Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κωνσταντάρας Λάμπρος


kwnstantaras2
Γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης στις 13 Μαρτίου του 1913. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, σπούδασε στην σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού και στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει χρυσοχόος! Παρασυρμένος από το έντονο κλίμα του φιλελευθερισμού της εποχής, παράτησε τις σπουδές του και παραδόθηκε στις διασκεδάσεις!

Για να βγάλει τα προς το ζην, κατέληξε κομπάρσος σε μια θεατρική παράσταση του Λουϊ Ζουβέ. Στη συνέχεια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Λουί Ζουβέ στο Παρίσι (1931) και έπαιξε στο γαλλικό θέατρο και τον κινηματογράφο σε ρόλους ζεν πρεμιέ με το όνομα Κωστάν Νταράς (Constant D' Aras). Η κινηματογραφική του καριέρα στο Παρίσι περιλαμβάνει συμμετοχές σε ταινίες όπως: "Πόρτο Φράγκο", "Ο τελευταίος Ροβινσώνας", "Ανεβαίνοντας τα Ηλύσια" κ.ά.

Το 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τη θεατρική του σταδιοδρομία, συνεργαζόμενος με τους πιο αξιόλογους θιάσους της εποχής. Ξεκίνησε με τον Θίασο της Κατερίνας στο έργο Τα Παράσημα της Γριούλας. Το 1941 ερμήνευσε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στο έργο Ο Παίκτης του Ντοστογιέφσκι με το θίασο του Μ. Μυράτ - Γ. Παππά. Αργότερα, το 1948, ίδρυσε δικό του θίασο και μαζί με την Μ.Μυράτ ανέβασαν το έργο Βρώμικα Χέρια. Συνέχισε με διάφορους θιάσους και το 1958 συγκρότησε θίασο με την Χριστίνα Σύλβα, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του '60 αφοσιώθηκε στην Ελληνική Κωμωδία, κάνοντας σημαντικές επιτυχίες με τους συγγραφείς Γιαλαμά - Πρετεντέρη.

Πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο το 1940, στην ταινία Το τραγούδι του χωρισμού, που τον καθιέρωσε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έπαιξε σε 78 ταινίες, πολλές από τις οποίες ήταν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Η καριέρα πέρασε από τρεις φάσεις με την ίδια πάντα επιτυχία: του ζεν-πρεμιέ (1940-1956), του πατέρα γνωστών πρωταγωνιστριών (1958-1966) και του μεσόκοπου Δον Ζουάν (1967-1974).

Τιμήθηκε με το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1969, για την ερμηνεία του στη ταινία Ο Μπλοφατζής. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Τραυματία Πολέμου 1940-41 και με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α'.

Στην τηλεόραση έκανε την είσοδό του το 1976, παίζοντας μόνο στη σειρά "Εκείνες κι εγώ".

Πέθανε το 1985.

Χαρακτηριστικοί ρόλοι: Υπάρχει και Φιλότιμο, Η Βίλλα των Οργίων, Ο Στρίγγλος που έγινε Αρνάκι, Καπετάν Φάντης Μπαστούνι, Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια, Η Χαρτοπαίχτρα, Ο Σπαγγοραμένος, Της Ζήλειας τα Καμώματα, Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε, Τι 30 Τι 40 Τι 50, Ο Τρελλοπενηντάρης.

πηγές:
Δίτομη Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικός Κινηματογράφος 2005 Ελληνικά Γράμματα ISBN: 9604067761
Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA 

/homepage.mac.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες