Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Σαν σήμερα: Καταργείται η δουλεία

Ιστορική και επίκαιρη είναι η σημερινή ημέρα, καθώς την 1η Φεβρουαρίου του 1865 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Αβράαμ Λίνκολν υπέγραψε την τροπολογία του Συντάγματος που καταργούσε τη δουλεία.

Το δουλεμπόριο των μαύρων συνδέθηκε με τη δημιουργία των ευρωπαϊκών αποικιών στις νέες χώρες που ανακαλύπτονταν από τους εξερευνητές. Εντοπίστηκαν τεράστιες φυτείες και για την καλλιέργειά τους ήταν απαραίτητα τα φθηνά εργατικά χέρια. Έτσι, απλά, αναπτύχθηκε το δουλεμπόριο και όταν οι ντόπιοι δούλοι δεν επαρκούσαν, οι δουλέμποροι επιστράτευσαν τους μαύρους.


Εξαντλητική δουλειά σε βαμβακοκαλλιέργειες ή σε καπνοκαλλιέργειες, βασανιστήρια, ξύλο, προσβολές, βιασμοί, ακόμα και δημοπρασίες, όπως γίνονταν με τα ζώα: Όλα τα παραπάνω τα υπέμεναν στωικά οι εν λόγω άνθρωποι, από τους οποίους αφαιρούνταν κάθε δικαίωμα.


Είναι χαρακτηριστικό πως από τον ΙΖ’ ως τα τέλη του ΙΘ’ αιώνα, καραβιές μαύρων μεταφέρονταν από τις δυτικές ακτές της Αφρικής για να πουληθούν στους αποίκους της αμερικανικής ηπείρου. Για τέσσερις και πλέον αιώνες, οι δουλέμποροι διέσχιζαν νόμιμα τον Ατλαντικό. Με τη συνθήκη της Ουτρέχτης, οι Άγγλοι απέκτησαν το μονοπώλιο να προμηθεύουν με δούλους τις ισπανικές αποικίες. Εξάλλου μέσα σε είκοσι χρόνια, από το 1680 ως το 1700, μεταφέρθηκαν στην Αμερική και πουλήθηκαν ως δούλοι 300.000 μαύροι της Αφρικής.

Το όραμα του Λίνκολν ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 1860 ήταν η κατάργηση της δουλείας. Το 1861, ξέσπασε ο πόλεμος Βορείων και Νοτίων. Την πρωτοχρονιά του 1863, ο Λίνκολν υπέγραψε το περίφημο διάταγμα για τη χειραφέτηση των νέγρων. Ίσχυσε μόνο στον Βορρά, ενώ με τη λήξη του πολέμου, η ισχύς του επεκτάθηκε ως το Νότο. 

Και μπορεί από τότε να έχει περάσει περισσότερος από 1,5 αιώνας και η κοινωνία να έχει -υποτίθεται- εκπολιτιστεί, ωστόσο η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται, την ώρα τα περιστατικά βίας κατά Αφροαμερικανών ολοένα και αυξάνονται,





Πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες