Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Mαρινάρισμα



       Μαρινάτες. Ο ρόλος τους είναι να κάνουν τα κρέατα πιο τρυφερά
            δίνοντας τους ταυτόχρονα ιδιαίτερη γεύση.
            Δοκιμάστε να ψήσετε με τις συνταγές που σας δίνουμε ή αυτοσχεδιάστε
            με δικά σας υλικά.

           
            Η αρχική ιδέα είναι απλή και έρχεται από πολύ παλιά. Πριν από το
            ψήσιμο αρκεί να βυθίσουμε το κρέας σε ξύδι, για μερικές ώρες, ώστε
            να μαλακώσει αλλά και για να λυώνει το λίπος του ευκολώτερα.
            Ταυτόχρονα, το ξύδι. έδινε στο κρέας μια ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση.
            Στην συνέχεια προστέθηκαν στο ξύδι αρωματικά βότανα και μπαχαρικά
            και σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστάθηκε με κρασί ή χυμό λεμονιού.
            Σήμερα χρησιμοποιούνται ακόμη περισσότερα υλικά, ενώ σάλτσες για
            ψήσιμο κυκλοφορούν έτοιμες στο εμπόριο.
            Οι παραπάνω σάλτσες καλό είναι να χρησιμοποιούνται μόνο κατά το
            τέλος του ψησίματος γιατί οι περισσότερες από αυτές περιέχουν ζάχαρη
            η οποία όταν καεί δίνει άσχημη όψη αλλά και γεύση στο κρέας.


            ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
           
            Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηριδίων, μαρινάρετε πάντοτε τα
            τρόφιμα στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
            Βεβαιωθείτε ότι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για μαρινάρισμα
            είναι γυάλινο ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Μερικά μέταλα αντιδρούν με τα
            οξέα που περιέχονται στην μαρινάτα και αλοιώνουν την γεύση του
            φαγητού.
            Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την μαρινάτα που περίσεψε σαν σάλτσα
            για την συνοδεία του φαγητού βράστε την για 1 τουλάχιστον λεπτό,
            διότι οι χυμοί ωμών κρεάτων και πουλερικών μπορεί να περιέχουν
            βακτηρίδια.
            Σταματήστε να αλοίφετε τα κρέατα που ψήνετε με την μαρινάτα 5 λεπτά
            πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους. Είναι ο ελάχιστος χρόνος που
            χρειάζεται για να μαγειρευτούν οι χυμοί του ωμού κρέατος που
            περιέχονται σε αυτήν.
            Μην χρησιμοποιείτε τα σκεύη που περιείχαν τα ωμά κρέατα για να
            βάλετε τα μαγειρεμένα. Βακτηρίδια μπορούν να προσβάλουν την
            μαγειρεμένη τροφή.

Μάνθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες