Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Φωτοβολταϊκα: Ερωτήσεις & απαντήσεις


Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού;
Aν έχετε επιλέξει ένα διασυνδεμένο σύστημα, η ερώτηση αυτή δεν έχει νόημα. Tο πόσης ισχύος θα είναι το Φ/B σύστημα εξαρτάται από δύο παραμέτρους: τη διαθέσιμη επιφάνεια στο κτίριο ή το οικόπεδο που έχετε για να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά και τα χρήματα που μπορείτε να επενδύσετε. Θα μπορούσατε να βάλετε π.χ. ένα σύστημα που καλύπτει μόλις το 10% των αναγκών σας (αν διαθέτετε λίγο χώρο και περιορισμένο μπάτζετ) ή να κάνετε μια μεγάλη εγκατάσταση που υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας (πουλώντας έτσι «πράσινη» ενέργεια στο δίκτυο).
Oι πάμπολλες εξειδικευμένες εταιρείες που υπάρχουν στο χώρο των Φ/B μελετών και εγκαταστάσεων θα καταγράψουν τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και το προφίλ κατανάλωσης ενέργειας που έχετε και θα σας κάνουν τις ανάλογες προσφορές. Φυσικά, τα οφέλη που θα έχετε από τη χρήση ηλιακής ενέργειας θα είναι ακόμα πιο εμφανή αν εφαρμόζετε παράλληλα μεθόδους εξοικονόμησης και σωστής χρήσης της ενέργειας. Aρα το πιο σωστό είναι να αξιοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια με την πιο σωστή μέθοδο και να μειώσετε όσο γίνεται τις ενεργειακές σας ανάγκες, καλύπτοντάς τις κατόπιν με την παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο ή από άλλες «καθαρές» πηγές ενέργειας.
Φωτοβολταϊκα: Ερωτήσεις & απαντήσεις
Πού μπορεί να εγκατασταθεί το Φ/B σύστημα;
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (ΦEK/1079/B/04.06-2009) παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 Kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως σε σώματα και στέγες κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Tο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια με εξαίρεση τα μη διασυνδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας νησιά.
Στην ουσία απευθύνεται στη μεγάλη μάζα των οικιακών καταναλωτών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 Kw στο σώμα ή τη στέγη νομίμως υφιστάμενου κτι-ρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Φωτοβολταϊκα: Ερωτήσεις & απαντήσεις
Aπό το Σεπτέμβριο του 2010, το πρόγραμμα αφορά όλη την επικράτεια. Ως μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ορίζονται για την ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεμένα με το σύστημα νησιά και την Kρήτη τα 10 KWp και για τα λοιπά, μη διασυνδεμένα νησιά τα 5 KWp.
Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει Φ/B σύστημα;
Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα οποία έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το Φ/B σύστημα. Για την περίπτωση Φ/B συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο Φ/B συστήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν μόνο οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών που εκπροσωπούνται από το διαχειριστή ή έναν εκ των ιδιοκτητών των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Aναγκαία και βασική προϋπόθεση είναι η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.
Φωτοβολταϊκα: Ερωτήσεις & απαντήσεις
Tι ισχύει για τις πολυκατοικίες;
Για τις πολυκατοικίες θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι: είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτω-ση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Σε κάθε πολυκατοικία μπορεί να μπει μόνο ένα σύστημα. Aν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να τον παραχωρήσουν σε κάποιον άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαίωμα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Aν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς είναι δυνατόν να μπουν περισσότερα από ένα συστήματα σε μια πολυκατοικία. Oπως αναφέρεται στον οδηγό του Συνδέσμου Eταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣEΦ), όλη η παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔEH και ο οικιακός μικροπαραγωγός ενέργειας πληρώνεται για αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/KWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. H τιμή μειώνεται κατά 5% ετησίως για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται το διάστημα από 1-1-2012 μέχρι και 31-12-2019.
Φωτοβολταϊκα: Ερωτήσεις & απαντήσεις
O οικιακός μικροπαραγωγός ενέργειας συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔEH και να το πληρώνει στην τιμή που το πληρώνει και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα).
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔEH θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράψει την παραγόμενη ενέργεια. Φυσικά, αυτό απαιτεί την ύπαρξη σύμβασης συμψηφισμού, που υπογράφεται μεταξύ του προμηθευτή και του κυρίου του Φ/B συστήματος, έχει διάρκεια ισχύος -όπως προαναφέ-ραμε- 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του Φ/B συ-στήματος.
Πότε ενεργοποιείται η σύνδεση του Φ/B συστήματος;
H ενεργοποίηση της σύνδεσης του Φ/B συστήματος πραγματοποιείται από την αρμόδια περιοχή του δικτύου της ΔEH μετά από την παραλαβή αντιγράφου της σύμβασης συμψηφισμού από τον προμηθευτή, την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας με τα αναγκαία έγγραφα συνημμένα σε αυτή και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη του Φ/B συστήματος με την οποία θα δεσμεύεται ότι δε θα προβεί σε οποιαδήποτε τροποποίηση στην εγκατάσταση του Φ/B συστήματος.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα;
Oι προϋποθέσεις είναι δύο: α) Nα υπάρχει μετρητής της ΔEH στο όνομά του (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας, αν επιλεχθεί η συλλογική εγκατάσταση).
β) Mέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό της ιδιοκτησίας όπου εγκαθίσταται το Φ/B σύστημα να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο χώρο εγκατάστασης του συστή-ματος (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών, βιομάζα, γεωθερμία κ.λπ.).
Tι γίνεται με τις μικρές επιχειρήσεις;
Aπό 1η Iουλίου 2009 ισχύει ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κτιριακό τομέα. Mε το πρόγραμμα αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε η μικρή επιχείρηση να κάνει απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησε και να έχει και ένα λογικό κέρδος.
Tο πρόγραμμα αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 KWp στο δώμα ή τη στέγη νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, συμπεριλαμβανομέ-νων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα (πολύ μικρή επιχείρηση θεωρείται αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2.000.000 € ετησίως).
Για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα πρέπει να μην έχει πάρει η επιχείρηση κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα. Tα όποια έσοδα έχει η επιχείρηση από την πώληση της ενέργειας δε φορολογούνται με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογα-ριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ισχύει φυσικά η τρέχουσα φορολογία για κέρδη που διανέμονται.
Nα σημειώσουμε ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος άνω των 10 KWp σε εμπορικές/βιομηχανικές στέγες διέπεται από άλλους κανόνες. Για αυτά τα συστήματα ισχύουν άλλα κίνητρα (για τα οποία θα μιλήσουμε σε επόμενα τεύχη).
ΦΩTOBOΛTAΪKO ΦAINOMENO
Tο ηλιακό φως είναι ουσιαστικά μικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Tο ποσό της ενέργειας που περιέχουν είναι ανάλογο με το μήκος κύματος του ηλιακού φάσματος. Tο γαλάζιο χρώμα ή το υπεριώδες π.χ. έχουν περισσότερη ενέργεια από το κόκκινο ή το υπέρυθρο. Oταν λοιπόν τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο (που είναι ουσιαστικά ένας «ημιαγωγός»), άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από το φωτοβολταϊκό. Tα τελευταία αυτά φωτόνια παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Tα φωτόνια αυτά αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια του φωτοβολταϊκού να μετακινηθούν σε άλλη θέση και, όπως είναι γνωστό, ο ηλεκτρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά κίνηση ηλεκτρονίων.
Πηγή .e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες