Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ιος -Χώρα


Χώρα - ΜυλοπόταςΓια να εξερευνήσει κάποιος τη χώρα εννοείτε ότι πρέπει να περπατήσει.
Διαλέξτε ένα δροσερό πρωινό, φορέστε τα πιο άνετα σας παπούτσια και ετοιμαστείτε να φύγετε. Μια ώρα είναι αρκετή γι' αυτούς που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στην κάτασπρη χώρα με τα στενά δρομάκια που ακουμπάει στη πλαγιά του λόφου και φτάνει μέχρι το λιμάνι. Αυτοί που θέλουν να δουν περισσότερα θα χρειαστούν όλο το πρωί για να ανακαλύψουν την κρυφή ομορφιά της χώρας. Η χώρα χτίστηκε για τον ήλιο και είναι ο ήλιος που δείχνει στον επισκέπτη το χωριό ή το κρύβει από αυτόν.
Για να ανεβείτε από το λιμάνι στη χώρα ακολουθείτε το φαρδύ μονοπάτι με τα μεγάλα πέτρινα σκαλοπάτια. Μπαίνοντας στη χώρα θα δείτε τμήματα του αρχαίου τείχους που κάποτε προστάτευε την αρχαία πόλη. Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο φτάνετε στην πρώτη πλατεία της χώρας. Δεξιά σας είναι ο Μητροπολιτικός ναός του νησιού που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δίπλα βρίσκεται μια εκκλησία αφιερωμένη στην Aγία Αικατερίνη. Εκεί το 1903 μια αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως υπολείμματα Βυζαντινού ναού και ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Η Αγία Τράπεζα της σημερινής εκκλησίας στηρίζεται σε δυο κολώνες του αρχαίου ναού.
 
Παραλία Μυλοπότα
Πίσω από τη Μητρόπολη ξεκινούν δυο δρόμοι με μαγαζιά όλων των ειδών. Ακολουθώντας τον πάνω δρόμο φτάνετε στην άλλη πλατεία με τα τέσσερα καφενεία που θεωρείται και τόπος συνάντησης. Αριστερά στην πλατεία υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια που σας οδηγούν στην Παναγία τη Γκρεμιώτισα που χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όπως λέει η παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στα βράχια στο Μυλοπότα με ένα κερί αναμμένο. Ο θρύλος λέει ότι οι Κρητικοί για να γλιτώσουν την εικόνα από τους Τούρκους την έριξαν στη θάλασσα και έτσι βρέθηκε σ' αυτή τη παραλία.

.... από τη Χώρα στο Μυλοπότα
Οι κάτοικοι πήραν την εικόνα και την έφεραν στη χώρα. Αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία κοντά στη Μητρόπολη αλλά ότι έχτιζαν την μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν και την άλλη μέρα έβρισκαν την εικόνα της Παναγίας απάνω στο βουνό που είναι σήμερα χτισμένη η εκκλησία και τότε κατάλαβαν οι κάτοικοι ότι ήθελε η εικόνα να βλέπει την Κρήτη. Πράγματι όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε από κει πάνω να δείτε τα βουνά της Μεγαλονήσου

Χώρα


Μυλοπότας
Λίγο πιο πάνω φτάνουμε στη πλατεία της Ανοιξης με τους παλιούς μύλους τώρα πια γνωστή σαν πλατεία των μύλων. Αυτή η πλατεία ήταν παλιά τόπος συνάντησης των κατοίκων. Κάντε την απογευματινή σας βόλτα για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στην πλατεία των μύλων, που μόλις ανακατασκευάστηκε με πλάκες και πεζούλια. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες ένας μύλος λειτουργεί σαν λαογραφικό μουσείο.
Από τους μύλους ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στο θέατρο Οδυσσέας Ελύτης.
2 χιλιόμετρα νότια της χώρας συναντάμε τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού με μήκος 1 χιλιόμετρο περίπου και τη χρυσή αμμουδιά, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες απ' όλα τα μέρη της γης. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα κανό και να κάνετε μια βόλτα γύρω ή να κάνετε κάποιο άλλο σπορ από τα πολλά που προσφέρονται στην παραλία. Εστιατόρια ,ταβέρνες, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ υπάρχουν αρκετά. Η συγκοινωνία είναι τακτική με τη χώρα και το λιμάνι.


iosgreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες