Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Σαν σήμερα.... Το ερωτικό σκάνδαλο της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γκιωνάκη 13/10/84

Ο παράνομος δεσμός και οι πυροβολισμοί που παραλίγο να αποβούν μοιραίοι


gkionakis1

Η είδηση της σύλληψης του ηθοποιού Γιάννη Γκιωνάκη, τον Οκτώβριο του 1984, προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο αλλά και στη θεατρική οικογένεια. Ο αγαπημένος κωμικός έγινε πρωτοσέλιδο γιατί πυροβόλησε την ερωμένη του μέσα στο σπίτι της στο Καστρί.

Η αδυναμία του Γιάννη Γκιωνάκη στις γυναίκες ήταν κοινό μυστικό για τους φίλους και τους συνεργάτες του. Όπως θα έλεγε αργότερα η κόρη του Πωλίνα Γκιωνάκη «ήταν ένας άπιστος σύζυγος και δεν ήξερε καν να το καλύψει».

gkionakis2
Εκείνη την εποχή, παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος, ήταν ερωτευμένος με την Αφροδίτη Κοζανιτά. Ο Γιάννης Γκιωνάκης διατηρούσε παράνομο δεσμό με την γοητευτική γυναίκα την οποία λάτρευε και ζήλευε παράφορα. Μάλιστα, έφτανε στο σημείο να παρακολουθεί την αγαπημένη του και να στήνεται με τις ώρες έξω από το σπίτι της για να ελέγχει τις κινήσεις της. Στις 14 Οκτωβρίου ο Γιάννης Γκιωνάκης επισκέφθηκε την Αφροδίτη Κοζανιτά στο Καστρί.
Η σχέση του ζευγάρι βρισκόταν σε κρίση καθώς ο Γκιωνάκης ήταν παντρεμένος και δεν αποφάσιζε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με την Κοζανιτά εκείνο το βράδυ ο ηθοποιός της τηλεφώνησε και της είπε πως νωρίτερα είχε πάθει κρίση, λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζε με το ζάχαρο. Της ζήτησε, μάλιστα, να συναντηθούν γιατί δεν ένιωθε καλά. Η Κοζανιτά δέχτηκε και όταν ο ηθοποιός έφτασε στο σπίτι της άκουσαν μια κασέτα με τραγούδια, που είχε γράψει ο Γκιωνάκης γι’ αυτήν. Τότε η Κοζανιτά άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να συζητήσουν, για μια ακόμη φορά, το μέλλον της σχέσης τους.

Αν και ο ηθοποιός της έλεγε πως δεν είχε πλέον καμία σχέση με την γυναίκα του δεν αποφάσιζε να χωρίσει και περιοριζόταν σε αόριστες υποσχέσεις. Η συζήτηση κατέληξε σε καβγά και η Κοζανιτά ζήτησε από τον Γιάννη Γκιωνάκη να χωρίσουν.
Ο ηθοποιός την παρακάλεσε να ξανασκεφτεί την απόφαση της καθώς, όπως της είπε, δεν μπορούσε να ζήσει μακριά της. Οι στιγμές που ακολούθησαν παραλίγο να αποβούν μοιραίες. Η Κοζανιτά θέλοντας να βάλει τέλος στη συζήτηση βγήκε εκνευρισμένη από το δωμάτιο αλλά ο ηθοποιός την ακολούθησε και θολωμένος όπως ήταν, έβγαλε από την τσέπη του ένα πιστόλι «Σμιθ & Γουέσον», το οποίο είχε πάντα μαζί του και την πυροβόλησε τρεις φορές.
Αμέσως μετά άνοιξε την εξώπορτα του σπιτιού και έφυγε ταραγμένος. Η γυναίκα σοκαρισμένη δεν κατάλαβε από την πρώτη στιγμή πως μια από τις σφαίρες την είχε χτυπήσει. Όταν, όμως, είδε τα αίματα και λίγο πριν καταρρεύσει ειδοποίησε την αστυνομία η οποία και τη μετέφερε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η Κοζανιτά έφερε διαμπερές τραύμα στον αριστερό ωμοθώρακα.

Σκάνδαλο

Η σύλληψη του γνωστού ηθοποιού ήταν θέμα χρόνου. Ο Γιάννης Γκιωνάκης οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο ηθοποιός, λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ισχυρίστηκε πως λάτρευε τη σύντροφο του και σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει. Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο, με τις εφημερίδες της εποχής να κάνουν πάρτι καταγράφοντας τις λεπτομέρειες του ερωτικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή έναν από τους πλέον αγαπητούς κωμικούς της χώρας.
Η υπόθεση επηρέασε ψυχολογικά το Γιάννη Γκιωνάκη αλλά και την Αφροδίτη Κοζανιτά η οποία, πέρα από το σοκ της επίθεσης που δέχτηκε από τον αγαπημένο της, είχε να διαχειριστεί και το γεγονός ότι βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ιστορίας που μαγνήτιζε τα φώτα της δημοσιότητας έχοντας να προστατεύσει και τον γιο της Φοίβο, σήμερα γνωστό συνθέτη και στιχουργό.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα και για τους δυο και όταν ο Γιάννης Γκιωνάκης κάθισε το εδώλιο του κατηγορούμενου ήταν φανερά καταβεβλημένος.

gkionakis3

Όταν η Αφροδίτη Κοζανιτά ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα μίλησε για τη σχέση της με τον ηθοποιό τον οποίο, όπως είπε, είχε ερωτευτεί. Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως η σχέση τους ήταν δύσκολη καθώς εκείνος  ήταν πολύ κτητικός απέναντι της, τη ζήλευε ήταν αθυρόστομος και της έκανε πολλές σκηνές. «Με υποψιαζόταν και έκανε απίθανα πράγματα. Με παρακολουθούσε συνεχώς με το ψευδώνυμο Δημητρακόπουλος και πολλές φορές στηνόταν κάτω από το σπίτι μου για να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έκανε πολλές σκηνές» είπε στο δικαστήριο η γυναίκα και περιέγραψε στη συνέχεια τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το μοιραίο βράδυ στο σπίτι της στο Καστρί.
Και όταν έφτασε η στιγμή να απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση αν ο Γκιωνάκης ήθελε να τη σκοτώσει εκείνη είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν ήρθε με πρόθεση να με δολοφονήσει. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα τα είχε καταφέρει. Σίγουρα είχε ελαττώματα, αλλά δεν ήταν εγκληματική φυσιογνωμία».
Η μαρτυρία αυτή καθόρισε την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και την αναγνώριση ελαφρυντικού. Τελικά, το δικαστήριο  καταδίκασε τον Γιάννη Γκιωνάκη σε φυλάκιση 15 μηνών, ποινή η οποία ήταν εξαγοράσιμη.
Ο ηθοποιός εξαγόρασε την ποινή του και έφυγε ελεύθερος από το δικαστήριο γράφοντας με αυτό τον τρόπο τον επίλογο της πολύκροτης ιστορίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της και στις δυο οικογένειες. Ο Φοίβος πολλές φορές σε συνεντεύξεις του έχει αναφερθεί στη σχέση της μητέρας του με τον Γκιωνάκη αλλά όχι στα γεγονότα του Οκτωβρίου του 1984. Αλλά και η κόρη του ηθοποιού, επίσης ηθοποιός Πωλίνα Γκιωνάκη όταν ρωτήθηκε, σε παλαιότερη συνέντευξη της, αν θα συνεργαζόταν με τον Φοίβο, είπε πως δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον συνθέτη.
«Για όνομα του Θεού. Τι θα μπορούσα εγώ να έχω με τον Φοίβο; Σαφώς και θα συνεργαζόμουν. Δεν ευθύνονται ποτέ τα παιδιά για τις πράξεις των γονιών τους. Δεν πρέπει να ρίχνουμε στα παιδιά κάτι, αν δεν μας αρέσει αυτό που έκανε ο γονιός του. Τι μπορώ να έχω εγώ με αυτόν τον άνθρωπο;» είπε και αναφερόμενη  στην Αφροδίτη Κοζανιτά διευκρίνισε πως δεν την γνωρίζει: «Δεν θα ήταν σαφώς ευχάριστο για μένα να βρεθώ με τη μητέρα του. Μα δεν τη γνωρίζω, πώς θα της μιλήσω; Δεν γνωρίζω την κυρία. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ».

Πηγή newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες