Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα σκοτώθηκε στην Ακρόπολη της Αθήνας , η Ασήμω Γκούρα-Λιδωρίκη

Κόρη του κοτζάμπαση του Λιδορικιού , Αναγνώστη Λιδωρίκη , και αδερφή του Παναγιώτη και Αναστάση Λιδωρίκη . Παντρεύτηκε , στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου του 1823 , τον Γιάννη Γκούρα .
Αντρογυναίκα , γι’ αυτό την έλεγαν και » Νταλιάνα «, έδειξε μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα στην πολιορκία της Ακρόπολης . Μετά το θάνατο του άντρα της , Γιάννη Γκούρα , τον Σεπτέμβριο του 1826 , ανέλαβε τη διοίκηση του φρουρίου , μέχρι την άφιξη του Νικόλαου Κριεζώτη .
Την 12η Ιανουαρίου του 1827 , σκοτώθηκε στο Ερέχθειο , όταν καταπλακώθηκε απ’ τη στέγη μετά από βομβαρδισμό του Κιουταχή .

Nicolas Louis Francois Gosse: Η μάχη της Ακρόπολης (1827). Λάδι σε μουσαμά.


Ο πατέρας της , Αναγνώστης Λιδωρίκης ( 1767-1827 ) ήταν κοτζάμπασης και πολιτικός στη διάρκεια του αγώνα . Μπήκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά , σαν διαχειριστής των πολλών κτημάτων του , όταν ξέσπασε η Επανάσταση , βρισκόταν σε διάσταση με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και παραλίγο να σκοτωθεί απ’ αυτόν .
Σώθηκε μετά από επέμβαση του βοεβόδα της περιοχής , Ισούφ Δεβένη Κονιτζιώτη , και προσέφερε πολλές και θετικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια της Επανάστασης , κυρίως χάρη στη μόρφωση και τις γνώσεις του . Εκτός απ’ την Ασήμω , αναφέρονται και δυό γιοί του ο Αναστάσης και ο Παναγιώτης
Αναστάσης Λιδωρίκης ( 1797-1845 ) , γιός του Αναγνώστη , παραδόθηκε μαζί με τα εξαδέρφια του , όμηρος στον Αλή Πασά . Στα Γιάννενα , υπήρξε μαθητής του Αθάνάσιου Ψαλίδα και διακρίθηκε γιά την επιμέλεια και τη φιλομάθειά του .
Λίγο πριν την Επανάσταση , επέστρεψε στο χωριό του το Λιδορίκι , και πρωτοστάτησε στην οργάνωση του Αγώνα . Λογικός , μετριοπαθής και συνετός , δεν αναμείχθηκε στους εμφύλιους πολέμους και φρόντιζε πάντα να συμφιλιώνει τις αντίθετες φατρίες .
Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε σύμβουλος επικρατείας και Γερουσιαστής . Πολιτεύτηκε με το κόμμα του Ιωάννου Κωλέττη .
Παναγιώτης Λιδωρίκης ( 1800-1861 ) , αδερφός του Αναστάση και της Ασήμως , σπούδασε στα Γιάννενα ,μαζί με τον αδερφό του , όπου και μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία , υπηρέτησε τον Αγώνα ως πολιτικός . Την περίοδο της Επανάστασης διετέλεσε πληρεξούσιος της Πατρίδος στις Εθνοσυνελεύσεις , ενώ έγινε Γερουσιαστής επί Όθωνα .
Η Λιδωρίκηδες , ήταν μεγάλη Λιδορικιώτικη οικογένεια , με προσφορά στον Αγώνα , αλλά και στην ευρύτερη Ελληνική ζωή , μέλη της , αργότερα , και οι συγγραφείς , Μιλτιάδης και Αλέκος Λιδωρίκης , στους οποίους θ’ αναφερθούμε κάποια άλλη φορά .
Το έγραψε ο Κώστας Καψάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες