Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Η UNESCO αποθεώνει τον «Καζαντζάκη»

Η προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή στο Παρίσι συγκίνησε το κοινό

Η UNESCO αποθεώνει τον «Καζαντζάκη» | in.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου ήταν μια μεγάλη μέρα για την ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στην καρδιά του Παρισιού όπου πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας, έγινε το αδιαχώρητο από θεατές προερχόμενους από διάφορα μέρη του κόσμου οι οποίοι ήθελαν να γίνουν κοινωνοί του έργου του μεγάλου Κρήτα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη έτσι όπως αποδόθηκε κινηματογραφικά από τον Γ. Σμαραγδή.
Μετά το τέλος της προβολής οι προσδοκίες τους είχαν δικαιωθεί αφού για περισσότερο από πέντε λεπτά οι θεατές χειροκροτούσαν τον σκηνοθέτη, παραμένοντας στο χώρο της εκδήλωσης για να μιλήσουν μαζί του και να μοιραστούν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους για όλα όσα παρακολούθησαν.
Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να φανταστούν και να προβλέψουν αυτό που έγινε στη συγκεκριμένη προβολή. «Η ταινία έχει γνωρίσει την επιτυχία, εντός και εκτός της Ελλάδας και έχει αποσπάσει τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ του Χιούστον» είπε ο Γ. Σμαραγδής. «Όμως η ανταπόκριση του κοινού στο Παρίσι, ένα κοινό που -πρέπει να επαναληφθεί- αποτελείτο από πολίτες όλου του κόσμου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο».
«Ο Καζαντζάκης, όπως άλλωστε όλα τα μεγάλα πρόσωπα στοιχειώνουν τους χώρους, τους τόπους, τις χώρες, το χρόνο» είπε προλογίζοντας ο Γιάννης Σμαραγδής. «Στο πέρασμα του από την UNESCO έχει αφήσει και εδώ την αύρα του» συνέχισε ο σκηνοθέτης (θυμίζουμε ότι Νίκος Καζαντζάκης είχε εργαστεί για ένα διάστημα στην UNESCO στο Παρίσι ως λογοτεχνικός σύμβουλος με αποστολή την προώθηση μεταφράσεων παγκόσμιων κλασσικών λογοτεχνικών έργων προς γεφύρωση των πολιτισμών στην Ανατολή και την Δύση). «Και θέλω να πιστεύω πως η ψυχή αυτού του έργου θα βρει τρόπο να συνομιλήσει με την αύρα του που ούτως άλλως είναι παρούσα».
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες