Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Μικρό Φωτοταξίδι στο Εμπόριο Πτολεμαΐδας

Σε υψόμετρο 770 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Μουρικίου βρίσκεται το Εμπόριο, ένα χωριό της επαρχίας Εορδαίας, έδρα του δήμου Μουρικίου στο Νομό Κοζάνης. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, σχεδόν κρυμμένο μέσα σε μία πευκόφυτη και καστανόφυτη βουνοπλαγιά.

Πρόκειται για ένα παλιό, ιστορικό χωριό περίπου 1000 κατοίκων, το οποίο ήταν ανέκαθεν κεφαλοχώρι και κέντρο εμπορίου, με πολλά Μακεδονίτικα σπίτια, μία γραφική πλατεία, στενά δρομάκια με βρύσες και τρεχούμενα νερά και το Ναό του Αγίου Μηνά, πολιούχου και προστάτη του χωριού.Στις παρυφές ενός παλαιού κάστρου χτίστηκε ο οικισμός, που αποτελεί εξέλιξη παλαιότερων οικισμών και εγκαταστάσεων γύρω από την συγκεκριμένη οχυρωματική θέση, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά καιρούς και αποδεικνύουν, ότι ο τόπος κατοικήθηκε τουλάχιστον από την Νεολιθική Εποχή.

 Αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα από το Εμπόριο φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης. Τμήματα του παλιού κάστρου ανάμεσα στο χωριό και την Αναρράχη θυμίζουν στους επισκέπτες, ότι το Εμπόριο αποτέλεσε κάποτε κέντρο όλης της περιοχής. Το όνομα του γραφικού χωριού έμεινε αναλλοίωτο με το πέρασμα των αιώνων και μαρτυρά αυτό ακριβώς, που ήταν, δηλαδή κέντρο του εμπορίου της ευρύτερης περιοχής. Σε παλιά, χειρόγραφα κείμενα, που έχουν βρεθεί για το Εμπόριο του Νομού Κοζάνης, γίνεται αναφορά στους φιλόξενους κατοίκους του χωριού, ενός τόπου εύφορου, με πλούσια βλάστηση, πολλά νερά και δάση.

Η οθωμανική κυριαρχία, όπως ήταν αναμενόμενο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την περιοχή. Η Εορδαία ερημωμένη πλέον, αποικίζεται από Τούρκους και μέρος του τοπικού πληθυσμού αναγκάζεται να μεταναστεύσει ή να εξισλαμιστεί. Όσοι άντεξαν τον τουρκικό ζυγό, ανέδειξαν το Εμπόριο ως το μοναδικό αξιόλογο χριστιανικό κέντρο της Εορδαίας. Έτσι για περίπου εκατό χρόνια από το 1760 εγκαθίσταται στο χωριό ο μητροπολίτης Μογλενών και στη συνέχεια ο Αρχιερατικός Επίτροπός του, αφού ήδη είχε μεταφερθεί στη Φλώρινα η έδρα της Μητρόπολης.

Η απελευθέρωση βρίσκει το Εμπόριο να κατοικείται εκτός από τους Έλληνες και από 62 οικογένειες μουσουλμάνων, που το 1923 ανταλλάχθηκαν με ισάριθμες οικογένειες Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ακολουθεί η Γερμανική κατοχή και ο Εμφύλιος πόλεμος, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να μεταναστεύσουν. Όσοι επέλεξαν να παραμείνουν το χωριό τους βρήκαν δουλειά στα εργοστάσια της ΔΕΗ, όπου δημιουργήθηκαν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο Ι.Ν. Αγίου Μηνά 
Ο ναός φέρει το όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά 


και γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου και χτίστηκε στα θεμέλια παλαιού ναού το έτος 1815 .
Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλιτη Βασιλική με ξύλινη στέγη.
Ο μεγαλύτερος πλούτος του ναού είναι οι αγιογραφίες του που διακρίνονται σε κινητές και ακίνητες και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.
α)Βυζαντινής τεχνοτροπίας που χρονολογούνται από το 1540 έως το 1574.
β)Μακεδονικής τεχνοτροπίας δηλαδή ανάμεικτης βυζαντικής τέχνης και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, είναι οι εικόνες του τέμπλου που χρονολογούνται από το 1815 έως το 1850.
γ)Εικόνες που έφεραν οι πόντιοι πρόσφυγες το 1924 από την Αργυρούπολη του Πόντου και χρονολογούνται από το 1905 έως το 1906.
δ)Εικόνες από το 1930 και μετά με ρυθμό βυζαντινό.
 αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης


Σήμερα εκτός από τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά υπάρχει και πιστό αντίγραφο του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, πιστό αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας (Αγια – Σοφιάς) της Κωνσταντινούπολης, παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτρας εντός του ναού του Αγίου Μηνά.
Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται από τον Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ Φίλιο.




Φωτογραφίες 
Ο Πύργος
Είσοδος της Εκκλησίας 






Μέσα στον Πύργο

Μέσα στον Πύργο



























Φωτογραφίες Χωραϊτου Λένα
Πηγή
Πηγή

4 σχόλια:

  1. Η μεγαλυτερη παρακαταθηκη του πατερα Ναθαναηλ για το εμποριο.κριμα που καποιοι τον πολεμουν και δεν βλεπουν μπροστα. Εμεις θα φυγουμε με τα μισοι και τα παθη μας και τα εργα του αξιολογου αρχιμανδριτη θα μεινουν στους αιωνες των αιωνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καλυτερος παπας που θα μπορουσε να εχει το εμποριο και καθε χωριο της χωρας μας.με πολυ προσωπικη εργασια με πολυ καλη διαχειρηση των χρηματων και οχι μονο......μερακι να μεινει παρακαταθηκη στον χρονο ολο αυτο το μεγαλειο σε ενα χωριο που ηταν ξεχασμενο .και ομως το ανεδειξε και του εδωσε ζωη.... πατερα ναθαναηλ αυτο που αφηνετε πισω σας ειναι ενα ονειρο για εσας αλλα το ιδιο και για ολους μας.θελημα θεου και δυναμη ψυχης για να μην σας ξεχασει κανενας...σε απαντηση ολων αυτων που σας πολεμησαν ολων αυτων που βλεπουν πολυ κοντα,..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καλύτερος παπάς όλης της χώρας την ευλογία σας πάτερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες