Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Τα Αρχοντικά της Κέρκυρας Φωτο - Άλμπουμ

Η ιστορία των κτισμάτων είναι η ιστορία των ανθρώπων και του τόπου. Τα αρχοντικά σπίτια της Κέρκυρας, όσα διασώθηκαν μέσα στο χρόνο, αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φορτωμένα με μνήμες και θρύλους.

 Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά 


Αρχοντικό Ρίκκι 


clientThumbΑποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχοντικά της πόλης της περιόδου της Βενετοκρατίας (πιθανά του 17ου αιώνα). Αρχικά ήταν διόροφο. Χαρακτηρίζεται από προστώο στο ισόγειο με κομψή τοξοστοιχία της οποίας τα κλειδιά των τόξων κοσμούνται με γλυπτά ανδρικά και γυναικεία κεφάλια που θυμίζουν το διάκοσμο της Λότζας. Στον όροφο πάνω από τη στοά διαμορφώνεται άνετος εξώστης. Από εκεί παρακολουθούσαν στην περίοδο της Βενετοκρατίας οι αρχές της πόλης τους αγώνες κονταρομαχίας που διεξάγονταν στο δρόμο αυτό τις μέρες του καρναβαλιού.



Αρχοντικό Κομπίτσι
clientThumb


Είναι κτισμένο στην καρδιά της πόλης, απέναντι στην εκκλησία του Αγ. Βασιλείου.Χτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο πλάγιο θύρωμά του το 1680 από τον Daniel Cobici και αναμορφώθηκε το 1728, στη συνέχεια υπέστη και άλλες επεμβάσεις. 









Αρχοντική κατοικία


Τριόροφη κατοικία της Βενετοκρατίας. Χαρακτηρίζεται από εξωτερικό κλιμακοστάσιο που απολήγει σε ευμέγεθες πλατύσκαλο, που άλλοτε ήταν στεγασμένο, όπως φαίνεται από τα σωζόμενα ίχνη. Το πλατύσκαλο στηρίζεται σε δύο καμάρες, μέσω των οποίων γίνεται η πρόσβαση στο ισόγειο, που άλλοτε στέγαζε βοηθητικούς χώρους. Πάνω από την είσοδο υπάρχει οικόσημο με τρία αστέρια και τρεις κρίνους.

Αρχοντική κατοικία




Είναι ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Βενετοκρατίας. Αρχικά διώροφο, έχει νεώτερες προσθήκες δύο ακόμη ορόφων. Το θύρωμα της εισόδου συνδυάζεται με τον εξώστη του πρώτου ορόφου κατά τα αναγεννησιακά πρότυπα. Ο εξώστης φέρει ένα καλοδουλεμένο στηθαίο με μπαλούστρα Βενετσάνικου τύπου, που είναι και το μοναδικό σωζόμενο παράδειγμα σε κατοικία της πόλης.


Αρχοντική κατοικία

 Τριόροφη κατοικία με κομψή τοξωτή στοά στους δύο πρώτους ορόφους, μοναδικό παράδειγμα σήμερα στην πόλη. Το ισόγειο του κτιρίου στέγαζε από παλιά καταστήματα και αποθήκες. Η είσοδος στους χώρους κατοικίας γίνεται από πλάγιο εξωτερικό κλιμακοστάσιο.

Οικία Καποδίστρια


clientThumbΗ οικία του Καποδίστρια είναι ένα τετραώροφο κτίριο κτισμένο το 1845, από το αρχιτέκτονα Χρόνη. Στο εσωτερικό του υπάρχει μια αξιόλογη ταβανογραφία, πάνω σε κατασκευή από καλάμια, που «κρέμεται» από την υποδομή του πατώματος του 2ου ορόφου. 

Το μέγαρο ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια. Μεταπολεμικά και μέχρι το 1969, το κτίριο στέγαζε τη Νομαρχία Κέρκυρας και ο χώρος πάνω από την ταβανογραφία χρησιμοποιούταν σαν κατοικία του εκάστοτε Νομάρχη.

Το 1979 έγιναν διάφορες εργασίες επισκευής και συντήρησης του κτιρίου.

Παλιά Περίθεια

Παλιά Περίθεια Φωτογραφίες
Αξίζει να κάνουμε αναφορά στην Παλιά Περίθεια ένα χωριό της Κέρκυρας που η μοίρα το έφερε να το εγκαταλείψουν οι κάτοικοι του. Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο στους πρόποδες του Παντοκράτορα. Όλα τα ερειπωμένα σπίτια της παλιάς Περίθειας χάρη στην πέτρινη μεσαιωνική αρχιτεκτονικής τους προκαλούν δέος στον επισκέπτη με το μισογκρεμισμένο μεγαλείο τους.Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι το όνομα του το χωριό το χρωστάει στους ευλαβικούς κατοίκους του και στις πολλές εκκλησίες του και προέρχεται από την φράση "Περί τα Θεία".

Παλιά Περίθεια ΦωτογραφίεςΠαλιά Περίθεια Φωτογραφίες

Παλιά Περίθεια ΦωτογραφίεςΠαλιά Περίθεια Φωτογραφίες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες