Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το μυστικό της Αγκάθα Κρίστι -Οταν εξαφανίστηκε για 11 ημέρες

Άγκαθα Κρίστι (1890-1976). Η βασίλισσα του εγκλήματος γεννήθηκε στο Torquay του Ντέβον της Αγγλίας με το όνομα Agatha Mary Clarissa Miller. Ο πατέρας της, Frederick Alvah Miller, ήταν ένας επιτυχημένος αμερικανός χρηματιστής και η μητέρα της, Clarissa Margaret Boehmer, κόρη αξιωματικού του βρετανικού στρατού. To 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, αλλά ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος και τελικά χώρισαν το 1928. Είχε μεσολαβήσει μια σοβαρή κρίση κατάθλιψης της Άγκαθα, όταν έμαθε ότι ο άντρας της την απατούσε, αλλά και η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος, "Το μυστήριο στο Στάιλς" ("The Mysterious Affair at Styles"), το 1920.

"Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορούν να σου τύχουν είναι να έχεις χαρούμενα κι ευτυχισμένα παιδικά χρόνια", λέει, αρχίζοντας τα απομνημονεύματα της που ξεκίνησε να γράφει το 1950 και τα ολοκλήρωσε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, τον μικρόσωμο, πανέξυπνο ντετέκτιβ. Ο Πουαρό, η Μις Μαρπλ και οι άλλοι ήρωές της έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα βασισμένα στα βιβλία της. Η Άγκαθα Κρίστι συμμετείχε επίσης σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές που διοργάνωσε ο δεύτερος, κατά δεκατέσσερα χρόνια νεώτερός της σύζυγος, ο επιφανής αρχαιολόγος Sir Max Mallowan, στη Μέση Ανατολή. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE).

Ο άπιστος σύζυγος, που θέλει διαζύγιο. Η έξυπνη, διάσημη σύζυγος, την οποία λατρεύει ο κόσμος. Τα παράξενα στοιχεία, που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Η τρέλα των ΜΜΕ και χιλιάδες εθελοντές που ψάχνουν την εξαφανισμένη. Και η ξαφνική επιστροφή της. Μοιάζει τόσο πολύ με την υπόθεση της ταινίας «Το Κορίτσι που εξαφανίστηκε». Πρόκειται όμως για κάτι που συνέβη στη ζωή της Αγκάθα Κρίστι.


Ηταν μόλις είχε δημοσιευθεί έκτο της βιβλίο, όταν στις 9.45 το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου, έφυγε από το σπίτι της στο Μπέρκσαϊρ. Εγκατέλειψε αργότερα το αυτοκίνητο, με αναμμένα τα φώτα, μία τσάντα με ρούχα και το δίπλωμα οδήγησης που είχε λήξει, στην άκρη ενός δρόμου κοντά στο Γκίλφορντ. 

Η αστυνομία άρχισε αμέσως να ψάχνει την 35χρονη τότε Κρίστι. Επί 11 ημέρες ακούγονταν πολλές εκδοχές, αλλά παρέμενε άγνωστο το πού βρίσκονταν. Ο κόσμος φοβόταν το χειρότερο, αν και κάποιοι σκέφτονταν ότι ίσως πρόκειται για ένα κόλπο, προκειμένου να στραφεί η προσοχή στο νέο της βιβλίο. Ο σύζυγός της πάντως, ο συνταγματάρχης Αρτσι Κρίστι- πιλότος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που φαινόταν να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για το γκολφ παρά για τη σύζυγό του- συγκέντρωσε τις υποψίες. 



Ο γάμος τους είχε προβλήματα. Οπως και στην περίπτωση του πρωταγωνιστικού δίδυμου στο «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», εκείνη ήταν η διάσημη, εκείνος ο άπιστος σύζυγος. Πριν εξαφανιστεί η Κρίστι, εκείνος της ανακοίνωσε ότι η προσπάθειά τους να τα ξαναβρούν έπεφτε στο κενό και ότι εκείνος είχε πρόθεση να παντρευτεί την ερωμένη του. Εκείνο το πρωινό, ο Αρτσι Κρίστι της είχε ανακοινώσει ότι θα περνούσε το σαββατοκύριακο «με φίλους», κάτι που σήμαινε- όπως εκείνη ήδη ήξερε- ότι θα περάσει το διήμερο με την ερωμένη του, την Νάνσι Νιλ. 



Το κίνητρο της Αγκάθα Κρίστι όταν εξαφανίστηκε ήταν ξεκάθαρο. «Ηθελε να χαλάσει το σαββατοκύριακό του με την Νιλ, να τον κάνει να υποφέρει, αν και ακόμη τον λάτρευε. Δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την αντίδραση του Τύπου», εξηγεί στην Independent ο Τζάρεντ Κέιντ, συγγραφέας του «Η Αγκάθα Κρίστι και οι 11 ημέρες της εξαφάνισης». 



Η είδηση βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο των New York Times και 15.000 εθελοντές άρχισαν να την ψάχνουν, μαζί με αεροπλάνα και κυνηγόσκυλα. Εγιναν έρευνες σε λίμνες και ποτάμια. Το υπουργείο Εσωτερικών πίεζε την αστυνομία να λύσει το μυστήριο. Ακόμη και οι συνάδελφοι συγγραφείς μυστηρίου ενεπλάκησαν. Ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ έδωσε ένα γάντι της σε μέντιουμ, που είπε ότι εκείνη ζούσε ακόμη και ότι θα επέστρεφε την επόμενη εβδομάδα. Και όλο αυτό το διάστημα, οι εφημερίδες καταδίκαζαν το σύζυγό της, ή δημοσίευαν φωτογραφίες κάνοντας υποθέσεις για το πόσο μπορεί να έχει αλλάξει εκείνη την εμφάνισή της. 



Μετά από 11 ημέρες, η Αγκάθα εντοπίστηκε. Ενας μουσικός την αναγνώρισε σε ένα ξενοδοχείο, όπου ζούσε με ψεύτικο όνομα, χρησιμοποιώντας τα μετρητά που είχε πάρει μαζί της για τη νέα της ζωή. Μάλιστα, είχε επιλέξει το μικρό όνομα της ερωμένης του συζύγου της, καθώς συστηνόταν ως Νιλ. 



Παραμένει μυστήριο το τι ήθελε να πετύχει η Κρίστι με την εξαφάνισή της. Να τιμωρήσει το σύζυγό της για να τον ξανακερδίσει; Ή είχε προσωρινή αμνησία- εξαιτίας κατάθλιψης- και πιθανότατα με τάσεις αυτοκτονίας; Οπως και να έχει, γεγονός είναι ότι αφού εγκατέλειψε το αυτοκίνητό της, η συγγραφέας πήγε με τρένο στο Λονδίνο, από όπου έστειλε επιστολή στον αδερφό του Αρτσι, Κάμπελ, και στη συνέχεια στο ξενοδοχείο στο Χάρογκεϊτ, όπου εμφανίστηκε ως Τερέζα Νιλ από το Κέιπ Τάουν. 

Στο «Κορίτσι που εξαφανίστηκε», ο άνδρας εγκλωβίζεται τελικά με μία ψυχοπαθή σύζυγο, που περιμένει το παιδί του. Στην πραγματική ζωή, η επιθυμία της Κρίστι να κρατήσει το σύζυγό της απέτυχε. Εξευτελισμένος από το επεισόδιο και πιο αποφασισμένος από ποτέ να το σκάσει με την ερωμένη του, ο Αρτσι Κρίστι χώρισε τη συγγραφέα το 1928. Παντρεύτηκε τελικά την Νάνσι Νιλ, ενώ και η Αγκάθα Κρίστι έκανε δεύτερο γάμο, με τον αρχαιολόγο Μαξ Μαλόουαν, ενώ δεν μίλησε ποτέ δημόσια για όσα συνέβησαν τότε.


Πηγή

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες