Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

     Φωτοταξιδια ..      Πρόταση Μια ημερίσια εκδρομή στον Νομό Σερρών 


Μπορεί να έχουμε καλοκαιράκι και οι παραλίες να είναι γεμάτες , μα το φθινόπωρο είναι κοντά και γιατί να μην κάνουμε πλάνα για φθινοπωρινές ημερήσιες εκδρομούλες.


Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτςίνω μια κυριακάτικη βόλτα και τι μπορείτε να δείτε σε 'ενα μικρό tour. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας νωρίς με μια επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών. 

Το σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και 65 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας. Η πρόσβαση στην Αλιστράτη γίνεται από Θεσσαλονίκη μέσω Σερρών ή Ασπροβάλτας και από Καβάλα μέσω Δράμας. 

Κατόπιν μελέτης των κλιματολογικών συνθηκών του σπηλαίου βρέθηκε ότι επικρατεί θαυμάσιος εξαερισμός σε όλα τα μέρη του. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι 17 – 20 C (χειμώνα – καλοκαίρι).

Για να γίνουν 2 χιλιοστά ενός σταλακτίτη χρειάζονται 100 χρόνια…Ο Αυστριακός δόκτωρ Ζέεμαν, που ερεύνησε το σπήλαιο, δηλώνει ότι ο τελευταίος βράχος που έπεσε μέσα σ’ αυτό είναι πριν 700.000 χρόνια…

Το οικοσύστημα του σπηλαίου Αλιστράτης παρουσιάζει πολύ μεγάλο βιολογικό ενδιαφέρον, λόγω του μεγέθους του, του εντυπωσιακού αριθμού νεχτερίδων που φιλοξενεί και της ύπαρξης ενδημικών του σπηλαίου οργανισμών και γι’ αυτό χρειάζεται βιοσπηλαιολογική έρευνα.

Το σπήλαιο έχει μια αρκετά πλούσια πανίδα, η οποία προσδιορίστηκε κατά καιρούς από τους : ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ , SCHONMAN του Ζωολογικού τμήματος του φυσιογραφικού Μουσείου Βιέννης ΚΑΛΟΥΣΤ ΠΑΡΑΓΚΑΜΙΑΝ, Βιολόγου του Πανεπιστημίου Κρήτης BERON.

Υπάρχουν οργανισμοί και συνοκικά 36 είδη μικροοργανισμών, όπως Δολιχόποδα, Μυριάποδα και ένα πρωτόγνωρο που το ονόμασαν Αλιστράτια Μπερόν. Επίσης επτά είδη νυχτερίδων, ένα ενδημικό ζωύφιο, ισόποδο τριών χιλιοστών, λυκόποδα, δύο κολιόπτερα και ένα λεπιδόπτερο

Το οικοσύστημα του σπηλαίου είναι σπάνιο, μοναδικό και πολύ πλούσιο.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διασχίζει την περιοχή Αλιστράτης στη θέση “πετρωτό” εμφανιζόταν η σφίγγα.

Ακόμη αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρίσκεται η Πύλη του Άδη.

Η περιοχή που αναφέρει η μυθολογία είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό Σπήλαιο Αλιστράτης και στα άλλα σπήλαια αυτής.

Και αυτη είναι η Περσεφώνη ξεναγός ρομπότ




Μιλάει 33 γλώσσες , Αρχαία Ελληνικά. και Ποντιακά. 

Μετά την όμορφη ξεναγιση σας μπορείτε να πιείτε έναν καφέ στον χώρο έξω απο το σπήλαιο και να ψωνίσετε τοπικά προιόντα και σουβενίρ. 

Πριν φύγετε κάντε μια όμορφη διαδρομή προς το  στο Φαράγγι Αγγίτη 





Λίγα μέτρα πιο κάτω από την σιδηροδρομική γραμμή που περνάει δίπλα απ’ το Σπήλαιο βρίσκεται το Φαράγγι του Αγγίτη, το “Βράους” όπως λένε το ντόπιοι.

Γιγάντιοι όγκοι από συμπαγή πετρώματα ξεκινούν κάτω από τη μια και την άλλη όχθη του ποταμού και ορθώνονται πανύψηλα τοιχώματα για να ορίσουν την πορεία του, συνθέτοντας ένα εκπληκτικό θέαμα, που ξετυλίγεται μπροστά σου και σε κάνει να θαυμάζεις το μεγαλείο της φύσης.

Υπάρχουν και πιο ήπια μέρη όπου ο επισκέπτης μπορεί με την βοήθεια οδηγού να φτάσει από στενό μονοπάτι στην κοίτη του ποταμού. Εκεί θα βρεί ήσυχες αμμουδιές και κάτω από υδροχαρείς θα απολαύσει την ήρεμη ροή του νερού σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης ησυχίας, που διακόπτεται μόνο από το πέταγμα των πουλιών.

Κοντά στο μεσημεράκι θα σας πρότεινα μια βόλτα στον Άγιο Ιωάννη Σερρών. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση απο το κέντρο των Σερρών, πλούσια βλάστηση, αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταράκτες. Φημίζεται για τις ταβέρνες του. Μπορείς να φας ή να  πιείς το καφέ σου δίπλα στη λίμνη με τις πάπιες. 











Και το απόγευμα παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες