Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Φωτοταξίδι στη Κόνιτσα (Ζαγοροχώρια)

Η Κόνιτσα είναι μία ιστορική κωμόπολη του Ν.Ιωαννίνων. Είναι χτισμένη δίπλα στον ποταμό Αώο, σε υψόμετρο 650 μ. Έχει μόνιμο πληθυσμό 3.000 περίπου κατοίκων και αποτελεί έδρα του Δήμου Κόνιτσας, ο οποίος καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Νομού. Η απόσταση από τα Γιάννενα έως την Κόνιτσα είναι 64 χλμ. Για να φτάσουμε εκεί παίρνουμε τον παλιό επαρχιακό δρόμο που πάει προς Καλπάκι, Κλειδωνιά, Κόνιτσα, Μαστοροχώρια και Κοζάνη.

Τόπος ευλογημένος η Κόνιτσα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του σχετικά χαμηλού βουνού Τραπεζίτσα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι τμήμα του Σμόλικα. Η Κόνιτσα αγναντεύει στο βάθος την κοιλάδα όπου σμίγουν ο Αώος με το Βοϊδομάτη. Επί τουρκοκρατίας αποτελούσε το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ήκμασε ιδιαίτερα την περίοδο του διαβόητου Αλή Πασά λόγω του ότι από την Κόνιτσα καταγόταν η ίδια η μάνα του, η Χάμκω. Ελάχιστα παραδοσιακά σπίτια της εποχής εκείνης σώζονται σήμερα. Αυτά βρίσκονται κυρίως στην Άνω Κόνιτσα, που λέγεται και Βαρόσι. Ανάμεσά τους θα διακρίνουμε εύκολα και το πανύψηλο πατρικό σπίτι της Χάμκως.

Οικία Χάμκως



Η Χάμκω ήταν η μητέρα του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το 1725 και πέθανε το 1792.
Η Χάμκω ήταν σύζυγος του Βελή Μέτσο Χούσο και κόρη του Ζεϊνέλ-Μπεη. Το 1744 γέννησε τον Αλή και 4 χρόνια μετά την αδελφή του Χαϊνίτζα. Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Χάμκω βοηθούμενη από τον εραστή της Τσαούς Πρίφτη, μετήλθε τα πάντα προκειμένου να ενισχύσει και προωθήσει στην Οθωμανική Διοίκηση τον γιο της Αλή.
Σε κάποια απ΄ αυτές τις ενέργειές της συνελήφθη μαζί με την κόρη της από τους κατοίκους του Γαρδικίου και φέρεται να υπέστησαν ατίμωση από αυτούς.
Την προσβολή αυτή ποτέ δεν λησμόνησε ο γιος της Αλής. Έτσι όταν ανέλαβε Πασάς των Ιωαννίνων διέταξε αμέσως την πυρπόληση του Γαρδικίου και τη σφαγή όλων των κατοίκων κάθε ηλικίας και γένους.

 Το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό χρονολογείται στους δύο τελευταίους αιώνες της τουρκοκρατίας Ο ευρύτερος χώρος του συγκροτήματος εκτείνεται σε βαθμιδωτά επίπεδα, όπου μέσα από ερείπια ορθώνονται τοίχοι και κατασκευές που δηλώνουν τον όγκο και την επιβλητικότητα του αρχοντικού πριν την σταδιακή ερήμωσή του. Στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος δεσπόζει ο κεντρικός πυλώνας εισόδου, ο οποίος στο χνάρι της τοξωτής πύλης είναι διακοσμημένος με λιθανάγλυφα μοτίβα, που παριστάνουν αστερόσχημα, έφιππες μορφές, χορευτές, λύχνους αραβικού τύπου κ.α.
 Το οίκημα χαρακτηρίζεται από πελώριους σε ύψος και πάχος τοίχους με πολεμίστρες και κρυφές πορτούλες, μεγάλες πύλες στολισμένες με σκαλιστές παραστάσεις και τούρκικες επιγραφές. Στο εσωτερικό, γκρεμισμένα από το χρόνο και τις ιστορικές αναστατώσεις, παλάτια, αποθήκες, στρατώνες, στάβλοι… Μόνο ένα μέρος του τούρκικου αρχοντικού μένει όρθιο, το σπίτι της Χάμκως.
εσωτερικό δωματίου   















Γεφύρι Κόνιτσας

Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.
Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.

Το σημερινό  πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Χαράδρα Αωού



 


Στην περιοχή της χαράδρας υπάρχουν ποικίλοι τύποι δασικών οικοσυστημάτων από μακία και παραποτάμια δάση μέχρι οξυές και ρόμπολα. Πολλά μικρά ποτάμια και καταρράκτες κυλούν από τους γκρεμούς προς τον Αώο. Η υψομετρική διαφορά από το ποτάμι ως τις κορυφές αγγίζει τα 2000μ. Το μήκος της χαράδρας είναι συνολικά 8 χιλιόμετρα, ξεκινά από τη μονότοξη γέφυρα του Αώου (1870) και καταλήγει δυτικά του δρόμου Παλαιοσελίου – Βρυσοχωρίου. Το πλάτος της κυμαίνεται από 300 μέτρα ως 2,5 χιλιόμετρα. Ο ποταμός Αωός είναι γενικά από τους δημοφιλείς προορισμούς για κανό  - καγιάκ και ράφτινγκ (προσφέρει διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας ανάλογα το τμήμα του ποταμού).

Η Κόνιτσα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των αποκαλούμενων "extreme sports", δηλαδή των αθλημάτων φύσης, περιπέτειας και εναλλακτικού τουρισμού. Πρωτοπόρος θεωρείται ο Νίκος Κυρίτσης, ιδρυτής του γραφείου No Limits. Με δική του πρωτοβουλία, καθώς και με την αρωγή του Δήμου Κόνιτσας, ξεκίνησε το 1997 ο Εύαθλος, η κορυφαία στην Ελλάδα διοργάνωση σπορ φύσης και περιπέτειας. Γίνεται κάθε χρόνο, διαρκεί ένα τριήμερο στα μέσα Ιουνίου και περιλαμβάνει κανό, καγιάκ, ράφτινγκ, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση, ορεινό τρέξιμο και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ

Παράλληλα με τον Εύαθλο, τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες, στην Κόνιτσα διοργανώνεται και η "Ηπειρώτικη Γιορτή Μανιταριού". Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του δραστήριου συλλόγου Μανιταρόφιλοι Ηπείρου και την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Κόνιτσας. Περιλαμβάνει έκθεση φρέσκων ή αποξηραμένων μανιταριών, έκθεση φωτογραφιών, ομιλίες, δημιουργικό εργαστήριο, εξορμήσεις στο δάσος, μανιταρογευσίες καθώς και δωρεάν μανιταρόπιτα και μανιταρόσουπα. Τις εκδηλώσεις συμπληρώνουν διάφορα μουσικά σχήματα που παίζουν από παραδοσιακά ηπειρώτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά μέχρι μπλουζ, ροκ και τζαζ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Κοντά στο αρχοντικό της Χάμκως βρίσκεται και το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν και ακριβώς δίπλα το αναστηλωμένο παλιό οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα από το Υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει μία μόνιμη φωτογραφική έκθεση των μνημείων της περιοχής.

Θα περάσουμε βέβαια και από την πλατεία με τα εμπορικά μαγαζάκια, τα καφέ, τα μπαράκια, τα ψητοπωλεία κλπ. 

 













Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης 



Ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης, κατά κόσμον, Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, τον Ιούλιο του 1924. «Ήταν 40 ημερών όταν ήρθε η διαταγή να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών. Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης ο οποίος ήταν ιερέας του χωριού ζήτησε τότε να βαφτίσουν όλα τα μωρά, γιατί δεν ήξεραν αν θα επιζήσουν στο μεγάλο ταξίδι που θα έκαναν.

Εκκλησάκι στην Κόνιτσα 

Όταν ήρθε η ώρα να βαφτίσουν τον Παΐσιο είπε στη νονά του, Αναστασία Κορτσινόγλου, «σ’ αυτό το παιδί θα δώσω το όνομά μου γιατί θέλω κάποιος να μείνει στη θέση μου». Και πραγματικά ο Άγιος Παΐσιος στην πορεία ακολούθησε τα βήματα του Αγίου Αρσενίου».
Μετά το μεγάλο ταξίδι, έμειναν στον Πειραιά για μερικούς μήνες και μετά πήγαν στην Κέρκυρα όπου κοιμήθηκε και κηδεύτηκε ο Άγιος Αρσένιος. Στη συνέχεια έμειναν για λίγο καιρό σε ένα χωριό της Ηγουμενίτσας και τελικά κατέληξαν στην Κόνιτσα. Σε αυτό το σπίτι πήγε ο Άγιος Παΐσιος όταν ήταν 2 ετών. Πήγε στο Α' δημοτικό Κόνιτσας και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του μαραγκού. Πολλά από τα αντικείμενα που έχει κατασκευάσει όπως και ένα εικονοστάσι, βρίσκονται φυλαγμένα σε προθήκες στο σπίτι του. Περισσότερα και φωτογραφίες δείτε ΕΔΩ 





Φωτογραφίες Χωραΐτου Λένα
                   Φωτοταξίδι στο Πάπιγκο 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες