Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι η σκυλίσια «περίοδος»


ΓΑΒ ΣΕΞ
Αυτά που θέλετε και πρέπει να ξέρετε και δε θα τα διαβάσετε ποτέ στο Cosmopolitan! 
Βρε πως έχεις μεγαλώσει... Μπέμπα, Μπέμπα!
Μήπως η μικρή σας τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει συμπεριφορά; Δείχνει αδιαφορία για τις κούκλες και τα λαγουδάκια της; Μήπως αφιερώνει περισσότερο χρόνο για την περιποίηση του εαυτού της ενώ την προσοχή της την τραβούν περισσότερο τα αρσενικά που κυκλοφορούν τριγύρω της παρά τα παιχνίδια; Αν σας έχει μείνει η παραμικρή αμφιβολία, και η σκύλα σας είναι από 6 έως 10 μηνών να είστε σίγουροι ότι γίνεται πια έφηβη και ωριμάζει σεξουαλικά. Βέβαια η εφηβεία σε ορισμένες σκυλίτσες μπορεί να έρθει πρόωρα ή με καθυστέρηση, περίπου στα 2 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας το σώμα της σκυλίτσας αλλάζει. Το αιδοίο μεγαλώνει και αποβάλλει αίμα το οποίο είναι η σκυλίσια «περίοδος» ενώ εμείς οι άνθρωποι λέμε ότι η σκύλα «είναι στις μέρες της».
Τα πρώτα συμπτώματα πριν την εμφάνιση του οίστρου είναι κοιλιακές ενοχλήσεις, ανορεξία και νευρικότητα. Ο οίστρος διαρκεί τρεις εβδομάδες περίπου και αποτελείται από τρεις φάσεις. 
Προ-οίστρος:
Κατά το διάστημα αυτό, η σκύλα γλύφει συνέχεια το αιδοίο, το οποίο πρήζεται και εκκρίνει σκούρο αίμα. Μόλις έρθει το αίμα, υπολογίστε ότι θα αρχίσουν να μαζεύονται και αρσενικές ουρές στην πόρτα σας…
Οίστρος:
Το αιδοίο είναι διογκωμένο και οι εκκρίσεις είναι ανοιχτού χρώματος ώσπου σταματούν, καθώς τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται και το σώμα της ετοιμάζεται να ελευθερώσει τα ωάρια από τις ωοθήκες. Η ωορρηξία γίνεται περίπου δύο μέρες μετά την έναρξη του οίστρου ενώ εκείνη αρχίζει να αποδέχεται το αρσενικό, οπότε επιτρέπεται και το ζευγάρωμα. Κατά τη διάρκεια της βόλτας θα ουρεί συχνότερα προκειμένου να προσελκύσει τους αρσενικούς μνηστήρες. Και εσείς θα βρείτε το μπελά σας από αυτούς που θα μαζεύονται…
Αν η σκύλα σας ζευγαρώσει θα μείνει έγκυος.
Αν όχι ακολουθεί ο:
Μετά οίστρος:

Σε αυτό το διάστημα συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές παρόμοιες με εκείνες της εγκυμοσύνης. Τα τοιχώματα της μήτρας διογκώνονται ενώ υπάρχει πιθανότητα για ψευδοκύηση.*
Επιπτώσεις της ψευδοκύησης στην καθημερινότητα μας
Για τον ιδιοκτήτη μιας σκύλας με ψευδοκύηση τα πράγματα δεν είναι εύκολα.
Αυτό που μπορεί να κάνει όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, είναι να παροτρύνει τη σκύλα του να παίξει και να ασκηθεί και να της πάρει (έγκαιρα) από κοντά της τα παιχνίδια για να περιοριστούν λίγο τα νευρικά συμπτώματα. Η διατροφή της πρέπει να φροντίσει να είναι φτωχή σε υδατάνθρακες και το νερό της περιορισμένο προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Καλό είναι τέλος να της πλένει τους μαστούς για να απορροφηθεί το γάλα. Σε σοβαρότερες καταστάσεις η θεραπεία πάντα υπό την ευθύνη του κτηνιάτρου περιλαμβάνει ενέσιμες ορμόνες ή χάπια αλλά και αγωγή για την καταπολέμηση των νευρικών συμπτωμάτων.
Υπομονή: ότι και αν κάνετε αν δε χορηγηθεί στη σκύλα σας φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα δε θα φύγουν τελείως παρά μόνο όταν οι ορμόνες της επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το κακό είναι επίσης ότι το πρόβλημα σε ορισμένες σκύλες δεν παρουσιάζεται μόνο μια φορά, μια και υπάρχουν ζώα που παθαίνουν ψευδοκύηση σε κάθε οίστρο (και δεν το «γράφει» στο μέτωπο τους).
Η καλύτερη λύση λοιπόν για την αποφυγή όλων των παραπάνω είναι η στείρωση.
Ανοιστρος: είναι η περίοδος όπου η σκύλα «έχει πονοκέφαλο…» κοινώς δηλαδή δεν έχει σεξουαλική όρεξη. Η διάρκειά του καθορίζει το πόσο συχνά η σκύλα σας θα έχει περίοδο. Συνήθως εμφανίζεται κάθε 6-9 μήνες για την υπόλοιπη ζωή της ενώ καλό είναι να ξέρετε ότι οι σκύλες δεν περνάνε εμμηνόπαυση. 
Για περάστε, για περάστε, όλοι θα πάρετε.
Το Ζευγάρωμα

Οι φιλόδοξοι «μνηστήρες» μπορεί να μαζεύονται στην πόρτα σας από την πρώτη μέρα του οίστρου, όμως εκείνη θα τους δώσει σημασία γύρω στην 7η –10η μέρα της περιόδου της.
Γι αυτό και κατά τη διάρκεια του οίστρου καλό είναι να την προσέχετε πολύ γιατί μπορεί να το σκάσει, προκειμένου να «κλεφτεί» με κάποιο αρσενικό.
Την ώρα της βόλτας, η συχνή ούρηση προσελκύει τα αρσενικά της περιοχής που με τη σειρά τους θα ουρήσουν στο ίδιο σημείο όπου η σκύλα αφήνει τα σημάδια της για να της δείξουν το ενδιαφέρον τους. Εκείνη όμως θα επικεντρωθεί στην οσμή των ούρων του αρσενικού που θα την ελκύσει περισσότερο κι εκεί θα ουρήσει επανειλημμένα. Το ίδιο θα κάνει και ο αρσενικός διεκδικώντάς την από τους υπόλοιπους. Εκτός από αυτό το σινιάλο, η μικρή Λολίτα, θα δηλώσει το ενδιαφέρον της για τον αρσενικό πειράζοντάς τον, Θα απλώσει την πατούσα της στο στήθος του, μπορεί να τον καβαλικέψει και να απομακρυνθεί με μεγάλη ταχύτητα. Αν το αρσενικό ανταποκριθεί κι αρχίσει να την κυνηγάει εκείνη, αντανακλαστικά, θα υψώσει από ένστικτο (και όχι επειδή του κάνει σκέρτσα για τον προκαλέσει!) την ουρά της μπροστά στη μύτη του αρσενικού. Αν όμως δεν είναι στις μέρες της, την ώρα που ο σκύλος θα προσπαθεί να την καθηλώσει, εκείνη θα αρνηθεί με γρύλισμα ή δάγκωμα. Όσο όμως πλησιάζει η μέρα του οίστρου, τα γρυλίσματα μειώνονται και σταματούν.
Κολλημένοι
Η σύλληψη πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ της 10ης και της 12ης μέρας. Κατά τη συνουσία οι μύες του αιδοίου συστέλλονται εμποδίζοντας το πέος να βγει. Αυτό δημιουργεί το αποκαλούμενο «κόλλημα». Σ’ αυτή τη φάση, ακόμα κι αν ρίξετε νερό στα σκυλιά δε θα καταφέρετε να τα ξεκολλήσετε. Κάντε υπομονή θα «ξεκολλήσουν» από μόνα τους! Το ζευγάρωμα μπορεί να διαρκέσει από 20-30 λεπτά (υπομονή).
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο
Η σκύλα πρέπει να ζευγαρώσει σε κατάλληλη εποχή και αν είναι η πρώτη της φορά θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος επιβήτορας. Με το σωστό ζευγάρωμα, αποφεύγονται οι συγγενείς ανωμαλίες όπως ομφαλοκήλη, η κακή διάπλαση των αρθρώσεων στα κουτάβια κ.α. Αφήστέ τη να περάσει τουλάχιστον 2 οίστρους πριν την αφήσετε να ζευγαρώσει.
Και αν δεν «κάθεται»;
Ορισμένες σκύλες δε θέλουν να ζευγαρώνουν στη φάση του οίστρου. H κτηνίατρος Βασιλική Σαμαρτζή μας εξήγησε γιατί: «Η άρνηση μπορεί να οφείλεται είτε σε ορμονική δυσλειτουργία όπως πολυκυστικές ωοθήκες, στο ότι το ζώο είναι υπερήλικο, ή σε ψυχολογικά αίτια (που είναι και τα συχνότερα) και συνήθως παρατηρούνται σε ζώα που είναι προσκολλημένα στα αφεντικά τους» (πάλι εσείς φταίτε!). 
Δίδονται κουτάβιαΣκεφτείτε καλά που θα διοχετεύσετε τα κουτάβια που θα γεννηθούν. Αν δε μπορείτε να τους βρείτε σπίτι, καλύτερα να αποτρέψετε το ζευγάρωμα, παρά να αφήσετε τα κουτάβια στους δρόμους και να βάλετε το ίδιο το ζώο στην ταλαιπωρία της γέννας.
Προσέχουμε για να έχουμεΠριν από την εγκυμοσύνη, πηγαίνετε τη σκύλα στον κτηνίατρο για εξέταση. Θα πρέπει να είναι καθαρή και απαλλαγμένη από ενδοπαράσιτα και να έχει κάνει όλα τα εμβόλια και ειδικά αυτό για Brucella canis bacteria. 
Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνηΗ κτηνίατρος Βασιλική Σαμαρτζή επισημαίνει πως «υπάρχει τεστ εγκυμοσύνης για σκύλες και η διάγνωσή του γίνεται με μεγάλη ακρίβεια στο τέλος του πρώτου μήνα».
Για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη υπάρχουν επίσης ενέσιμα σκευάσματα καθώς και η χρήση κορτιζόνης. Και οι δύο μέθοδοι προκαλούν αποβολή. Η γνώμη της κτηνιάτρου πάντως είναι πώς: «Κατά την προσωπική μου άποψη όμως καμία μέθοδος δεν είναι ασφαλής».
Προσέχουμε… για να μην έχουμε
Αν λοιπόν θέλουμε να προλάβουμε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δεν αφήνουμε τη σκύλα ελεύθερη όταν βρίσκεται σε οίστρο. 
* ΨευδοκύησηΟφείλεται στα επίπεδα ορμονών του σκύλου και θεωρείται φυσιολογική κατάσταση, αφού συμβαίνει στο 60% των θηλυκών. Παρατηρείται όταν η σκύλα δεν καταφέρνει να συλλάβει κατά τον οίστρο, παρόλα αυτά όμως έχει τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Συμβαίνει στις 60-80 ημέρες μετά τον οίστρο, στο χρόνο δηλαδή που η κυοφορούσα σκύλα θα γεννούσε.
Συμπτώματα: η κοιλιά διογκώνεται, το στήθος γεμίζει γάλα και η σκύλα συμπεριφέρεται σαν μάνα-σκύλα. Παρουσιάζει δηλαδή νευρικά συμπτώματα, προτιμά να κάθεται από το να ασκείται, λαχανιάζει και της κόβεται η αναπνοή και μπορεί να σπρώχνει και να πιέζει όπως θα έκανε στον τοκετό. Συνήθως συνδέεται συναισθηματικά με τα παιχνίδια της που ίσως τα θεωρεί κουτάβια της και αναπτύσσει επιθετικότητα προκειμένου να προστατέψει αυτά και το χώρο της.
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται μετά από κάθε περίοδο, στη φάση του μετά-οίστρου και διαρκούν για όλη τη ζωή της. Οι σκύλες που ζουν σε αγέλη, υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τα ορφανά κουτάβια ή αν η αγέλη είναι οικόσιτη ακόμα και τα ορφανά γατιά. 
Οχι πια σεξ μόνο σκύλοι
Οι λόγοι που ένας ιδιοκτήτης πρέπει να αποτρέψει την ερωτική επιθυμία της σκύλας του με στείρωση είναι:
 Για την υγεία του ζώου καθώς έτσι μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης όγκων στους μαστούς και ψευδοκύηση.
 Για να μειωθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
 Για να διατηρηθεί η συναισθηματική ισορροπία της σκύλας που με τη στείρωση παραμένει φυσιολογική ενώ σε περίπτωση ψευδοκύησης αλλάζει.
 Για να αποφεύγονται οι αιμορραγίες, η άσχημη μυρωδιά, ο περιορισμός του ζώου (στο σπίτι) κατά τον οίστρο και η συγκέντρωση των αρσενικών στην πόρτα σας.
Γιατί μη γελιέστε, κανένα σπρέι δεν μπορεί να καλύψει τη μυρωδιά της όταν η σκύλα σας είναι στις μέρες της. Ακόμα και αν εσείς δεν το μυρίζετε δεν υπάρχει περίπτωση να ξεγελάσετε την όσφρηση ενός έμπειρου αρσενικού σκύλου. 
Αλήθειες και ψέματα
Λένε πως μία σκύλα πρέπει οπωσδήποτε να βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της τη γέννα.
«Δεν είναι απαραίτητο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πρέπει να γίνεται από όλους προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων. Η διασταύρωση ιδιαίτερα ημίαιμων σκύλων πρέπει να αποφεύγεται» εξηγεί η κα Σαμαρτζή. 
Καίτη Αστεριάδη
Επιστημονική επιμέλεια: Βασιλική Σαμαρτζή, Κτηνίατρος



interpet.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες