Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Γλυκό Πορτοκαλιού


orange-cake-386Υλικά για φόρμα 25 εκ. 
• 4 μεγάλα αβγά, χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια
• 1/4 φλιτζ. καυτό νερό
• 1 φλιτζ. ζάχαρη
• 1/2 λεμόνι, μόνο το ξύσμα και το χυμό
• 1 1/3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
• 4 μεγάλους κρόκους
• 1 πορτοκάλι, μόνο το ξύσμα
• 1/2 φλιτζ. και επιπλέον 1 κουταλιά ζάχαρη
• 2 κουταλιές άγευστη ζελατίνη
• 3 πορτοκάλια, μόνο το χυμό
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• 3/4 φλιτζ. και επιπλέον 1 κουταλιά πηχτή κρέμα γάλακτος
Για την επικάλυψη
• 2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
• 3 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο
• 3/4 φλιτζ. νιφάδες αμυγδάλου
• 1/4 φλιτζ. βούτυρο, μαλακό
• 1/2 φλιτζ. Ζάχαρη
• 3 πορτοκάλια, κομμένα σε λεπτές φέτες
• φρούτα κομμένα σε φέτες και ζαχαρωμένα κερασάκια, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση 
• Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Χρησιμοποιείτε μια φόρμα 25 εκ. με κούμπωμα και την καλύπτετε με λαδόκολα. Με το μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα, χτυπάτε τους κρόκους και το νερό ώσπου το μείγμα να ασπρίσει και να πήξει. Ρίχνετε 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Έπειτα χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
• Χτυπάτε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη ώσπου να φουσκώσει το μείγμα και με σπάτουλα το ρίχνετε στο μείγμα των κρόκων. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. Το ψήνετε για 35-40 λεπτά.
• Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά κι έπειτα το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα.
• Χτυπάτε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη σε κατσαρόλι και βάζετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει. Έπειτα το αφήνετε να κρυώσει. Σε κατσαρόλι ρίχνετε το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και τη ζελατίνη. Ανακατεύετε το μείγμα ώσπου να πήξει. Το βγάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αβγών. Με το μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος ώσπου να πήξει και ενώνετε τα δύο μείγματα με σπάτουλα.
• Κόβετε το κέικ οριζόντια και περιχύνετε το λικέρ πορτοκάλι. Βάζετε το ένα κέικ σε πιατέλα και τοποθετείτε τα τοιχώματα της φόρμας. Απλώνετε τη γέμιση και βάζετε από πάνω το άλλο κέικ. Το βάζετε για 3 ώρες στο ψυγείο. Αφαιρείτε τα τοιχώματα.
• Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε χαμηλή φωτιά και αλείφετε το κέικ. Πιέζετε τα αμύγδαλα στα τοιχώματα. Λιώνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνετε ώσπου να καραμελώσουν.
• Τοποθετείτε τα πορτοκάλια κυκλικά στις άκρες του κέικ. Γαρνίρετε με τις φέτες των φρούτων και τα ζαχαρωμένα κεράσια.

myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες