Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι μόδες των ‘80s: Μια δεκαετία… γεμάτη στρας

Από ενδυματολογική άποψη, η δεκαετία του ’80 ήταν σκέτος παράδεισος. Κι αυτό όχι γιατί σήμερα δεν θέλουμε να κάψουμε όποια φωτογραφία μας υπάρχει από εκείνη την εποχή (θέλουμε, θέλουμε!), αλλά επειδή η μόδα ήταν τόσο αλλοπρόσαλλη που μπορούσες απενοχοποιημένα να κυκλοφορείς την μία μέρα με μαλλί λάχανο και βάτες και την επόμενη με κολάν, γκέτες και ευρύχωρες φωσφοριζέ πουκαμίσες. Αν πάλι κι εσείς έχετε σκίσει τις φωτογραφίες σας από εκείνη την «γκλαμουράτη» περίοδο, θυμηθείτε στην παρακάτω λίστα τις μεγαλύτερες μόδες που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη δεκαετία (αλλά σήμερα φοριούνται… τις Απόκριες).

Οι βάτες Για κάποιο λόγο, όλοι –και κυρίως όλες- ήθελαν τους ώμους τους να δείχνουν μεγαλύτεροι. Αυτός ο λόγος ακόμη αναζητείται, αλλά αυτό δεν εμπόδισε εκατομμύρια γυναίκες να υιοθετήσουν το look που ονομάστηκε “power dressing” και εξέφραζε μια γενιά θηλυκών οι οποίες εισέβαλαν για τα καλά εκείνη την δεκαετία στον ως τότε ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας. 

*Στρας Παγιέτες, πούλιες, τουαλέτες που άστραφταν, σακάκια που λαμπύριζαν, μπλούζες που μπορούσαν να τυφλώσουν τους ανυποψίαστους άνδρες οι οποίοι χόρευαν με τις ντάμες τους στις ντισκοτέκ. Τα ‘80s ήταν αν μη τι άλλο λαμπερά. 
Οι γκέτες Μόδα που ακόμη και σήμερα παραπέμπει ευθέως στο Flashdance, οι γκέτες πέρα από αξεσουάρ για να ζεσταίνει τα πόδια, έγιναν και το εμβληματικό «όπλο» που κάθε κορίτσι είχε στην γκαρνταρόμπα της, για να συνταιριάζει (με αμφίβολης αισθητικής αποτέλεσμα) με το επόμενο ένδυμα-σύμβολο… 

*Το κολάν Με την ειδική «υποδοχή» τους για να περνούν κάτω από το πέλμα και να παραμένουν τεντωμένα, τα κολάν έβγαζαν κάθε ατέλεια στη φόρα, ίσως και γι’ αυτό πέρασαν γρήγορα στη σφαίρα του καλτ, όσο χρηστικά και άνετα κι αν ήταν. 

*Τα αθλητικά κορμάκια Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε οποιαδήποτε βιντεοκασέτα του ’80 ή σε οποιαδήποτε σειρά του Δαλιανίδη, οι γυναίκες εκείνη την εποχή ήταν πολύ αθλητικές. Ή απλώς υπέκυψαν σε μια μόδα που, για κάποιον περίεργο λόγο επιστρέφει στο προσκήνιο σήμερα, αυτή τη φορά ως sexy fashion item, όπως πιστοποιούν οι δημόσιες εμφανίσεις της Madonna, της Lady Gaga και της Miley Cyrus με αντίστοιχη ενδυμασία. 
Οι φράντζες Οι άνδρες είχαν βαλθεί να γίνουν σωσίες των Wham και οι γυναίκες να μπορούν να σκεπάσουν ολόκληρη την οικογένειά τους κάτω από τις δραματικά μεγάλες φράντζες που κοσμούσαν τα κεφάλια των ανθρώπων. Φυσικά, οι πωλήσεις των λακ ανέβηκαν κατακόρυφα, το τζελ μπήκε για τα καλά στη ζωή των ανδρών, ενώ το διαβόητο «μαλλί-λάχανο» διεκδικούσε το δικό του μερτικό στο πάνθεον του κιτς. 

*Τζιν μπουφάν Τα «τζινάκια» έδιναν και έπαιρναν, κυρίως στις αντρικές γκαρνταρόμπες, ενώ από τότε ξεκίνησαν να κάνουν τις σποραδικές εμφανίσεις τους στη μόδα οι διάφορες «πειραγμένες» εκδοχές του δημοφιλούς υφάσματος: Ξεβαμμένα μπουφανάκια, σκισμένα παντελόνια, αμάνικα με «κρόσσια» ήταν μερικά από τα highlights που μας χάρισαν τα ‘80s. 
*Σηκωμένα μανίκια Τα ανδρικά σακάκια ήταν μονίμως ανοιχτά, υπερμεγέθη και με τα μανίκια σηκωμένα λίγο πιο κάτω από τον αγκώνα, ενώ το μανίκι του πουκαμίσου ερχόταν και «έδενε» πάνω από το μανίκι του σακακιού. 

*Η μπανάνα και γυαλιά ηλίου Και όχι μόνο για τις τουριστικές μας εξορμήσεις: Αυτόν τον μαγικό συνδυασμό, πιθανότατα με την φίρμα της RayBan να γυαλίζει στο πλάι των φακών, μπορούσες να τον συναντήσεις καθημερινά, σε άνδρες που ήξεραν πώς να γοητεύσουν μια γυναίκα. 
Πηγή in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες