Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ράτσες σκύλων μέρος 1.


ΜΠΙΓΚΛ (BEAGLE) Το Μπιγκλ είναι ένα μικρόσωμο λαγωνικό, πολύ δημοφιλές ως οικογενειακός σκύλος. Το μικρό του μέγεθος, ο ήπιος και ευχάριστος χαρακτήρας του και η καλή του υγεία είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν το Μπιγκλ στις πρώτες θέσεις για επιλογή κατοικίδιου.

Πάντα χαρούμενο και ζωηρό, με βλέμμα γλυκό 
ΜΠΟΣΤΟΝ ΤΕΡΡΙΕΡ (BOSTON TERRIER) το Μπόστον Τερριέρ είναι ο ιδανικός σκύλος συντροφιάς, ειδικότερα για οικογένειες. Ήρεμο και με καλούς τρόπους, τρυφερό και αγαπησιάρικο, πολύ έξυπνο και υπάκουο. Άψογο με τα παιδιά και ένας πιστός και ιδιαίτερα ευχάριστος σύντροφος τόσο για ενήλικες όσο και για ηλικιωμένους. Στην όμορφη προσωπικότητά του έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι είναι εύκολο στην περιποίηση, την εκπαίδευση, χωρίς πολλές απαιτήσεις για άσκηση. Το μόνο που «απαιτεί» είναι την αγάπη και την προσοχή σας.
ΜΠΟΞΕΡ (BOXER) Αστείος και γλυκύτατος στην εμφάνιση, ο Μποξέρ είναι ταυτόχρονα ένας έμπιστος προστάτης της οικογένειας αλλά και ένας παιχνιδιάρης και τρυφερός σύντροφος τόσο για ενήλικους, όσο και για παιδιά. Συνδυάζει θάρρος και τόλμη με καλοσύνη και πραότητα και για το λόγο αυτό είναι πραγματικά μοναδικός!

ΚΟΛΕΕΙ (COLLIE) Κατάγεται από τη Σκωτία, όπου εργαζόταν ως συνοδός και φύλακας κοπαδιών. Το Κόλει αποτελεί εδώ και αιώνες ένα άριστο ποιμενικό σκύλο και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως φύλακας κοπαδιών. Έχει δανειστεί το όνομά του από τα πρόβατα της Σκωτίας με το μαύρο πρόσωπο, τα οποία είχαν την ονομασία Κόλι. Το 1860, η βασίλισσα Βικτόρια, ερωτεύτηκε το σκύλο αυτό και τον «έσωσε» από τις φάρμες της Σκωτίας, μετατρέποντας το σε ένα «μοδάτο» κατοικίδιο, δίνοντας έμφαση στην σπάνια ομορφιά και τον άψογο χαρακτήρα του παρά στις εργασιακές του ικανότητες.
Σήμερα, το Κόλι χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς

ΣΚΥΛΟΣ ΔΑΛΜΑΤΙΑΣ (DALMATIAN DOG) Μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, η ιστορία του σκύλου της Δαλματίας πάει πολλά χρόνια πίσω, τον καιρό που οι άμαξες ήταν το κύριο μέσο μεταφοράς. Ο σκύλος αυτός διένυε μεγάλες αποστάσεις δίπλα από την άμαξα την οποία και φύλαγε όταν ο ιδιοκτήτης του έλειπε. Σήμερα, ο σκύλος της Δαλματίας διατηρεί αυτή την έμφυτη αγάπη για τα άλογα και τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε τη ζωή του από την αρχή της ύπαρξής του.
κουράζεται με τίποτα και η παιχνιδιάρικη φύση του τον καθιστά ιδανικό με τα παιδιά.
Είναι πολύ ζωντανός και δραστήριος, με τεράστια αποθέματα ενέργειας και πολύ αντοχή. 

ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ (DOBERMAN PINSCHER) Ο Ντόπερμαν πρωτοεμφανίζεται στη Γερμανία, σχετικά πρόσφατα, γύρω στο 1860. Δημιουργός του, ο φοροεισπράκτορας Luis Dobermann, από τον οποίο πήρε και το όνομά του . Σκοπός του Dobermann, ήταν να κατασκευάσει ένα σκύλο δυνατό και ατρόμητο, έναν σωματοφύλακα ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Και τα κατάφερε!

Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως ως σκύλος προστασίας και φύλαξης λόγω της εξυπνάδας του, της αφοσίωσης, της δύναμης και τόλμης του. Συνάμα όμως, αυτός ο επιβλητικός και ρωμαλέος σκύλος, είναι γλυκύτατος και καλότροπος. Ένας πραγματικός...κύριος, ο Ντόπερμαν απολαμβάνει τη σπιτίσια ζωή και τρέφει βαθιά αισθήματα για την οικογένειά του την οποία είναι πρόθυμος να προστατέψει μέχρι θανάτου.
ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ (FRENCH BULLDOG) Το Γαλλικό Μπουλντόγκ με τα αυτιά «νυχτερίδας», την κοντή μουσούδα και τα μεγάλα, σκούρα και εκφραστικά μάτια, έχει Αγγλική καταγωγή και αποτελεί μινιατούρα του Αγγλικού Μπουλντόγκ. Το 1860, Γάλλοι εκτροφείς σκύλων, εισήγαγαν μερικά από αυτά τα μπουλντόγκ από την Αγγλία και στη συνέχεια τα ζευγάρωσαν με Γαλλικά Τερριέρς. Το αποτέλεσμα ήταν το αξιολάτρευτο Γαλλικό Μπουλντόγκ που γνωρίζουμε σήμερα. Ένας ευγενικός και παιχνιδιάρης σκύλος, εξαιρετικός σύντροφος για οικογένειες αλλά και για μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΤΡΙΒΕΡ (GOLDEN RETRIEVER)  Ο κατ΄εξοχήν  οικογενειακός σκύλος  μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ αλλά και ανά το παγκόσμιο! Το Γκόλντεν Ριτρίβερ διακρίνεται για τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα του, την έντονη επιθυμία του να προσφέρει στο αφεντικό του και τους στενούς δεσμούς αγάπης που αναπτύσσει με τους γύρω του.

ΜΑΛΤΕΖ (MALTESE) Η ιστορία του Μαλτέζ πάει πολλές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν αγαπήθηκε από τους πλούσιους και τους ευγενής και εδραίωσε την εικόνα του σκύλου αριστοκράτη. Το όνομά του συνδέεται με το νησί της Μάλτας, αλλά η καταγωγή του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Μαλτέζ χρησιμοποιείτο ως σκύλος συντροφιάς από την αρχή της δημιουργίας του.
Έτσι και σήμερα, εκατοντάδες χρόνια μετά, ο Μαλτέζ αποτελεί τον κλασσικό σκύλο σύντροφο. Αξιαγάπητος, με χάρη και κομψότητα. Ευγενικός, φιλικός, καλότροπος με ενήλικους και παιδιά, άλλους σκύλους και ζώα, έχει κερδίσει τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο.
Ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους των πόλεων, μια και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Μικροκαμωμένος, υγιής, υπερβολικά χαριτωμένος και πολύ πολύ χαδιάρης, ο Μαλτέζ αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πολλούς.
ΠΑΠΙΓΙΟΝ  (PAPILLON) Η λέξη Παπιγιόν σημαίνει πεταλούδα στα Γαλλικά και αποτελεί την καταλληλότερη ονομασία για το σκύλο αυτό, μια και τα μεγάλα, φτερωτά αυτιά θυμίζουν τα φτερά της πεταλούδας.  

Το Παπιγιόν είναι ένας σκύλος συντροφιάς με όλη τη σημασία της λέξης. Απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο να βρίσκεται δίπλα σας. Είτε παρακολουθείτε τηλεόραση, είτε δουλεύετε στον υπολογιστή, είτε πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο. Θέλει να σας νιώθει δίπλα του και λαχταρά τα χάδια σας.
Η τρυφερή και ήπια φύση του όμως, συνδυάζει και πιο «άγρια» γνωρίσματα. Το Παπιγιόν έχει πολύ ενέργεια και αντοχή. Μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις και απολαμβάνει το τρέξιμο και το παιχνίδι στην εξοχή.
ΠΕΚΙΝΟΥΑ (PEKINGESE) Το Πεκινουά αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων, μια και εμφανίστηκε στην Κίνα πριν από 2000 περίπου χρόνια. Ήταν κάποτε το αγαπημένο ζώο του Κινέζικου Αυτοκρατορικού Οίκου και θεωρούνταν «πνεύμα φύλακας» λόγω της τρομερής ομοιότητάς του με τα κινέζικα λιοντάρια. Το Πεκινουά λατρευόταν σαν ημίθεος από τους Κινέζους και οι κοινοί θνητοί έπρεπε να υποκλίνονται μπροστά του. Η κλοπή του τιμωρούνταν με θάνατο και όταν ένας αυτοκράτορας πέθαινε, το Πεκινουά του θυσιαζόταν ώστε να πάει μαζί του και να τον προστατεύει και στην άλλη ζωή. Σήμερα, το Πεκινουά είναι ένας γενναίος, μαχητικός σκύλος, πιστός και πολύ τρυφερός με το αφεντικό του. Είναι ιδανικός για ζωή σε διαμέρισμα.

ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΡΙΕΡ Η ιστορία του West Highland White Terrier ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η αναπαραγωγή του γινόταν με σκοπό τη μείωση του αριθμού των ποντικών, αρουραίων και άλλων τρωκτικών όπως επίσης και αλεπούδων. Ο ρόλος του ως...εξολοθρευτής μικρών ζώων έχει σήμερα αντικατασταθεί με το ρόλο του σκύλου συντροφιάς. 

Το κάτασπρο τρίχωμά του, το μικρό του μέγεθος και το εύθυμο και πνευματώδες ταμπεραμέντο του, είναι τα βασικά γνωρίσματα του WestHighland White Terrier. Εύκολο στην περιποίηση, στην μεταφορά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες