Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ψωνίζουμε οικονομικά ενώ τρεφόμαστε υγιεινά



Ψωνίζουμε οικονομικά ενώ τρεφόμαστε υγιεινά
Κάνοντας ένα σωστό προϋπολογισμό και προσέχοντας τα χρήματα που ξοδεύουμε ακόμη και στο φαγητό, μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της διατροφής μας.
Έτσι προσφέρουμε σε εμάς και στην οικογένεια μας, ποικιλία, νοστιμιά αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά, για την προαγωγή της υγείας μας.

1. Οργανώνουμε το μενού της εβδομάδαςλαμβάνοντας υπ’όψιν μας την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο αλλά και χρήματα αφού το προγραμματισμένο σπιτικό φαγητό στοιχίζει πολύ λιγότερο!!
Προτεινόμενο διατροφικό πρόγραμμα:
1 φορά την εβδομάδα λαδερό (Δευτέρα)
2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο (Τρίτη-Πέμπτη)
2 φορές την εβδομάδα όσπρια (Τετάρτη-Παρασκευή)
1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι (Σάββατο)
1 φορά την εβδομάδα κρέας (Κυριακή)
2. Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ αφού έχουμε φάει και είμαστε χορτάτοι.
3.  Υπολογίζουμε περίπου τα χρήματα που χρειαζόμαστε και παίρνουμε λίγο περισσότερα για να ψωνίσουμε, αν βρούμε προσφορές που έχουν σχέση με το διατροφικό μας πρόγραμμα.
4. Παίρνουμε τη λίστα που έχουμε ετοιμάσει από το σπίτι, αφού έχουμε γράψει όλα τα συστατικά που περιέχουν οι συνταγές και έχουμε ελέγξει προσεχτικά το ψυγείο και τα ντουλάπια μας, σημειώνοντας ακριβώς τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε.
5. Προτιμούμε προϊόντα ολικής άλεσης που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες και τα οποία μας χορταίνουν.
6. Αγοράζουμε πάντα φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους, γιατί είναι πιο νόστιμα και ασφαλή και φυσικά κοστίζουν λιγότερο. Μπορούμε να τα καταψύξουμε ή να φτιάξουμε μαρμελάδες, τουρσιά, παγωτά.
7. Εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές σε νέα προϊόντα, σε προϊόντα που λήγουνε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μεγάλες συσκευασίες, σε προωθούμενα προϊόντα.
8. Προτιμούμε τυριά από μια μεγάλη ποικιλία ντόπιων τυριών που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και η τιμή τους είναι συνήθως χαμηλότερη από τα εισαγόμενα.
9. Επιλέγουμε βιολογικά γιατί είναι ασφαλέστερα, θρεπτικότερα και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αξίζουν όσο κοστίζουν διότι επηρεάζουν θετικά την υγεία μας μακροπρόθεσμα.
 kalanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες