Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κληρονομικά χαρακτηριστικά που δεν ήξερες πως πέρασαν απ’ τους γονείς σου σε σένα


Με το που γεννιέται ένα παιδί όλοι ξεκινούν να ρωτούν σε ποιον μοιάζει! Και έτσι ξεκινά η μάχη ανάμεσα στους γονείς που φυσικά θέλουν να τους μοιάζει το παιδί τους.
Εκτός όμως από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών, των μαλλιών ή του δέρματος υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που κληρονόμησες από τους γονείς σου και δεν έχεις ιδέα για αυτά!
Για κάποια ιατρικά θέματα ξέρουμε πλέον πως παίζει μεγάλο ρόλο η κληρονομικότητα και γι’ αυτό οι γιατροί μας ρωτούν για το οικογενειακό ιστορικό. Τι θα έλεγες όμως αν σου έλεγα πως η αγάπη σου για τον καφέ και το γνωστό «δεν ανοίγει το μάτι αν δεν πιω καφέ» οφείλετε στους γονείς σου;
Διάβασε εδώ κι άλλα τέτοια ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που όσο και αν δεν το πιστεύεις έχουν παίξει μεγάλο ρόλο οι γονείς σου ώστε να τα αποκτήσεις κι εσύ!

Υψηλά Επίπεδα Χοληστερίνης

Η χοληστερίνη όλοι ξέρουμε ότι ανεβαίνει στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή σε αυτούς που δεν ακολουθούν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής. Αυτό όμως όπως δείχνουν οι μελέτες δεν είναι η ακριβής αλήθεια.
Έχει αποδειχθεί ότι σε ποσοστό 1 στους 500 ανθρώπους θα εμφανίσουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης που βασίζεται στα γονίδια και οδηγεί σε συσσώρευση της χοληστερόλης στο αίμα.

Φαλάκρα

Ένα σύνηθες φαινόμενο στους άντρες είναι με το πέρασμα του χρόνου να χάνουν τα μαλλιά τους. Η ηλικία που ξεκινά η αραίωση διαφέρει από άντρα σε άντρα. Το γονίδιο που παίζει ρόλο όμως στη δημιουργία φαλάκρας προέρχεται από το χρωμόσωμα Χ το οποίο περνά από την μητέρα στο παιδί.
Μην βιαστείτε όμως να κατηγορήσετε τη μητέρα σας και το γενεαλογικό σας από τη πλευρά της για την τριχόπτωση, γιατί παίζουν ρόλο και τα γονίδια που προέρχονται από τον πατέρα, αλλά  και διάφοροι άλλοι παράγοντες από το φυσικό περιβάλλον

Ακαδημαϊκή Επιτυχία

Πόσες φορές έχουμε ακούσει από τους γονείς μας την ημέρα των ελέγχων «Εγώ στην ηλικία σου είχα τους καλύτερους βαθμούς!» και άλλες τέτοιες παρόμοιες φράσεις με σκοπό να μας παροτρύνουν να διαβάζουμε περισσότερο;
Και όμως δεν έχουν άδικο, γιατί αν οι γονείς σου ήταν καλοί στο σχολείο ή αποφοίτησαν από Πανεπιστήμιο τότε το 55% των δυνατοτήτων που έχεις εσύ για να επιτύχεις οφείλετε σε αυτούς. Άρα βάλε τα δυνατά σου και τα γονίδιά σου θα είναι με το μέρος σου.

Η Αγάπη για τον καφέ

Βάση έρευνας που έγινε σε ανθρώπους που πίνουν καθημερινά καφέ και σε ανθρώπους που δεν τους πειράζει και αν δεν πιουν βρέθηκε πως σε συγκεκριμένους ανθρώπους η απορρόφηση καφεΐνης γίνεται πιο αργά από άλλους. Αυτή είναι ακόμα μια λειτουργία του οργανισμού που οφείλεται στις γενετικές προδιαγραφές.
Έτσι αν στις παιδικές σας αναμνήσεις είναι και τα αρώματα του καφέ τότε το πιο πιθανό είναι πως η ενέργεια της καφεΐνης σας είναι απαραίτητη καθημερινά.

Νεανικός Διαβήτης

Ο νεανικός διαβήτης που εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους και δεν έχει σχέση με τον διαβήτη τύπου 2 που χτυπάει τις μεγάλες ηλικίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κληρονομικότητα.
Είναι αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης, αλλά μπορούν επίσης να παίξουν μεγάλο ρόλο και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Το κακό είναι ότι δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από το DNA του, ότι συνήθειες και αν αποκτήσει.

Αχρωματοψία

Η αχρωματοψία συναντάται κατά κύριο λόγο στους άντρες και οφείλεται και αυτή η δυσλειτουργία στο χρωμόσωμα Χ που κληρονομείται από τη μητέρα. Αυτό συμβαίνει διότι στις γυναίκες περνά και ένα χρωμόσωμα Χ έκτακτης ανάγκης από τον πατέρα το οποίο ισορροπεί τα πράγματα. Οι άντρες όμως δεν το κληρονομούν. Γι΄αυτό πολλές φορές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα χρώματα
.

Δυσανεξία στη Λακτόζη

Συχνά ακούμε πως όσο μεγαλώνουμε η ποσότητα γαλακτομικών που καταναλώνουμε πρέπει να μειώνεται. Αυτό δεν είναι μύθος αφού η συντριπτική πλειοψηφία (65%) των ενηλίκων δυσκολεύεται στην πέψη του γάλακτος και των προϊόντων που προέρχονται από αυτό.
Όταν είμαστε σε μικρή ηλικία και χρειαζόμαστε το γάλα για την ανάπτυξη ο οργανισμός από μόνος του δημιουργεί ένα ένζυμο που βοηθά στη πέψη. Η ικανότητα αυτού του ενζύμου όμως μειώνεται με τα χρόνια και είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που μπορούν να συνεχίσουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα σε κάθε ηλικία χωρίς πρόβλημα πέψης και αυτό κληρονομείται φυσικά από τα γονίδια.

Ικανότητα Οδήγησης

Εννοείται πως δεν έχουμε όλοι την ικανότητα μα οδηγούμε. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες από έρευνες που έχουν γίνει και έχει αποδειχθεί πως το 30% του συνολικού πληθυσμού έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα λόγω απόσπασης της προσοχής.
Αυτό οφείλεται στα γονίδια που ορίζουν τα αντανακλαστικά μας, την ικανότητα προσανατολισμού και τη μνήμη. Έτσι πριν πιάσετε το τιμόνι σιγουρευτείτε πως είστε καλοί σ’ αυτά τα πεδία, και αν όχι δεν είναι δικό σας το φταίξιμο. Έτσι απλά αφήστε το κομμάτι της οδήγησης σε κάποιον άλλο.

Μυωπία

Αν και οι δυο σας γονείς φορούν γυαλιά, τότε έχετε 50% πιθανότητες να αποκτήσετε και εσείς μυωπία. Αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο αν δεν κουράζετε τα μάτια σας και δεν κάθεστε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες.

Δημοτικότητα

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Όπως απέδειξαν επιστήμονες του Χάρβαρντ, σε έρευνα που έκαναν, το πόσο δημοφιλείς είμαστε στο σχολείο, στη δουλειά και γενικά στις παρέες εξαρτάται άμεσα από τα γονίδια μας. Αυτό οφείλεται στους προγόνους μας καθώς όσοι κατείχαν σημαντικές πληροφορίες για εύρεση τροφίμων ή για έναν επικείμενο κίνδυνο ήταν πολύ δημοφιλείς και μετέδωσαν αυτό το γονίδιο στις επόμενες γενιές, το οποίο επιβιώνει μέχρι και στις μέρες μας.

Πηγή aggouria.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες