Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Φωτοταξίδι στην Καστοριά

Σε υψόμετρο 703 m  από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, η Καστοριά Περιβάλλεται από τη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας λωρίδας γης, δίνοντας την εντύπωση νησιού.


Όνομα



Επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ότι προήλθε από τους κάστορες που ενδημούσαν για αιώνες σ΄αυτήν.

Ιστορία

Ο Βυζαντινός ιστορικός της εποχής του Ιουστινιανού, Προκόπιος, αναφέρει πως η πόλη μεταφέρθηκε σε οχυρή θέση στη λίμνη, την οποία λίμνη ονομάζει, για πρώτη φορά, Καστορία

Η τουρκική ονομασία της πόλης είναι Kesriye (Κεσρίγιε),ενώ η σερβική και βουλγαρική ονομασία της πόλης είναι Κοστού, η ονομασία Κοστούρ προέρχεται από το ότι η τοποθεσία μοιάζει με με σκελετό ψαριού (πέρκας).

To όνομα της πόλης έχει συνδεθεί επίσης με τον Κάστορα, καθώς στην τοπική μυθολογία αναφέρεται πως κτίστηκε το 840 π.Χ. από τον αδελφό του Πολυδεύκη, μετά από χρησμό που έλαβε από το Μαντείο των Δελφών.
Η Καστοριά χτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Celetrum (Κέλετρον), που μνημονεύεται από τον Ρωμαίο ιστορικό Τίτο Λίβιο (64 π.Χ.-17 μ.Χ.). Ο Τίτος Λίβιος δεν αναφέρει την ακριβή θέση της, ωστόσο όλοι οι ιστορικοί την ταυτίζουν με αυτή της σημερινής πόλης.
Η κατάληψη της Καστοριάς από τους Τούρκους τοποθετείται περίπου στο 1383. Έμεινε στην κατοχή τους επί περίπου πέντε αιώνες. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η περιοχή της Καστοριάς αναδείχτηκε σε κέντρο ελληνισμού διατηρώντας την εθνική συνείδηση, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα. Την εποχή αυτή η περιοχή ανέπτυξε έντονη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και γνώρισε άνθηση στις τέχνες και τα γράμματα.

Η Καστοριά απελευθερώθηκε κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο, στις 11 Νοεμβρίου του 1912 και ο Άγιος Μηνάς τιμάται ως ελευθερωτής της πόλης.
Λίμνη Ορεστιάδα


Η λίμνη Ορεστιάδα και η πόλη της Καστοριάς είναι άρρηκτα δεμένες εδώ και πολλούς αιώνες.
Η λίμνη, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 10.000.000 χρόνια (κατά το Μειόκαινο) και η σημερινή μορφή της αποτελεί κατάλοιπο μιας παλαιότερης εκτεταμένης λίμνης με έκταση 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνούσε τα 50 μέτρα.
Θεωρείται λίμνη καρστική, τεκτονικής προέλευσης με συνολική έκταση 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσο βάθος νερών 4,40m και μέγιστο βάθος 8,50m. 
Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού (1974) και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000» καταχωρημένη με τον κωδικό GR1320001 καθώς και στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας και της Ευρώπης (SRA).

Η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή της είναι ένα πολύ σημαντικό φυσικό οικοσύστημα με ποικίλους και σπάνιους κατά θέσεις οικοτόπους που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη.
Πέρα από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του Ευρωπαϊκού χώρου.









Αξιοθέατα

Αρχοντικά


Το αρχοντικό των αδελφών Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ (1750), σήμερα στεγάζει το Μουσείο ενδυματολογίας Καστοριάς.



Τα αρχοντικά είναι κτίσματα του 17ου και 18ου αιώνα και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοιχοδομία, την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική τους, ενώ ξεχωρίζουν από την επιβλητικότητα και τη μεγαλοπρέπεια της ιδιόρρυθμης κατασκευής τους. Τα αρχοντικά κτίστηκαν την εποχή που η περιοχή της Καστοριάς παρουσίασε μεγάλη οικονομική άνθηση ως αποτέλεσμα της έντονης εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας των Καστοριανών γουνοποιιών.

Τα αρχοντικά είναι βασικά διώροφα, με παραδείγματα όμως και τριώροφων. Το ισόγειο και ο όροφος είναι πετρόχτιστα με ελάχιστους αεραγωγούς στο ισόγειο και λίγα μικρά παράθυρα στον ημιώροφο και τον όροφο.



Εκκλησίες








Οι θαυμάσιες εκκλησιές με τις λαμπρές τοιχογραφίες, δεν αποτελούν μόνο ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού Καστοριάς. Είναι κυρίως η πιο ολοκληρωμένη έκφραση της υψηλής και αδιάσπαστης καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας της βυζαντινής Καστοριάς, αφού αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις της μεσαιωνικής ζωής και κάνουν την περιοχή ιδανικό χώρο μελέτης και ουσιαστικής προσέγγισης του βυζαντινού πολιτισμού. Σώζονται σήμερα βυζαντινά μνημεία από το τέλος του 9ου αιώνα, σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου, με ορισμένα τοπικά χαρακτηριστικά, που κάνουν την Καστοριά να ξεχωρίζει ως εκπρόσωπος της βυζαντινής τέχνης.
Μερικές από τις εκκλησιές, χαρακτηριστικά δείγματα, είναι:
Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας
Άγιοι Ανάργυροι – Άγιος Νικόλαος Κασνίτση
Ταξιάρχης Μητροπόλεως
Άγιος Στέφανος
Παναγία Κουμπελίδικη
Άγιος Γεώργιος Ομορφοκκλησιάς

Μονή Αγίων Αναργύρων
Μονή Παναγίας Κλεισούρας


Κάστρο




Τα τείχη της πόλεως της Καστοριάς, αποτελούν πια ένα απομεινάρι του οχυρωτικού της συστήματος. Σε αρκετά μέρη μέσα στην πόλη διατηρούνται αλλοιωμένα κάποια τμήματα. Παλαιότερα ωστόσο, μέχρι και τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διατηρούνταν σε καλύτερη κατάσταση. Η χρονολόγηση των τειχών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αρκετοί όμως από τους μελετητές τοποθετούν την κατασκευή τους στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού.
Τα τείχη της Καστοριάς, όπως διατηρούνται σήμερα, ιδίως οι ημικυκλικοί πύργοι και ιδιαίτερα ο ένας (από τους δύο που πρέπει να υπήρχαν) και που ανήκε στον πυλώνα, τον μοναδικό της πόλεως, στην παλιά Ψαραγορά, αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωτικής του 9ου-10ου αι.
Η κεντρική πύλη, η ονομαζόμενη στην τουρκοκρατία “Εξώπορτα” ή “Μεγάλη Πόρτα”, βρισκόταν στην εδαφική έξαρση της πλατείας Δαβάκη ενώ οι δύο άλλες πύλες των τειχών του λαιμού βρίσκονταν η μία μπροστά ακριβώς από το σημερινό Δημαρχείο και η άλλη στα νότια του σωζόμενου τουρκικού μενδρεσέ.

Σπήλαιο Δράκου

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και 14 μέτρα από τον δρόμο. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45×17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18Οc, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.
Στο εσωτερικό του σπηλαίου του Δράκου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με κυριότερα τα οστά σπηλαίας άρκτου ή αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Speleaus). Το είδος αυτό έζησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Το όνομά της οφείλεται στο γεγονός ότι τα απολιθωμένα λείψανά της εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε σπήλαια, όπου προφανώς διέμενε για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με την καφέ αρκούδα η οποία χρησιμοποιούσε τα σπήλαια μόνο κατά την διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Υπολογίζεται ότι το βάρος των αρσενικών ζώων έφτανε τα 400-500 κιλά και των θηλυκών τα 200-250 κιλά. Ήταν κατά βάση φυτοφάγο και περιστασιακά σαρκοφάγο ζώο.
Είναι σημαντικό ότι έχει ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την ασφάλεια των επισκεπτών και οι επεμβάσεις στο εσωτερικό έγιναν με τρόπο ώστε να μη θιχτεί η φυσική κατάσταση του Σπηλαίου.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Έχει μήκος 300 μ. φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος του επισκέπτη γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας 35μ. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής οφείλεται στον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις τέσσερις λίμνες που συναντάμε. Ο επισκέπτης περνά όμορφα κατασκευασμένες γέφυρες, δύο συμπαγείς και μία πλωτή. Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μουσειακός χώρος με πληροφοριακό υλικό γύρω από την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής – αξιοποίησης του σπηλαίου και τα σπήλαια σε όλο τον ελλαδικό χώρο στα πλαίσια μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης των επισκεπτών γι΄ αυτά τα «μνημεία της φύσης». Πλέον η 25λεπτη διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω tablet με ηχογραφημένη ξενάγηση (audio guide), μεταφρασμένη σε 10 γλώσσες και ηχογραφημένη σε 7 (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρώσικα, εβραϊκά, γερμανικά και κινέζικα), διευκολύνοντας κατά πολύ τους ξένους επισκέπτες.
2467026777 / 6957591303
ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Το ενυδρείο Καστοριάς, το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων, σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε και να ταξιδέψετε στον μαγευτικό αλλά και άγνωστο κόσμο των κατοίκων των εσωτερικών υδάτων.

Το επιστημονικό μας προσωπικό με ιδιαίτερη χαρά θα σας ξεναγήσει και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Τρίτη έως και Κυριακή 9:00 με 17:00. τηλέφωνο 2467080229 τις ώρες λειτουργίας.

Προϊστορικός οικισμός Δισπηλιού

Μια επίσκεψη στο Προϊστορικό Δισπηλιό δεν είναι ένας απλός περίπατος. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που σε πάει πολύ μακριά. Σε μια χώρα του άγνωστου και του αινιγματικού, που την ονομάζουμε «Προϊστορία», όπου τα πράγματα μπορεί να μην είναι όμοια με όσα μας περιβάλλουν σήμερα, έχουν, όμως, την ίδια σημασία. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1992, ενώ σήμερα στην Αναπαράσταση, που αποτελείται από 8 καλύβες, ο επισκέπτης αποκτά την εικόνα ενός προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού και βλέπει τα ευρήματα της εποχής εκείνης και μπορεί να καταλάβει πως ήταν ένα νοικοκυριό πριν από 7.500 χρόνια. Mοναδικές πολιτιστικές πτυχές της κοινότητας του Δισπηλιού αποκαλύπτουν τρεις οστέινες φλογέρες καθώς και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία. H πινακίδα αυτή χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου, όπως εικάζεται και για παρόμοια σύμβολα χαραγμένα σε πηλό
Τηλ. : 2467021910

Νεολιθικός οικισμός Αυγής

Ο Νεολιθικός Οικισμός της Αυγής βρίσκεται σε απόσταση 500 μ βόρεια από την πλατεία του ομώνυμου χωριού, 7 χλμ νότια από το Άργος Ορεστικό και 10 χλμ νοτιοδυτικά της Λίμνης Ορεστιάδος. Το λοφώδες ανάγλυφο και η απρόσκοπτη ορατότητα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, καθιστούν την αγροτική αυτή περιοχή θελκτική για τον επισκέπτη.
Η πρόσβαση στο Νεολιθικό Οικισμό, που υποστηρίζεται ικανοποιητικά από σχετική σήμανση πινακίδων, είναι εξαιρετικά εύκολη για πεζούς και οχήματα. Οι επισκέπτες της περιοχής ενθαρρύνονται να αναζητήσουν τον αρχαιολογικό χώρο και να απολαύσουν το τοπίο σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Σύντομα πιστεύουμε ότι θα μπορούν να επισκέπτονται και ένα μεγάλο τμήμα του ανασκαμμένου χώρου του νεολιθικού χωριού.
Οι ανασκαφές στην Αυγή πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε έκταση 2000 τ.μ. και φέρνουν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία της χωρο-οργάνωσης του οικισμού κατά την 6η και την 5η χιλιετία. Τα αποκαλυπτόμενα κατάλοιπα των αρχιτεκτονικών και άλλων κατασκευών ανήκουν σε δύο -τουλάχιστον- στρωματογραφικά διακριτές οικιστικές φάσεις, που η κάθε μια συνίσταται από αρκετά επεισόδια της εντατικής χρήσης του χώρου.
www.neolithicavgi.gr

Πλίνθινα χωριά

Τα Κορέστεια, γνωστά και ως «πλίνθινα χωριά», είναι μια συστάδα ορεινών οικισμών (Άνω και Κάτω Κρανιώνα, Χαλάρα, Μελάς, Μακροχώρι, Μαυρόκαµπος, Άγιος Αντώνιος, Γάβρος), που συναντά κανείς κυρίως στον οδικό άξονα που συνδέει την Καστοριά με τις Πρέσπες.
Τα Κορέστεια παρουσιάζουν έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον χάρη στα πλινθόκτιστα σπίτια με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, που συναντά κανείς εκεί. Τα σπίτια κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο.
Σήμερα καταρρέουν, εγκαταλελειμμένα, παραδομένα στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Είναι ένας από τους παραγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, με μοναδική αρχιτεκτονική και κινηματογραφική ατμόσφαιρα.
Δραστηριότητες 
Η κωπηλασία είναι το κυριότερο άθλημα που έκανε γνωστό το όνομα της Καστοριάς σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κωπηλάτες της διακρίθηκαν σε πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες τιμώντας τα Ελληνικά χρώματα. Γίνεται μεθοδική δουλειά σε άρτιες εγκαταστάσεις και με ειδικούς προπονητές του Ναυτικού Ομίλου.

Σκι

Η χιονοδρομία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά αθλήματα στον κόσμο. Αν είστε λάτρεις του σκι, σας δίνεται η ευκαιρία από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, να γνωρίσετε το χιονοδρομικό κέντρο του συλλόγου χιονοδρομίας Καστοριάς στο Βίτσι, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Είναι από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς του επισκέπτη στην Καστοριά, διατηρώντας την μοναδική ομορφιά της άγριας φύσης. Το Βίτσι προστατεύεται σε εθνικό επίπεδο ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για πολλά άγρια ζώα και πτηνά. Στο όρος Βίτσι και σε υψόμετρο 1875μ (κορυφή) και 1610μ (βάση) λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο στο δρόμο Καστοριά προς Φλώρινα σε απόσταση 22 χλμ βόρεια του χωριού Πολυκέρασος. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται.

Ψάρεμα

Αν σας αρέσει το ψάρεμα δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τα σύνεργα, καλάμι ή πετονιά και να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας. Η λίμνη προσφέρεται και αυτό το είδος της ψυχαγωγίας αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ο αλιευτικός πλούτος προέρχεται κυρίως από τη λίμνη της Καστοριάς και από τα ιχθυοτροφεία πέστροφας. Η λίμνη εκτρέφει εκλεκτά ψάρια όπως γριβάδια, γουλιανούς, τούρνες, πέρκες, πεταλούδες και πρικιά.

Πεζοπορία

Η άγρια ομορφιά του τοπίου του Γράμμου συνδυάζεται αρμονικά με τις ήσυχες γωνιές του δημιουργώντας έναν πραγματικό παράδεισο για όσους ενδιαφέρονται για λεπτές μυρωδιές και ποικιλία χρωμάτων.
Κάποια σημεία δείχνουν να είναι απρόσιτα, άλλα όμως φιλοξενούν κτίσματα σαν το μοναστήρι του Αγίου Ζαχαρία με θαυμάσιες τοιχογραφίες γηγενών ζωγράφων. Σε υψόμετρο 2075μ συναντάμε τις λίμνες Αρρένες που συγκεντρώνουν μέρος των νερών της πηγής τριακοσάρας και κοσμούν με την ύπαρξη τους το τοπίο. Οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζετε πως τα πέτρινα γεφύρια της Καστοριάς αποτελούν μερικά από τα γραφικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Οι μονότοξες κατασκευές, αριστουργηματικές εκφάνσεις της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής, ενώνουν τις όχθες του Αλιάκμονα και των παραποτάμων του, αποτελώντας μερικά από τα σημαντικότερα περάσματα των προηγούμενων αιώνων. Αναζητήστε τα γεφύρια της Ζούζουλης, του Κουτσιουμπλή, της Κορομηλιάς, της Παλιάς Κοτύλης και εκείνο στο Μπερίκι.  

Πλοιάριο Ολυμπία

Με το καραβάκι «ΟΛΥΜΠΙΑ» έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης και την πόλη της Καστοριάς, που μέσα από την εν πλω περιήγηση κάνοντας τον «μικρό γύρο» της λίμνης μπορείτε να θαυμάσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς της πόλης με τα επιβλητικά αρχοντικά τα οποία στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου, τις πανέμορφες παραλίες της Καστοριάς και τα ψαροχώρια, την γραφική παραλίμνια διαδρομή της χερσονήσου με τα αιωνόβια πλατάνια και τις ιτιές που γέρνουν μέσα στη λίμνη όπου θα συναντήσετε την Σπηλιά του Δράκου και την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας, και ένα πλήθος εικόνων απαράμιλλης ομορφιάς που αφήνουν μαγεμένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Το καράβι επίσης, κατόπιν συνεννόησης, σας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε κοινωνική σας εκδήλωση. Πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας με όλα τα σωστικά μέσα, γεγονός που δίνει στον επισκέπτη μια απολαυστική, ξέγνοιαστη και πάνω απ όλα ασφαλή περιήγηση.
ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ : Μέσα στην πόλη θα δείτε τα μαγαζιά, τα καφέ, τα εστιατόρια καθώς και τη σύγχρονη δομή των κτιρίων. Επισκεφθείτε το Βυζαντινό μουσείο και ξεναγηθείτε στις πολυάριθμες εκκλησίες. Αξίζει και ένας βραδινός ρομαντικός περίπατος δίπλα στη λίμνη.
ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ : Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Καστοριάς, στην πλατεία Ντολτσό με τα καλντερίμια, τα αρχοντικά και την νοσταλγική ατμόσφαιρα του παλιού μεγαλείου. Εκεί υπάρχει το Λαογραφικό μουσείο, το Ενδυματολογικό και το Δεληνάνειο.
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ : Στο μπαλκόνι της Καστοριάς θα απολαύσετε το πανόραμα της πόλης, της λίμνης και των μεγάλων βουνών που την περιβάλλουν. Θα δείτε το Θεατράκι του Βουνού και στην κορυφή τον Άγιο Αθανάσιο.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ : Ξεκινώντας από την νότια παραλιακή λεωφόρο θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την ομορφιά του φυσικού τοπίου του γύρου της λίμνης. Ανάμεσα από κλαίουσες ιτιές και πλατάνια θα δείτε την Σπηλιά του Δράκου, το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας και τον Ναυτικό Όμιλο καταλήγοντας στην περιοχή Απόζαρι στην βόρεια πλευρά της πόλης.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ : Ξεκινώντας πάλι από την νότια παραλιακή λεωφόρο βγαίνετε από την πόλη και συναντάτε το Δισπηλιό με τον Λιμναίο Οικισμό. Περνάτε από τα χωριά Μαυροχώρι, Πολυκάρπη, Κρεπενή, Φωτεινή, Μεταμόρφωση και Τοιχιό φθάνοντας πάλι στην Καστοριά από την βόρεια πλευρά.

Φωτογραφίες Λένα Χωραΐτου


Πηγή .kastoria.gov.gr  el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες