Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Φωτοταξίδι : Κέρκυρα Το σπίτι-μουσείο του Διονυσίου Σολωμού

Διονύσιος Σολωμός

O Διονύσιος Σολωμός εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα στα τέλους του έτους 1828. Ως ποιητή τον ακολουθεί τέτοια λαμπρή φήμη, ώστε με την άφιξη του τον επισκέπτονται να τον καλωσορίσουν οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κατά το διάστημα ανάμεσα στα έτη 1828 και 1832 θα κατοικήσει σε διάφορα σπίτια. Ένα από αυτά ήταν διαμέρισμα μιας τετραώροφης οικοδομής που βρισκόταν απέναντι από τον σημερινό Δημαρχείο Κέρκυρας στην πλατεία, δίπλα στην καθολική Μητρόπολη. Στην ίδια οικοδομή, που δυστυχώς γκρεμίστηκε με τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατοικούσε και η οικογένεια του κατοπινού μαθητή του Ιακώβου Πολυλά, ο οποίος έμελλε να γίνει ο επιμελητής των χειρογράφων του και ο πρώτος εκδότης των έργων του, μετά τον θάνατο του.
Στην Κέρκυρα ο ποιητής συναναστράφηκε με τον μεγάλο μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο (1795-1875), ο οποίος είχε, ήδη πριν την εδώ εγκατάσταση του Σολωμού, μελοποιήσει την «Φαρμακωμένη» και στη συνέχεια μελοποίησε και άλλα σολωμικά ποιήματα, μεταξύ των οποίων και τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», που από το 1865 καθιερώθηκε ως ο Εθνικός μας Ύμνος.
Στο οίκημα που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Σολωμού, ο Ποιητής εγκαταστάθηκε περί το 1834 και μάλιστα σ’ αυτό για δεύτερη φορά (είχε εγκατασταθεί εκεί και παλαιότερα). Στο σπίτι αυτό έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συνέθεσε τα ωριμότερα έργα του και σ’ αυτό πέθανε στις 9/21 Φεβρουαρίου 1857.
Με τους πρώτους ιταλικούς βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το σπίτι που έζησε ο Ποιητής γκρεμίστηκε και έμεινε για πολλά χρόνια ερείπιο. Ανοικοδομήθηκε από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών το 1961, σε σχέδια και επίβλεψη που πρόσφεραν αφιλοκερδώς οι Κερκυραίοι μηχανικοί Γεώργιος Λινάρδος και Ιωάννης Κόλλας, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά του παλαιού κτιρίου.
Οι εργασίες αποπερατώθηκαν το 1964 και σταδιακά με τις φροντίδες των Προέδρων της Εταιρίας Κερκυραϊκών Σπουδών Θεόδωρου Μάκρη και Κώστα Δαφνή συγκροτήθηκε το «Μουσείο Σολωμού». Το Μουσείο αποτελείτε από ενθυμήματα, χειρόγραφα, το γραφείο του Ποιητή, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πορτρέτα, βιβλιοθήκη σολωμικών εκδόσεων, αίθουσα ομιλιών. Αποτελεί επίσης την έδρα της Εταιρίας Κερκυραϊκών Σπουδών.
Στο Μουσείο Σολωμού πραγματοποιήθηκε το 2008 ανακαίνιση- αναβάθμιση με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ακολούθως έγινε αναδιάταξη με σύγχρονη μουσειακή αντίληψη. Το 2010 το Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας αδελφοποιήθηκε με το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων (Ζακύνθου).



Το μπαλκόνι 
Γράμμα στον αδερφο του στις 7/8/1832


Το γραφείο του 

Πηγή museumfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες