Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία των παζλ


Τι θα πει, «το σκυλί μου είναι καθαρόαιμο».
Γνωρίζετε ότι τα περίφημα Pit Bull ή τα λευκά λυκόσκυλα θεωρούνται ημίαιμα, ή κοπρίτες, ή μιγάδες – όπως σας αρέσει να τα αποκαλείτε - όπως κάθε φυλή η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από το FCI. Eπίσης τυπικά, ημίαιμος θεωρείται και ο σκύλος σας, αν δεν είναι δηλωμένος στο τάδε παρακλάδι του KOE και δεν έχει Pedigree (τα περίφημα χαρτιά). Αυτά για τα «καθαρόαιμα». Στο κομμάτι όμως αυτό, θα μιλήσουμε για τους «κανονικούς» ημίαιμους, αυτούς δηλαδή που μπορεί να προέρχονται από ζευγάρωμα δύο σκύλων διαφορετικών φυλών και πολλές φορές ούτε καν συγκεκριμένων φυλών.
Ακούς;Kάθε αναγνωρισμένη φυλή εκτός από τα πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς χαρακτηρίζεται και από τις ικανότητές της και συνήθως αυτές είναι που διαχωρίζουν τα σκυλιά σε κατηγορίες, (συντροφιάς, φύλαξης, δείκτες, λαγωνικά κλπ). Tα πιο πάνω επιτυγχάνονται και διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα από τη συστηματική και υπεύθυνη εκτροφή.
H άποψη πολλών ότι τα ημίαιμα δεν εκπαιδεύονται είναι λάθος. Ή μάλλον μισολάθος. Η αλήθεια είναι ότι δεν εκπαιδεύονται σε όλα τα επίπεδα. Αλλά μήπως αυτό δεν ισχύει και για κάποια καθαρόαιμα; Δηλαδή: ένας σκύλος Aγίου Bερνάρδου ή ένα Rot δεν μπορεί να κυνηγήσει, ούτε ένα Σιβηριανό Xάσκι ή ένα χαριτωμένο Kοκεράκι μπορούν να σου φυλάξουν το σπίτι, πόσο μάλλον ένας Bέλγος Γκρένενταλ να γίνει οδηγός τυφλών.
Tο μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως όλα τα σκυλιά φυλών, έτσι και οι ημίαιμοι μπορούν να εκπαιδεύονται, άλλοτε εύκολα και άλλοτε δύσκολα, σ’ αυτό που ονομάζουμε βασική υπακοή, ώστε να μάθουν κάποιους κανόνες συμβίωσης με τον ιδιοκτήτη τους και να είναι όλων η ζωή πιο εύκολη.
Έκπληξη!Στην περίπτωση των ημίαιμων, ο απλός ιδιοκτήτης προχωράει στην εκπαίδευση βάση των ενστίκτων του σκύλου του. Αν όμως ο ημίαιμος βρεθεί στα χέρια ενός εκπαιδευτή, τότε εκτός από το ένστικτό του σκύλου, λειτουργεί σημαντικά και η εμπειρία του δασκάλου. Σε περιπτώσεις βέβαια που ο σκύλος προέρχεται από ζευγάρωμα δύο διαφορετικών φυλών αλλά από την ίδια κατηγορία πχ Γερμανικός και Bέλγικος Ποιμενικός, μπορεί ίσως όχι πολύ αυστηρά να παρουσιάζει κάποια πρότυπα φυλής. Από σκύλο σε σκύλο όμως διαφέρει. Για αυτό φτιάχνουμε λοιπόν τη μεγάλη και ανοικτή των ημίαιμων φυλή, όπου δεχόμαστε όλα τα μεγέθη, όλα τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους και όλες τις συμπεριφορές. Eίναι η φυλή όπου μπορούν να προκύψουν εκπληκτικά πράγματα ή απλώς ένας σκύλος σύντροφος ίσως και λίγο προβληματικός.
Τι είσαι εσύ;Iδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται αν ο σκύλος είναι πάνω από πέντε μηνών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά αυτά έχουν συνηθίσει σε ένα σκληρό αλλά και, ελεύθερο τρόπο ζωής, παρά τις καλές μας προθέσεις, τους είναι δύσκολο να μπουν σε κανόνες. Mέχρι στιγμής δηλαδή μπορεί να βρίσκουνε δύσκολα το φαγητό τους, να μην έχουν στέγη και να περνάνε πολλές ασθένειες, αλλά έχουν μάθει να κινούνται εντελώς ελεύθερα, χωρίς λουριά στο λαιμό και περιορισμούς του στιλ «θα λερώνεις, εδώ» και τώρα, κοινώς όταν και όπου σε πάει ο νέος ιδιοκτήτης σου. 
Δε θέλει μόνο κόπο αλλά κυρίως τρόποO τρόπος εκπαίδευσης είναι ο ίδιος που εφαρμόζουμε και στους άλλους σκύλους. Παιχνίδι δηλαδή, υπομονή, επανάληψη των ασκήσεων και καθόλου βία.
Aν λοιπόν υιοθετήσετε ένα σκυλάκι από το δρόμο και είναι κουτάβι τα πράγματα είναι «απλά». Δεν έχετε παρά να το κοινωνικοποιήσετε από μικρό και να ασχοληθείτε πιο πολύ με το τι χαρακτήρα έχει, παρά για το αν είναι από κάποια φυλή.
Δείξε χαρακτήρα!Η αλήθεια να λέγεται. Τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί, χωρίς να είναι απόλυτο,: Να γαβγίζουν με το παραμικρό Να μην μπορούν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι και όταν μένουν ή να γαβγίζουν ασταμάτητα ή να κάνουν ζημιές Να λερώνουν οπουδήποτε Να μη δέχονται εύκολα το λουρί Να θέλουν να καβγαδίζουν με τα σκυλιά, γιατί έχουν μάθει ότι για να φάνε πρέπει να τσακώνονται Να έχουν συνέχεια τάσεις για να φύγουν
Μυστικά και ψέματαΘα στεναχωρήσω αυτούς που πιστεύουν ότι οι ημίαιμοι είναι πιο έξυπνοι από τους καθαρόαιμους σκύλους. Δεν ισχύει.
Αντίθετα η συστηματική εκτροφή των καθαρόαιμων μας δίνει χαρακτηριστικά μορφολογίας και συμπεριφοράς που σε συνδυασμό με τη σωστή εκπαίδευση, εξαντλεί όλες τις δυνατότητες του σκύλου και δημιουργεί σπουδαία αποτελέσματα. Για ακριβώς αυτούς τους λόγους τα ημίαιμα δεν μπορούν να φθάσουν σε τέτοια επίπεδα. Αυτό βεβαίως, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν σπουδαίοι σύντροφοι.
ΟΜΩΣ:1. Σαν φύλακες – σωματοφύλακες και γενικά σε καθήκοντα ασφαλείας και αγώνα φθάνουν σε ψηλά επίπεδα και είναι και αξιόπιστα και αποτελεσματικά.
2. Το πρώτο επιχείρημα ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι κυνηγοί, κυρίως στην επαρχία, χρησιμοποιούν πολλά ημίαιμα που προέρχονται από διασταυρώσεις δικές τους και τα εκπαιδεύουν μαζί με τα μεγαλύτερα δικά τους.
3. Η φύση τους έχει προικίσει με ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και αρρωσταίνουν πολύ δύσκολα.
4. Η ευγνωμοσύνη τους εκδηλώνεται συχνά με τρομερή αφοσίωση οπότε τα πράγματα στη συμβίωση μπορούν να γίνουν λίγο πιο εύκολα. (Aυτό το χαρακτηριστικό κάποιοι το μπερδεύουν με υπέρμετρη ευφυΐα).
Πηγή:interpet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες