Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ένας 85χρονος διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου που κατακτά το Έβερεστ

Ένας 85χρονος πρώην Γκούρκα (σ.σ. οι Γκούρκα ήταν Νεπαλέζοι στρατιώτες, μισθοφόροι του βρετανικού στρατού) θα διεκδικήσει και πάλι τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο που θα κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ, όπως μεταδίδει το AFP.

Το σπίτι του Μιν Μπαχαντούρ Σερτσάν, στο Κατμαντού, κοσμεί ήδη μια βεβαίωση από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, αλλά ο ίδιος ευελπιστεί να αποκτήσει μια ακόμη μέχρι το τέλος της φετινής ανοιξιάτικης ορειβατικής περιόδου.


Ο Σερτσάν πραγματοποίησε την ιστορική ανάβασή του το 2008 σε ηλικία 76 ετών, αλλά πέντε χρόνια αργότερα δεν πέτυχε το ρεκόρ καθώς το κατέκτησε ο Ιάπωνας ορειβάτης Γιουτσίρο Μιούρα σκαρφαλώνοντας στην 8,848 μέτρων κορυφή στα 80 του χρόνια.

Έκτοτε ο Σερτσάν βρίσκεται στη διαδικασία να πάρει πίσω τον τίτλο παρότι, όπως ο ίδιος εξηγεί, η επιθυμία του είναι να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί.

Το 2015 ο Σερτσάν βρισκόταν καθ' οδόν προς το Έβερεστ όταν έπληξε το Νεπάλ ένας καταστροφικός σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 9.000 ανθρώπους -- περιλαμβανομένων 18 που σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα που έπληξε τον καταυλισμό στους πρόποδες του βουνού -- και έτσι αναγκάστηκε να επιστρέψει.

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι ανέβηκαν πέρυσι στην κορυφή του Έβερεστ. Φέτος αναμένεται να επιχειρήσουν ακόμη περισσότεροι καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία για τους ορειβάτες, οι οποίοι είχαν μείνει μακριά από το βουνό εξαιτίας του σεισμού, να χρησιμοποιήσουν τις ειδικές άδειες που τους παραχώρησε η κυβέρνηση.

Ο Σερτσάν, ο οποίος εντάχθηκε στους Βρετανούς Γκούρκα όταν ήταν έφηβος και υπηρέτησε για μια πενταετία, δήλωσε ότι είχε ανέκαθεν πάθος για περιπέτεια.

"Το προσωπικό μου μότο είναι ότι θέλω να κάνω κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος πριν από εμένα".

Με στόχο την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ φέτος ο Σερτσάν επιδιώκει να αποδείξει ότι η ηλικία δεν θέτει εμπόδια στην περιπέτεια.

Πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες