Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Τα σχολεία άνοιξαν, οι ιώσεις έρχονται: Τα σνακ που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του παιδιού

Τα ενδιάμεσα σνακ είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά, καθώς τα εφοδιάζουν με ενέργεια ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, μειώνουν την κούραση και την υπνηλία, ενώ ενισχύουν την ικανότητα συγκέντρωσης στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό τα σνακ να είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, ώστε να παρέχουν στα παιδιά εκτός από ενέργεια και βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού τους.

Τα σχολεία άνοιξαν, οι ιώσεις έρχονται: Τα σνακ που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του παιδιού

Παρακάτω θα δούμε μερικές ιδέες για νόστιμα, υγιεινά σνακ που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό των παιδιών ώστε να είναι γερά κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αποφεύγοντας ιώσεις και γρίπη! 

1. Σε ένα μπολάκι βάλτε διάφορους ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια) με αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνο, βερίκοκο, cranberry χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) και λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. με κάποιες νιφάδες επικαλυμμένες με μαύρη σοκολάτα)

2.  Smoothie από φρούτα εποχής και γάλα χαμηλών λιπαρών. Χτυπήστε στο blender 1 μικρή ή ½ μεγάλη μπανάνα, ½ μήλο ή αχλάδι, φρέσκα berries (π.χ. Raspberries, blueberries) ή λίγες φράουλες, προσθέστε γάλα 1.5% λιπαρά, 1 μπισκότο ολικής αλέσεως και λίγο μέλι.

3. Μετατρέψτε το απλό τοστ σε ένα πιο... ενδιαφέρον σνακ: Γεμίστε 1 τορτίγια ή 1 κυπριακή πίτα ή 1 πίτα για σουβλάκι με τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα ή με κομματάκια κοτόπουλου και λαχανικά ή με ψητά λαχανικά και τυρί. Επίσης το σαντουιτσάκι μπορείτε να το κάνετε και γλυκό, βάζοντας ταχίνι με μέλι ή με κακάο, κομματάκια φρούτου (π.χ. μπανάνα, φράουλες) και λίγους αλεσμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

4. Τσιπς μήλου: Κόψτε λεπτές φέτες μήλου, ραντίστε τα με κανέλα και λίγη καστανή ζάχαρη και ψήστε τες σε ένα ταψάκι επιστρωμένο με λαδόκολλα. Σερβίρετε τα με λίγο γιαούρτι που έχετε βάλει μέσα 1-2 κουταλάκια μέλι

5. Σουβλάκια φρούτων: Τα σουβλάκια φρούτων είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος για να σταματήσετε να κυνηγάτε τα παιδιά να φάνε τα φρούτα. Με βασικό σας συστατικό τα φρούτα εποχής μπορείτε να φτιάξετε μοναδικά γευστικά σουβλάκια τα οποία θα δώσουν στα παιδιά τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες αλλά και ταυτόχρονα θα τους δροσίσουν. Κόβετε τα φρούτα σε κύβους και τα περνάτε πάνω σε ένα ξυλάκι για σουβλάκια.

6. Σαντουιτσάκι μήλου: Κόψτε ένα μήλο σε φέτες οριζόντια, σαν bagel, και απλώστε πάνω φιστικοβούτυρο. Γαρνίρετε με κανέλα, σταφίδες ή μούρα και ξηρούς καρπούς. Βάζετε ακόμα μια φέτα πάνω και σερβίρετε. Είναι εκπληκτικός συνδυασμός, καθώς το μήλο περιέχει άφθονες φυτικές ίνες, ενώ το φιστικοβούτυρο είναι πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών.

7.  Εύκολα και γρήγορα μπισκότα με ταχίνι, μέλι και κακάο (χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι)

Αυτά τα μαλακά μπισκότα θέλουν μόλις 4 υλικά και φτιάχνονται σε 10 λεπτά. Χρειάζονται μόλις 10 λεπτά ψήσιμο και τρώγονται καλύτερα όταν είναι ζεστά.

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 10 μπισκότα)

100 γραμμάρια ταχίνι με κακάο
120 γραμμάρια μέλι

120 γραμμάρια νιφάδες βρώμης

Μια χούφτα cranberries

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά! Το ταχίνι και το μέλι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αδειάζετε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων ή σε μεμβράνη. Την πλάθετε σε ρολό και τη βάζετε για 5 λεπτά στην κατάψυξη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 Κελσίου, και κόβετε τη ζύμη σε ροδέλες. Δεν πειράζει αν διαλύεται, πατήστε με τα χέρια και θα ενωθεί. Στο ψήσιμο δεν θα φουσκώσουν πολύ, συνεπώς δεν χρειάζονται μεγάλη απόσταση.

Τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνουμε μόλις για 10 λεπτά για να είναι σχετικά τραγανά. Μην τα αφήσετε ούτε λεπτό παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν.
8. Μπάρες με βρώμη και μπανάνα

Τι θα χρειαστείτε 

2 μεγάλες, ώριμες μπανάνες
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες βρώμη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
¼ κούπας αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια
¼ ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια
Τριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και περνάτε ένα ταψί με ελαιόλαδο ή βούτυρο. Πολτοποιείτε τις μπανάνες στο μπλέντερ και προσθέτετε τη βανίλια, τη βρώμη, του ξηρούς καρπούς, το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί, και το πατάτε με σπάτουλα, ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος. Πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο ή κανέλα. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να γίνει τραγανό το μείγμα. Αφού ψηθεί, το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει και όταν είναι ακόμη χλιαρό, το κόβετε σε μπάρες. 
Οι μπάρες μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Καλύτερα μην τις βάλετε στο ψυγείο γιατί θα σκληρύνουν αρκετά.
9. Muffins με μήλο
Τι θα χρειαστείτε

1½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
200 ml γάλα
½ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο, κρυωμένο και λίγο επιπλέον
4 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα, λιωμένα στο μπλέντερ ή 4 ροδάκινα ώριμα
2 αυγά
1 καψουλάκι βανιλίνη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
½ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 Κελσίου. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά το γάλα με τις νιφάδες βρώμης και προσθέτετε το λιωμένο (και κρύο) βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα λιωμένα μήλα, τα αυγά και τη βανίλια.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα. Αδειάζετε το μίγμα στο μπολ με τη βρώμη και ανακατεύετε πολύ καλά.

Βουτυρώνετε ελαφρώς τις θήκες από ένα ειδικό ταψάκι για μάφιν (υπάρχουν δίσκοι με 8 μεγάλες ή με 12 μικρότερες ειδικές θήκες) και μοιράζετε το μίγμα εκεί. Ψήνετε τα κέικ για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.

Μερικές ακόμη ιδέες για δυναμωτικά σνακ:

Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Προτιμήστε ολικής άλεσης και συνδυάστε το με λίγο τυρί.

* Σταφιδόψωμο

* Μπάρα δημητριακών με μαύρη σοκολάτα

* 1 κομμάτι σπιτικό κέικ με φρούτα, 1 παστέλι ή μπισκότα ολικής άλεσης

* Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ντομάτα, βραστό αυγό και μαρούλι

* 1 κομμάτι σπιτική σπανακόπιτα. Με λίγη φέτα θα γίνει ακόμα πιο θρεπτική και πιο αποδεκτή από τα παιδιά. Η σπανακόπιτα μπορεί να διατηρηθεί και στην κατάψυξη. Ετοιμάστε την λοιπόν το Σαββατοκύριακο, χωρίστε σε μικρές μερίδες και σερβίρετέ την στα παιδιά την ώρα του απογευματινού.

* Σπιτική πίτσα με 1 μικρή πίτα για σουβλάκι, σάλτσα ντομάτας, τυρί τριμμένο, και λαχανικά (π.χ. φρέσκια πιπεριά), που θα ψήσετε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Δώστε στα παιδιά σας αυτά τα σνακ για κολατσιό στο σχολείο ή σαν απογευματινό σνακ ή ακόμα και στο πρόγευμά τους. Θα τους δώσουν την ενέργεια που χρειάζονται αλλά και τη νοστιμιά που επιθυμούν!
Πηγή mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες