Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Φωτοταξίδι στην Κέρκυρα ....... Κανόνι - Ποντικονήσι - Παναγία Βλαχερνων

Το κοσμοπολίτικο Κανόνι 
Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Κέρκυρας, καλύπτει όλη τη χερσόνησο νότια της πόλης της Κέρκυρας, στην αρχαιότητα εδώ υπήρχε η αρχαία πόλη της Κέρκυρας που ιδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα με τον αρχαίο ναό της Αρτέμιδος, τα μνημεία και την Ακρόπολη στην σημερινή θέση της Ανάληψης.





Το αρχαίο λιμάνι βρισκόταν σχεδόν εκεί που βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο.
Στο λόφο απέναντι από τον τερματικό σταθμό αναχώρησης υπάρχει ένα κομμάτι του τοίχους που πιστεύεται ότι είναι 2500 χρόνων, είναι ότι έχει απομείνει από το παρατηρητήριο και τα τείχη της αρχαίας πόλης.
Οι κάτοικοι εδώ βρίσκουν συχνά μπάλες κανονιού και κεραμικά όταν σκάβουν τους κήπους τους.
Στην ενδοχώρα βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αθηνάς, και λίγο έξω από τις πύλες του ανακτόρου Mon Repos βρέθηκε ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος που είναι ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης από τους αρχαιολόγους.
Το Κανόνι πήρε το όνομά του από ένα κανόνι πυροβολαρχίας που έχει τοποθετηθεί στην νότια άκρη της χερσονήσου από τους Γάλλους το 1798 – ενισχύοντας την προστασία του νησιού, το κανόνι υπάρχει πάντα εκεί μέχρι σήμερα.
Στη βικτοριανή εποχή ήταν δημοφιλής μια βόλτα στο δροσερό της βραδιάς, υπήρχαν άνδρες με τις στολές τους και κυρίες με κρινολίνα .
Σήμερα οι επισκέπτες είναι πιο άνετα ντυμένοι, αλλά εξακολουθούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους σε ένα από τα μπαρ με την υπέροχη θέα το μοναστήρι της Βλαχέρνας – ένα μικρό κάτασπρο κτίριο που λέγεται ότι είναι μια μικρογραφία αντίγραφο του διάσημου μοναστηριού της Βλαχέρνας στην Κωνσταντινούπολη.



















Εδώ επίσης είναι ο παράδεισος για τους παρατηρητές αεροπλάνων, καθώς οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο είναι πολύ συχνές, επίσης μερικές φορές οι παρατηρητές βρίσκονται πιο ψηλά από ό, τι το αεροπλάνο που πλησιάζει τον αεροδιάδρομο.
Το Κανόνι έχει όμορφες παραλίες με χαλίκι και προσφέρει την πιο μαγευτική θέα προς το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα αλλά και προς το μοναστήρι της Βλαχέρνας με την οποία συνδέεται μέσω μιας μικρής γέφυρας.








Η περιοχή έχει πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλαμπ και άλλα μαγαζιά που μετατρέπουν το Κανόνι σε έναν πολυσύχναστο τουριστικό προορισμό, εδώ υπάρχει και το Καζίνο της Κέρκυρας που στεγάζεται σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής.
Παναγία Βλαχερνών

Είναι ένα από τα δύο στοιχεία που συνθέτουν την πιο δημοφιλή εικόνα της Κέρκυρας: Η Παναγία Βλαχερνών είναι το γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται κοντά στο Ποντικονήσι. Είναι χτισμένη σε ένα μικρό νησάκι στη λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου, το οποίο συνδέεται όμως με την ξηρά με ένα στενό πέτρινο μονοπάτι, έτσι που η Παναγία Βλαχερνών είναι προσβάσιμη από τους πεζούς.
Στη μικρή αυτή γέφυρα δένουν τις βάρκες και τα καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο Ποντικονήσι.











Είναι μοναστήρι και χτίστηκε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον 17ο αιώνα. Περίπου στα 1980 έφυγε και ο τελευταίος μοναχός που ζούσε εκεί.
Για να μπει κανείς στην Παναγία Βλαχερνών περνά κάτω από την καμαρωτή πύλη που σχηματίζει το καμποαναριό της.
Η Παναγία Βλαχερνών μαζί με το Ποντικονήσι είναι από τα πιο φωτογραφημένα τοπία της Κέρκυρας.
Ποντικονίση
Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Το Ποντικονήσι είναι πανέμορφο, καταπράσινο νησάκι με θέα που μαγεύει τους επισκέπτες της Κέρκυρας. Το καλύτερο σημείο για να αγναντέψεις το Ποντικονήσι είναι από το κανόνι. Είναι επισκέψιμο κατά τη διάρκεια του Πάσχα και της τουριστικής περιόδου με καραβάκια από το πρωί μέχρι το βράδυ.
  • Η καλύτερη θέα του; Από το κανόνι
  • Πότε μπορείς να το επισκεφτείς; το Πάσχα και την τουριστική περίοδο










Ο μύθος της Οδύσσειας του Ομήρου & η ονομασία του νησιού

Κατά την Οδύσσεια η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτελεί τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη. Σύμφωνα με το μύθο, λοιπόν, το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.
Σήμερα το Ποντικονήσι αποτελεί το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας. Η ονομασία του του έχει δοθεί λόγω του μικροσκοπικού του μεγέθους. Το μέγεθος του είναι και ο λόγος που κατέχει μια θέση στο μύθο του Ομήρου.

Κατά τα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, στο Ποντικονήσι χτίστηκε μοναστήρι με εκκλησία αφιερωμένη εις τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το οποίο γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής.

























Φωτογραφίες Λένα Χωραϊτου   

Φωτοταξίδι : Κέρκυρα Το σπίτι-μουσείο του Διονυσίου Σολωμού




Με πληροφορίες απο atcorfu.com http://magazine.trivago.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες