SPLASH FM

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ Τ&OmicA

To Ότι Αγαπώ στο Facebook

To Ότι Αγαπώ στο Facebook
Βρείτε μας στο Facebook

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

ΒΑΨΙΜΟ: S T E N C I L S


 Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους για να διακοσμήσετε και να δώσετε εντελώς διαφορετική όψη σε μια επιφάνεια, προσθέτοντας σχέδια και μοτίβα μόνο με την χρήση χρώματος-μπογιάς, είναι να το κάνετε με κάποιο stencil
Τα stencils είναι πλαστικές μεμβράνες  ή πλαστικοποιημένο χαρτίμε χαραγμένα πάνω τους σχέδια, με τρόπο ώστε όταν γεμίσετε τα κενά σημεία των σχεδίων με ένα ή περισσότερα χρώματα μπογιάς και απομακρύνετε το stencil το σχέδιο να έχειαποτυπωθεί με κάθε τουλεπτομέρεια πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να βάψετε/διακοσμήσετε. 
Ανάλογα με το είδος της επιφάνειας για τα οποία είναι φτιαγμένα η μεμβράνη αυτή διαφέρει σε πάχοςκαι υλικό κατασκευής. πχ ένα stencil προορισμένο για χρήση πάνω σεγυαλί ή ξύλινα αντικείμενα είναι συνήθως κατασκευασμένο από πολύ λεπτό πλαστικό ή πλαστικοποιημένο χαρτί που κολλά και σταθεροποιείται πάνω σε αυτές τις επιφάνειες για όσο χρόνο δουλεύετε, χωρίς την χρήση βοηθητικής κολλητικής ταινίας, ενώ τα πολύ μεγάλου μεγέθους stencilsειδικά για τοίχους είναι συνήθως κατασκευασμένα από πιο χοντρό πλαστικό.

 Όλα μετά την χρήση τους πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται και, γενικά, εκτός αν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο, όλα τα stencilsανεξαρτήτως για ποιο είδος επιφάνειας/υλικό είναι κατασκευασμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε. Πάνω σε τοίχους, γυαλί, χαρτί, ξύλο, ύφασμα κλπ. Σε κάθε τύπου επιφάνεια που μπορείτε να βάψετε, με την ανάλογη-κατάλληλη μπογιά ασφαλώς, μπορείτε και να εφαρμόσετε τεχνικές με stencils. Η διαδικασία αποτύπωσης του σχεδίου ενός stencil είναι εξαιρετικά απλή. Αφού το στερεώσετε στο σημείο ακριβώς που θέλετε να δημιουργηθεί το σχέδιο με αυτοκόλλητη ταινία, γεμίζετε τα κενά σημεία με χρώμα χρησιμοποιώντας απλό ρολόαπό σφουγγάρι ή πινέλο, ανάλογα με την επιφάνεια, τομέγεθος του σχεδίου, τις λεπτομέρειές του κλπ.  

Το μοναδικό ...μυστικό είναι ότι η ποσότητα χρώματος πρέπει να είναι ελάχιστη,  ίσα ίσα όσο χρειάζεται για να ...βάφει το ρολό ή το πινέλο σας, διαφορετικά η περισσευούμενη ποσότητας μπογιάς θα "τρέξει" και θα συσσωρευτεί στις άκρες των σχημάτων και θα χαλάσει από ελαφρά έως ...εντελώς την τελική όψη τους. 


Γι΄αυτό και με όποιον τρόπο κι αν δουλέψετε θα το κάνετε βουτώντας ρολό ή πινέλο σε πολύ μικρήποσότητα μπογιάς και αφού πριν τα  "στεγνώσετε" πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί ή ύφασμα.
Οι κινήσεις με το ρολό δεν διαφέρουν από εκείνες στο απλόβάψιμο, δουλεύοντας με πινέλο θα το κάνετε γεμίζοντας τα κενά του σχεδίου με κυκλικέςκινήσεις.
Σε μικρού μεγέθους σχέδια ή για stencils πάνω σε έπιπλα κλπ. μπορείτε να γεμίσετε το σχέδιο με χρώμα και με ένασφουγγαράκι πολύ καλά στραγγισμένο καιταμπονάροντας το χρώμα πάνω στην επιφάνεια. Αυτός ο τρόπος δίνει ένα ελαφρά πιο "φυσικό" και απαλό τελικόφινίρισμα της μπογιάς, ειδικά πάνω σε ξύλινεςεπιφάνειας. 


Για να εφαρμόσετε επαναλαμβανόμενα ένα σχέδιο stencil σε μια επιφάνεια μεγάλου μεγέθους και προκειμένου να υπάρχεισυμμετρία του σχεδίου στα άκρα πιθανόν να χρειαστεί σε κάποια σημεία να αποτυπώσετε όχι ολόκληρο αλλά ένα μέροςμόνο του σχεδίου. Για να το κάνετε χωρίς κανένα πρόβλημααπλώς θα καλύψετε με προστατευτική ταινία την επιφάνεια από το σημείο ακριβώς που θέλετε να σταματά το σχέδιο και μετά και θα δουλέψετε κανονικά με την βασική διαδικασία των stencils.


Γενικά, δουλεύοντας με επαναλαμβανόμενα σχέδια πάνω σετοίχους, έπιπλα μεγάλων διαστάσεων κλπ. πριν αρχίσετε ναγεμίζετε το σχέδιο με χρώμα, είναι αναγκαίο να κάνετε ένανυπολογισμό για το σε ποια σημεία ακριβώς θα πρέπει κάθε φορά να τοποθετηθεί το stencil, χρησιμοποιώντας δε stencils μεγεωμετρικά σχέδια πάνω σε μεγάλες επιφάνειες ουπολογισμός αυτός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και με ακρίβεια εκατοστού ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό ακριβώς που θέλετε. 

Ακόμη και με ένα μόνο σχέδιο stencils σε μία ή διαφορετικές διαστάσεις και χρησιμοποιώνταςδιαφορετικές αποχρώσεις χρώματος, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακή όψη πάνω σε μια επιφάνεια, πολύ πιο ιδιαίτερη απ΄όσο συνήθως θα φανταστείτε απλώς και μόνο βλέποντας το σχέδιο του stencils. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη "δυσκολία". Η σωστή επιλογή σχεδίων-συνδυασμών για την κάθε επιφάνεια.  


Τα μεγάλα και περίτεχνου σχεδιασμού stencils, με πολλέςλεπτομέρειες κλπ. δεν είναι από τις πιο οικονομικές λύσεις, αν υπολογίσετε ότι ένα τέτοιο σχέδιο μεγάλων διαστάσεων ή πολύ ιδιαίτερου σχεδιασμού θα το βρείτε στα ειδικά eshops με παρόμοια είδη σε τιμές από 30-40 έως 50-60 ευρώ και φυσικά όσο ...ανεβαίνει η καλλιτεχνική αξία του σχεδίου ανάλογααυξάνει και η τιμή.  Και αυτό ακριβώς ειναι που πληρώνετε. Τηνδυνατότητα δηλαδή, με τέτοιου είδους stencils, να δώσετε πραγματικά καταπληκτική όψη σε κάθε είδους επιφάνειαεφάμιλλη με το να είχε ζωγραφιστεί. 

"Oικονομικές" αναλογικάμε την τις επιλογές και δυνατότητες εφαρμογής-δημιουργιών που σας προσφέρουν είναι και οισυσκευασίες stencils μεπολλά μαζί σχέδια μικρούμεγέθους, ιδιαίτερα πρακτικά πχ για διακόσμηση παιδικώνδωματίων, για κουζίνες, για εποχιακές χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις κλπ. διαλέγοντας μια αντίστοιχη συλλογή σχεδίων. 
Οικονομικότερα όλων είναι φυσικά ταstencils που μπορείτε ...να φτιάξετε μόνοι σας. Τα πολύ απλού σχεδιασμού είναι μια πανεύκολη διαδικασία. Θα χρειαστεί απλώς με κοφτερό κοπίδι νακόψετε το περίγραμμα οποιουδήποτε σχεδίου, αφού πριν το ζωγραφίσετε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα λεπτό φύλλο πλαστικού π.χ μια πλαστική ζελατίνη (ντοσιέ) αρχειοθέτησης. Μπορείτε να το κάνετε και πάνω σε απλό λεπτό χαρτόνι, αλλά ειδικά αν θέλετε να επαναλάβετε το σχέδιο αρκετές φορές η μπογιά γρήγορα θα το καταστρέψει ενώ ηλαδόκολλα είναι περισσότερο "αδιάβροχη" και φυσικά το πλαστικό μπορείτε και να το πλύνετε και να το ξαναχρησιμοποιήσετε  όπως και ένα κανονικό έτοιμο stencil του εμπορίου
Αλλά και για να κατασκευάσετε έναμεγαλύτερο σε μέγεθος stencil με ιδιαίτερες λεπτομέρειες στο σχέδιό του ή για περίπλοκα γεωμετρικά σχήματα η διαδικασία δεν διαφέρειιδιαίτερα, απλώς είναι περισσότεροχρονοβόρα.
Μπορείτε να αντιγράψετε με την μέθοδο της "ξεπατικωτούρας" πάνω σε λαδόκολλα η τσιγαρόχαρτο όποιου είδους, μεγέθους και δυσκολίας σχέδιο είτε από ένα ύφασμα αλλά κυρίως από το internet, όπου μπορείτε να τυπώσετε κάθε μορφής σχέδια, ακόμη και ένα stencil που σας άρεσε αλλά η τιμή του είναι ιδιαίτερα υψηλή. Το τυπώνετε σε κοινό εκτυπωτικό χαρτί, αν χρειάζεται καιμεγενθυμένοαντιγράφετε το σχέδιο σε τσιγαρόχαρτο, λαδόκολλα ή ένα λεπτό φύλλο πλαστικού και στην συνέχεια κόβετε με κοπίδι το περίγραμμα των σχεδίων.  Αν πρόκειται για σχέδιο στο οποίο θα χρησιμοποιήσετε παραπάνω από ένα χρώματα, μπορείτε και να βάψετε το κάθε κομμάτι με το ανάλογοχρώμα, ώστε να είναι εύκολο στην αποτύπωση του σχεδίου να ακολουθήσετε ακριβώς τον σχεδιασμό του stencil και στις αποχρώσεις. Θέλει βεβαίως μια στοιχειώδη υπομονή και τονχρόνο του, αλλά το αποτέλεσμα δεν έχει απολύτως καμιάδιαφορά από ένα έτοιμο stencil. 
Δείτε πιο κάτω στην ενότητα των video αναλυτικά την όλη διαδικασία

Τα stencils είναι ένας πολύ απλός τρόπος και ο πιοοικονομικός, αν χρησιμοποιήσετε χειροποίητα σχέδια, για να δώσετε εντελώς άλλη όψη σε υφασμάτινα αντικείμενα - υφάσματα. Θα δουλέψετε φυσικά με την ανάλογη-κατάλληληκαι ανεξίτηλη για ύφασμα μπογιά (θα τις βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη χόμπυ-κατασκευών και σε τιμές από 2-5 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα και την συσκευασία).

Ειδικά σε υφάσματα όπως λινάτσα, χοντρά λινά, χοντρά βαμβακερά, καραβόπανα κλπ το αποτέλεσμα που μπορούν να δώσουν είναι πραγματικάεξαιρετικό είτε πρόκειται για μια ...πάνινη τσάντα, μια κουρτίνα, ένα διακοσμητικό μαξιλάρι, ένα υφασμάτινο καπέλο φωτιστικού κλπ.

Στους τοίχους πέρα από την διακόσμηση με κάποιο συγκεκριμένο ή γεωμετρικό μικρό ή μεγαλύτερο σχέδιο, με stencils μπορείτε να δημιουργήσετε εξαιρετικέςμπορντούρες τόσο σε ψηλά όσο και σε χαμηλότερα σημεία τοίχων, σε εσωτερικά δοκάρια ή ιδιαίτερα σημεία κλπ. ενώανάλογο διακοσμητικό αποτέλεσμα δίνει και η χρήση τους σε σκάλες. 

Εκτός από χρώμα-μπογιά κάθε είδους ένα stencil μπορεί ναγεμίσει και με ...οποιοδήποτευλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διακοσμητικάπάνω σε μια επιφάνεια.  

π.χ αντί για λευκή μπογιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα χειροτεχνίας, γύψο, στόκο κλπ. δημιουργώντας ελαφρά "ανάγλυφα" σχέδια και τα οποία φυσικά στην συνέχεια μπορείτε να επεξεργαστείτεκαι με χρώμα ή επιπρόσθετα με όποια άλλη τεχνική θέλετε. Μετά την ολοκληρωσή τους κι αφού ο στόκος στεγνώσει εντελώς μπορείτε και να τρίψετε πολύ ελαφρά με γυαλόχαρτο  το σχέδιο για να λειάνετε-διορθώσετε πιθανές ατέλειες. 

Ειδικά η χρήση έτοιμου απλού στόκου, που απλώνεται και στρώνει ευκολότερα από τον γύψο ή την κόλλα, μπορεί να δώσει πραγματικά εκπληκτικόαποτέλεσμα σε σχέδια με λεπτομέρειες δημιουργώντας στην πραγματικότητα "γλυπτά" πολύ μικρού πάχους τα οποία ειδικά πάνω σε τοίχους, ταβάνια, ροζέτες κλπ. αλλά και σαν "κάδρα" μπορούν να αποκτήσουν την όψη αληθινών έργωντέχνης, ενώ είναι ένας πολύ ιδιαίτερος και όμορφος τρόπος για την διακόσμηση εξωτερικών τοίχων σε μπαλκόνια, περιμετρικά παραθύρων κλπ 

Τεχνικά η διαδικασία είναι το ίδιο απλή και αντίστοιχη εκείνης με την μπογιά. Στερεώνετε με κολλητική ταινία πάνω στον τοίχο και στην συνέχεια αντί για μπογιά απλώς γεμίζετε  με στόκο, φροντίζοντας όπως ακριβώς και εάν δουλεύατε με χρώμα να χρησιμοποιήετε όσο λιγότερο υλικό και να απομακρύνετε με την σπάτουλα όλη την περισσευούμενη ποσότητα στόκου.


Μια ιδιαίτερα οικονομική και πρακτική μορφή stencil για εφαρμογή σε έπιπλα, χάρτινα, γυάλινα ή ξύλινα διακοσμητικάαντικείμενα αλλά και υφάσματα, είναι τα ...stencils που ήδη έχετε σπίτι σας και δεν είναι παρά κομμάτια δαντέλας ή και ...χάρτινα πετσετάκια ζαχαροπλαστικής που με την ίδια ακριβώς λογική ενός κανονικού stencil μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποτυπώσετε το σχέδιο τους πάνω σε μια επιφάνεια χρησιμοποιώντας πινέλο ή και χρώμα σεσπρέϋ, ιδιαίτερα πρακτικό για "πυκνά" δαντελένια μοτίβα με πολλά αλλά μικρά κενά στο σχέδιό τους.

Με μεγαλύτερα βεβαίως κομμάτια ανάλογου υφάσματος ακόμη π.χ και με ένα πλαστικό "δαντελένιο" τραπεζομάντηλο που θα βρείτε σε μια λαϊκή αγορά ή παζάρι μπορείτε να μεταμορφώσετε μεγαλύτερες επιφάνειες να δημιουργήσετε π.χ ένα αντίστοιχο ...μόνιμο τραπεζομάντηλο από χρώμα σε ένα τραπέζι. Δείτε παρακάτω στην ενότητα των video ότι δενείναι καθόλου δύσκολο. 
Eπίση πρακτική, εύκολη και ανέξοδη επιλογή για να φτιάξετε τα δικά σας σχέδια, είναι τα stencils που μπορείτε νακατασκευάσετε σχεδιάζοντας και κόβοντας απλά σχήματα πάνω στην επιφάνεια ενός πιάτου μιας χρήσης. Κάντε μερικές δοκιμές με αλλά και λίγο πιο σύνθετα σχέδια που απλώς θα χαράξετε με ένα κοπίδι. Αυτός είναι ο ευκολότεροςτρόπος για να δημιουργήσετε stencils σε εποχιακά πχ χριστουγεννιάτικα σχέδια για διακοσμήσεις με μπογιάαντικειμένων για εποχιακή διακόσμηση, κάποιων χειροποίητων δώρων, για να δώσετε ιδιαίτερη όψη σεσυσκευασίες δώρων κλπ. 

Και...
* Από κάθε είδους - τύπου stencil μπορεί να προκύψει έναδιαφορετικό διακοσμητικό αποτέλεσμα, περισσότερο ή λιγότερο έντονο, μονόχρωμο, δίχρωμο, πολύχρωμο κλπ. ανάλογα με τις αποχρώσεις μπογιάς που θα χρησιμοποιήσετε.
Ειδικά για stencils που θέλετε να προσθέσετε πολλά χρώματα ή δεν είστε σίγουροι σε πιο χρώμα θα "απέδιδε" καλύτεραανάλογα με την επιφάνεια που θα το χρησιμοποιήσετε, απλώςκάνετε αρκετές δοκιμές σε ένα κομμάτι χαρτόνι πριν προχωρήσετε στην οριστική εφαρμογή. 


* Οι ...πρόβες και οι δοκιμές, ειδικά αν δεν έχετε καμιάεμπειρία στην τεχνική των stenils, εκτός από τα όσα αφορούν τις αποχρώσεις μπογιάς που θα επιλέξετε θα σας βοηθήσουν να ...τεστάρετε γενικά πως ...συμπεριφέρονται μπογιές, εργαλεία, να διορθώσετε μικροατέλειες στον τρόπο που γεμίζετε με χρώμα ή να καταλάβετε πόσο πραγματικά λίγη μπογιάχρειάζεται και γενικά είναι ο παράγοντας που θα σας εξασφαλίσει ότι πηγαίνοντας στην συνέχεια πάνω στον τοίχο, το έπιπλο κλπ. δεν θα δημιουργηθούν ...δυσάρεστες εκπλήξεις

* Εκτός από επιφάνειες που απαιτούν χρήση ειδικής μπογιάς π.χ για γυαλί, για ύφασμα κλπ. σε όλες τα άλλα αντικείμενα-υλικά προτιμήστε χρώματα νερού, δίνουν καλύτερο φινίρισμα και με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι θα διορθώσετε αμέσως και εύκολα ...μικροατυχήματα όπως πχ στην περίπτωση που ξεφύγει το ρολό ή το πινέλο πέρα από τα όρια του stencil κλπ. κάτι που με χρώματα που απαιτούν διαλυτικό δεν είναι το ίδιο εύκολο. 


* Δουλεύοντας με πινέλο, επιλέξτε ένα καλής ποιότητας, αν πρέπει κάθε τόσο να απομακρύνετε τις τρίχες από την επιφάνεια που δουλεύετε είναι σίγουρο ότι το τελικόαποτελέσμα του σχεδίου θα έχει μικροατέλειες

* Το ίδιο καλής ποιότητας θα πρέπει να είναι και η προστατευτική - κολλητική ταινία που θα χρησιμοποιήσετε,βεβαιωθείτε ότι ξεκολλά εύκολα και κυρίως χωρίς να αφήνει το παραμικρό σημάδι διαφορετικά πάνω σε τοίχους, βαμμένα έπιπλα, χάρτινα αντικείμενα κλπ. θακαταστρέψει την όψη της επιφάνειας

* Στην εγχώρια αγορά θα βρείτε μεν αλλά περιορισμένηποικιλία σχεδίων stencils σε μεγάλα χρωματοπωλεία καιπολυκαταστήματα ειδών σπιτιού που διαθέτουν και τέτοια είδη. Μεγαλύτερο εύρος επιλογής έχετε σε eshops του εξωτερικού, απλώς κάντε μια διεξοδική έρευνα αγοράςπριν αποφασίσετε, οι τιμές διαφέρουν αρκετά και βεβαίως τα ταχυδρομικά σε πολλές περιπτώσεις αυξάνουν σημαντικά το όλο κόστος. Δείτε  ενδεικτικά εδώ και εδώ δυό συλλογές με stencilδιαφόρων τύπων, σχεδίων και τιμών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες