Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Φωτοταξίδι στην Ξάνθη Μέρος Πρώτο ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αποφασίζω όπως πάντα να επισκεφτώ την πόλη καθημερινή ώστε να μπερδευτώ μαζί τους να δω την καθημερινότητα τους την αγορά τους.
Παίρνω το λεωφορείο από τη στάση νοσοκομείο μπαίνω στο λεωφορείο και η πρώτη εικόνα που βλέπω είναι ένα μείγμα υπέροχων ανθρώπων Μουσουλμάνοι και μη μαζί μιλούν και αρχίζουν την ημέρα τους, Φτάνω στο τέρμα στη σκεπαστή Δημοτική Αγορά της Ξάνθης. Κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα, τυροκομικά προϊόντα, πουλερικά μικρά καφενεδάκια ακόμα και κουρείο.Το κτήριο είναι αρκετά μεγάλο και έχει δυο παράλληλες στοές και ανάμεσά τους μια μεγαλύτερη στοά. Οι εργασίες ανέγερσής της άρχισαν τον Ιούνιο του 1938 και αποπερατώθηκαν τον Ιούλιο του 1940.





















Επόμενη στάση η αγορά,βόλτα στα μαγαζιά και εκεί βλέπεις 2 κόσμους ενωμένους η Δύση και η ανατολή, πλάι σε μοντέρνα καταστήματα αλυσίδες βλέπεις καταστήματα μικρά αλλά γεμάτα  με μπρίκια,κατσαρόλες ακόμα και λυχνάρια μπρούτζινα κ.α.
Από παντού σου έρχονται μυρωδιές από φρεσκοκομμένο καφέ και από ψωμί σε ξυλόφουρνο.
Αφού περπάτησα αρκετά ήταν ώρα για ένα ζεστό καφέ στην στην Κεντρική Πλατεία, που παλιά ονομαζόταν Βας. Γεωργίου (ονομασία που ισχύει και σήμερα). Εκεί βλέπεις το χαρακτηριστικότερο σύμβολο της Ξάνθης, το πανύψηλο ρολόϊ. Ανεγέρθηκε το 1859 από τον Χατζή Εμίν Αγά και ανακαινίστηκε στο διάστημα το 1937–1938. πολύ κοντά στο ρολόϊ υπήρχε και το «Τζαμί της Αγοράς», που καταστράφηκε το 1941 από τους Βούλγαρους με εμπρησμό.
Επόμενη στάση μου η ξακουστή παλιά πόλη με τα στενά σοκάκια της και τα πανέμορφα αρχοντικά της, άφησα τον εαυτό μου απολαύσει ένα ταξίδι στον χρόνο. Πέτρινα στενά δρομάκια που σε πάνε σε άλλα δρομάκια και μετά σε άλλα και χάνεσαι εκεί κάπου στο χτες, η μόνη παραφωνία τα πολλά αυτοκίνητα αυτά ήταν που σε έφερναν στην πραγματικότητα. 
Αρχοντικά πανέμορφα περιποιημένα δίπλα στα ακατοίκητα και αφημένα στον χρόνο να στέκουν εκει και να λένε την δική τους ιστορία, πόσες χαρές γνώρισαν; άνθρωποι τα αγαπήσαν και έζησαν εκει. 
Σε κάποιους δρόμους άκουγες τους ήχους της καθημερινής ζωής σε κάποιους άλλους την απόλυτη σιγή και μετά ακούς παιδικές φωνές και βρίσκομαι μπροστά στο υπέροχο 1ο Δημοτικό σχολείο, χτίσθηκε το 1863 από τον καπνέμπορο Μ. Ματσίνη. Το 1874 ο Ματσίνης στη διαθήκη του άφησε κληροδοτήματα για τη συντήρηση της σχολής. Για την προσφορά του αυτή οι Ξανθιώτες τον τίμησαν ως Εθνικό Ευεργέτη.

Δίπλα βρίσκεται η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης  
Δίπλα από την εκκλησία της Μιτρόπολης βλέπεται ένα διώροφο μεγάλο  αρχοντικό, το σπίτι έχει δύο σαλόνια και 12 δωμάτια. Για πολλά χρόνια το κτίριο στέγαζε το Α' Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης. Σήμερα στεγάζει τον Ε' παιδικό σταθμό.



Τό Μητροπολιτικό μέγαρο κτισμένο τό 1897σέ ρυμθό νεοκλασσικό μέ νεοαναγεννησιακά στοιχεῖα

Κάποιο απο τα στενά με έβγαλε στη γέφυρα τι όμορφες εικόνες 

Αυτό ήταν ένα πολύ μικρό μέρος από όσα θα δείτε,μια εισαγωγή.
Oι φωτογραφίες είναι απο 2 ταξίδια μου στην Ξάνθη και ευχαριστώ την Φίλη μου Έλενα Μοσχοπούλου για την βοήθεια της και για την παρέα της στο πρώτο ταξίδι.

Δείτε και αυτό  Καρναβάλι Ξάνθης

Φωτογραφίες Λένα Χωραΐτου
                    Έλενα Μοσχοπούλου    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες