Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Tι κρατά το σεξουαλικό πάθος ζωντανό στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Tι κρατά το σεξουαλικό πάθος ζωντανό στις μακροχρόνιες σχέσεις;

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Chapman μόλις δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα επίπεδα της σεξουαλικής ικανοποίησης στις μακροχρόνιες σχέσεις. Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν τι συμβάλει στη διατήρηση του σεξουαλικού πάθους κι εν τέλει στη διατήρηση μιας ικανοποιητικής και μακροχρόνιας σεξουαλικής ζωής.

Σε γενικές γραμμές, βρέθηκε ότι τα επίπεδα της σεξουαλικής ικανοποίησης και της διατήρησης του πάθους ήταν υψηλότερες στα άτομα που είχαν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές, έκαναν στοματικό σεξ, είχαν καλύτερους οργασμούς, ενσωμάτωναν μεγαλύτερη ποικιλία μέσα στη σεξουαλική πράξη, έδιναν χρόνο στην δημιουργία της κατάλληλης διάθεσης και είχαν αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία. Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από τα ικανοποιημένα αλλά και τα ανικανοποίητα ζευγάρια που είχαν πιο συχνές επαφές, διάβαζαν βιβλία αυτοβοήθειας σχετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση, καθώς και άρθρα περιοδικών. Αυτό όμως που διαχώριζε τα ικανοποιημένα ζευγάρια ήταν το γεγονός ότι δοκίμαζαν κάποιες από τις ιδέες που διάβαζαν.


Οι ερευνητές για να μελετήσουν τη διαφορά των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στο πέρασμα του χρόνου ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη σεξουαλική τους ικανοποίηση κατά τους πρώτους 6 μήνες της σχέσης του καθώς και τη σεξουαλική ικανοποίηση στην τρέχουσα φάση. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 83%, ανέφερε ότι ήταν ικανοποιημένο από τη σεξουαλική δραστηριότητα τους 6 πρώτους μήνες της σχέσης. Μόνο όμως οι μισοί από αυτούς, το 43% των ανδρών και το 55% των γυναικών, ανέφεραν ικανοποιημένοι από την παρούσα σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ οι υπόλοιποι ένιωθαν είτε ουδέτεροι(το 16% των ανδρών και το 18% των γυναικών, είτε ανικανοποίητοι(το 41% των ανδρών και το 37% των γυναικών). Μια άλλη ομάδα ερωτήσεων διερεύνησε εάν οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι το σεξουαλικό τους πάθος ήταν το ίδιο, μικρότερο ή μεγαλύτερο στην παρούσα φάση σε σχέση με την αρχική φάση της σχέσης.

Οι ερευνητές επίσης σε ρομαντικές και σεξουαλικές συμπεριφορές που παρόλο που υιοθετούνται συχνά από τα ζευγάρια σπάνια εξετάζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και οι οποίες είναι πιο πιθανό να συμβάλλουν στη σεξουαλική ικανοποίηση. Για παράδειγμα, ενώ στα ευρήματα αναδεικνύεται η σημασία της ποικιλίας των πρακτικών για τη σεξουαλική ικανοποίηση, η διερεύνηση συγκεκριμένων πρακτικών, όπως είναι το κοινό ντους, τα ελκυστικά εσώρουχα ή η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, απουσιάζει.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι σεξουαλικά ικανοποιημένοι άνδρες και γυναίκες υιοθετούσαν συμπεριφορές που ήταν ενδεικτικές μεγαλύτερης οικειότητας, όπως είναι το αγκάλιασμα, το απαλό και βαθύ φιλί, το γέλιο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, την ενσωμάτωση περισσότερων και διαφορετικών πρακτικών στη σεξουαλική πράξη όπου συμπεριλαμβάνονται η δοκιμή νέων στάσεων, η εκδραμάτιση των φαντασιώσεων και η διαμόρφωση ενός ρομαντικού περιβάλλοντος με κεριά και μουσική, καθώς και η ερωτική επικοινωνία του ζευγαριού τόσο κατά τη διάρκεια της πράξης όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βρήκαν επίσης ότι τα άτομα που ήταν ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή, έκαναν στοματικό σεξ, είχαν πιο συχνά οργασμούς, ενώ οι σεξουαλικές τους επαφές ήταν περισσότερες. 

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

• Τα άτομα που είναι ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η τελευταία τους σεξουαλική επαφή ήταν παθιασμένη, τρυφερή ή παιχνιδιάρικη. Ενώ σχεδόν οι μισές ανικανοποίητες γυναίκες δήλωσαν ότι έκαναν σεξ για χάρη του συντρόφου τους, οι ανικανοποίητοι άνδρες που δήλωσαν το ίδιο έφταναν μόλις στο 13%. Πίεση από το σύντροφο για σεξουαλική επαφή δήλωσε μόνο το 2-3%.

• Σχεδόν οι μισοί από τους ανικανοποίητους , το 49% των ανδρών και το 45% των γυναικών, ανέφεραν ότι η τελευταία τους επαφή είχε διάρκεια μεγαλύτερη από 30 λεπτά ενώ στους ικανοποιημένους τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26% και 19%.

• Οι ικανοποιημένοι ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τη δοκιμή μιας νέας στάσης, τη χρήση ελκυστικών εσωρούχων, το κοινό ντους, την επικοινωνία σχετικά με τοις πρακτικές και τις φαντασιώσεις τους, τη δοκιμή του μασάζ, τη ρομαντική απόδραση, τη δοκιμή ερεθισμού του πρωκτού, το προγραμματισμό ενός ρομαντικού ραντεβού με σκοπό τη σεξουαλική πράξη, ή την από κοινού χρήση ενός σεξουαλικού παιχνιδιού.
• Το να νιώθει κανείς επιθυμητός από το σύντροφό του βρέθηκε να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Το 59% των ανδρών και το 42% των γυναικών ανέφεραν ότι νιώθουν λιγότερο επιθυμητοί στην παρούσα φάση σε σύγκριση με την αρχή της σχέσης. Αντιθέτως τα 2/3 των ανδρών και σχεδόν οι μισές γυναίκες ανέφεραν ότι νιώθουν την ίδια ή περισσότερη επιθυμία για τον/την σύντροφο τώρα σε σύγκριση με την αρχή της σχέσης.

• Οι περισσότεροι και από τα δυο φύλα ανέφεραν ότι η συναισθηματική εγγύτητα ήταν μεγαλύτερη τώρα παρά στην αρχή της σχέσης. Έτσι ένιωθαν όμως λιγότερο από τα μισά άτομα που είχαν δηλώσει μη ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή.

Οι ερευνητές τόνισαν πόσο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 1/3 των ζευγαριών καταφέρνει να διατηρήσει το πάθος ζωντανό ακόμα και μετά από μια ή δυο δεκαετίες. Αυτό δε συμβαίνει όμως αν κανείς αφήσει τη σχέση στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζονται συνειδητές προσπάθειες έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρουτίνα της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 38.747 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Research. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 40 έτη για τις γυναίκες και τα 46 για τους άνδρες.

Πηγή : Medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr Πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες