Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σαν σήμερα 13-10-30 Η Αλίκη Διπλαράκου αναδεικνύεται Μις Υφήλιος

Miss Europe Aliki Diplarakou 1931Αλίκη Διπλαράκου. Η Ελληνίδα που εξελέγη πανηγυρικά μις Ευρώπη το1930. “Εσπασε το άβατο, όταν ντύθηκε άνδρας και μπήκε στο Άγιο Όρος... 

τις 6 Φεβρουαρίου του 1930, μια Ελληνίδα στέφθηκε Μις Ευρώπη, στα καλλιστεία που έγιναν στο Παρίσι. Ήταν η Αλίκη Διπλαράκου, μια νεαρή καλλονή με καταγωγή από τη Μάνη, που είχε εκλεγεί Μις Ελλάς και γι’ αυτό εκπροσώπησε την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά καλλιστεία. Η ιδέα των καλλιστείων γεννήθηκε το 1920 στο καζίνο Ντε Παρί της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι Ευρωπαίοι αγκάλιασαν αμέσως τον θεσμό, που εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο. Στη χώρα, μας οι διαγωνισμοί ομορφιάς ξεκίνησαν το 1929. Πρωτοπόροι ήταν οι δημοσιογράφοι, που είχαν αρχικά την ιδέα, την οποία στήριξε η ένωση συντακτών.

Μις Ελλάς μετ’ εμποδίων 

Η Διπλαράκου, που κέρδισε με άνεση τον τίτλο της Μις Ελλάς το 1930, λίγο έλειψε να μη συμμετάσχει καν. Ο λόγος ήταν οι συγγενείς της, που σαν γνήσιοι Μανιάτες ,αρχικά θεώρησαν ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό ομορφιάς ήταν προσβλητική για την τιμή της κοπέλας. Όταν, όμως, η όμορφη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο, σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών, οι συγγενείς καμάρωναν και λίγο αργότερα, όταν κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, την αποθέωσαν. Οργάνωσαν ολόκληρη τελετή στον σταθμό του τρένου για να την αποχαιρετίσουν, όταν αναχώρησε για το Παρίσι. Ο διαγωνισμός έγινε στην όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσία του Γάλλου πρόεδρου, του πρωθυπουργού κι άλλων προσωπικοτήτων, που εκτιμούσαν την ομορφιά και μια καλή κοσμική βραδιά! Όλοι εκτίμησαν την απείρου κάλλους Ελληνίδα, που καταχειροκροτήθηκε, όταν βγήκε στη σκηνή. Το αποτέλεσμα δικαίωσε την κοπέλα και έκανε περήφανη ολόκληρη τη χώρα. Εξελέγη Μις Ευρώπη. Ήταν μια εποχή που τα καλλιστεία έχαιραν εκτίμησης και οι διακρίσεις αντιμετωπίζονταν σαν εθνικές νίκες.

 Με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα. Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα της ήταν Βαβούλης, αλλά για οικογενειακούς λόγους υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του.
Η Αλίκη Διπλαράκου μάλλον κατά τύχη βρέθηκε υποψήφια στα καλλιστεία του 1930, που εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τύγχαναν μεγάλης επισημότητας και τα διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Γενάρη κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.
Όπως δήλωσε αργότερα στους Τάιμς του Λονδίνου, όταν προσπάθησε να αρνηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση, της είπε ότι η συμμετοχή της στον διαγωνισμό ήταν εθνική υπόθεση. Η δεκαοκτάχρονη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς», αν και είχε ισχυρό ανταγωνισμό από τη θεσσαλονικιά Ρωξάνη Στεργίου, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Η βασίλισσα της ομορφιάς ήταν καστανή, μεγαλομάτα, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής.
Να πως περιγράφει την εμφάνισή της η «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930: «...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».
Στις 6 Φεβρουαρίου 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που έγινε στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδείχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
Η «Καθημερινή» της επομένης ανάγει τη νίκη της σε εθνικό θρίαμβο: «…Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της ελληνίδος υποψηφίας ως «Μις Ευρώπη» αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της «Μις Ευρώπη» την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντος την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος...»
Και συνεχίζει το άρθρο, που δεν φείδεται υπερθετικών χαρακτηρισμών για την ωραία Αλίκη: «…Η Αλίκη είναι ο τέλειος τύπος μιας θρυλικής θεάς. Η κορμοστασιά της είναι συγχρόνως αθλητική και χαρίεσσα. Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα… Αναμφισβήτως η εκλεγείσα «Μις Ευρώπη» είνε ο κλασικός Ελληνικός τύπος, και η νίκη της, της οποίας ήτο αξία, της επιδαψίλευσε τα ομόθυμα χειροκροτήματα και της ελλανοδίκου επιτροπής και όλων των παρισταμένων… Η νικήσασα εις τα Ευρωπαϊκά καλλιστεία Ελληνίς συνενώνει τας λαμπράς και σοβαράς εκείνας ωραιότητας αι οποίαι την κάμνουν ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον δια να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου… Η δις Διπλαράκου συνδυάζει μόρφωσιν, ευφυϊαν και ωραιότητα, προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα».
Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου. Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε, άλλωστε, με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Τη δεκαετία του '30 έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.
Η Αλίκη Διπλαράκου καλοπαντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1932 με τον γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ - Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πολ Ανίκ (1933-1998). Ο δεύτερος γάμος της έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1945 με τον άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ. Η ελληνίδα καλλονή, που έλαβε τον τίτλο της Λαίδης, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα - Αλεξάνδρα (1947) και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας (1950).
Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2002.


Πηγές  http://www.sansimera.gr/biographies/263#ixzz3G0Z02Yto



Σαν σήμερα 13-10-72........ Το Θαύμα των Άνδεων

13 Οκτομβρίου  1972 ένα αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνει μία ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες θα εντοπιστούν σώοι 72 ημέρες αργότερα και θα ομολογήσουν ότι κατέφυγαν στον κανιβαλισμό προκειμένου να επιβιώσουν.



Από τους 29 που επιβίωσαν της πτώσης, τελικά μετά από 72 μέρες κατάφεραν να επιβιώσουν και να διασωθούν μόλις 16 επιβάτες.
Όπως έγινε εκ των υστέρων γνωστό, κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί σε συνθήκες πολικού ψύχους, καταφεύγοντας στην ανθρωποφαγία.
Ο Δρ Roberto Canessa ήταν ανάμεσα στους 16 επιζώντες και θυμάται έντονα όλα όσα συνέβησαν τις 72 ημέρες που έμειναν καθηλωμένοι στις Άνδεις.
Σήμερα, ο ίδιος αφιερώνει τη ζωή του στους άλλους, αλλά δεν έχει ξεχάσει ποτέ τη στιγμή που το αίσθημα της επιβίωσης τον μετέτρεψε σε κανίβαλο, καθώς για να κρατηθεί στη ζωή έφαγε τη σάρκα των νεκρών συνεπιβατών του.
''Ήταν απεχθές. Μέσα από τα μάτια της πολιτισμένης κοινωνίας μας, ήταν μια αηδιαστική απόφαση. Με αξιοπρέπεια μηδέν, αναγκαστήκαμε να φάμε τους φίλους μας για να επιβιώσουμε'' δηλώνει ο Canessa στη Sun.
Οι συνθήκες ήταν αντίξοες, το κρύο τσουχτερό, το φαγητό λιγοστό και η μοναδική σύνδεσή τους με τον κόσμο, ένα ραδιόφωνο, τους απογοήτευε συνεχώς, καθώς από τα δελτία ειδήσεων μάθαιναν πως η αναζήτησή τους έχει σταματήσει.
«Το Θαύμα των Άνδεων»
Η πτήση 571 της Uruguayan Air Force ξεκίνησε την πτήση της από το Μοντεβιδέο στις 12 Οκτωβρίου του 1972 με προορισμό το Σαντιάγο. Η ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, η Old Christians Club, θα έπαιζε σε φιλικό αγώνα στην πρωτεύουσα της Χιλής και συνοδευόταν από φίλους και γνωστούς.
Ο καιρός επιδεινώθηκε και έτσι ο κυβερνήτης του αεροπλάνου επέλεξε να προσγειωθεί στην πόλη της Αργεντινής, Μεντόζα, στους πρόποδες των Άνδεων, όπου οι επιβάτες και το πλήρωμα διανυκτέρευσαν.
Στις 13 Οκτωβρίου, οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν καθόλου βελτιωθεί, αλλά το πενταμελές πλήρωμα ενδίδοντας στις πιέσεις των επιβατών, αποφάσισε να απογειωθεί για το Σαντιάγο.
Πάνω από τη Χιλή το αεροπλάνο αντιμετώπισε πρόβλημα, έχασε ύψος 200 μέτρα, προσέκρουσε σε βουνό, έχασε τμήμα της ουράς του και συνετρίβη στο χιόνι.
Δώδεκα από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ τρεις ακόμα υπέκυψαν στα τραύματά τους την πρώτη νύχτα.













Στο έδαφος, οι επιζήσαντες άρχισαν σιγά-σιγά να αποδέχονται τη μοίρα τους: βρίσκονταν σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, σε θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου με ελάχιστα τρόφιμα και μοναδικό καταφύγιό για να προστατεύονται από το χιόνι και τους ισχυρούς ανέμους, την κατεστραμμένη άτρακτο του αεροπλάνου. Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα.
Ύστερα από δέκα μέρες άκουσαν σε ένα ραδιοφωνάκι ότι η επιχείρηση αναζήτησης τυχόν επιζώντων σταμάτησε. Τότε ήταν που πήραν τη σκληρή απόφαση, η οποία έμελλε να γίνει πρωτοσέλιδο και να συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα: ξεκίνησαν να τρέφονται με τη σάρκα των νεκρών επιβατών και φίλων τους. Ήταν κάτι φρικτό, αλλά η ίδια τους η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο.













«Όταν μάθαμε ότι οι έρευνες σταμάτησαν, ότι δεν υπήρχαμε πλέον για τον κόσμο, έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, και δεν μας είχε απομείνει τίποτα άλλο από τρόφιμα. Έτσι έγινε», θυμάται ένας από τους επιζώντες, ο Κάρλος Παέζ, σε συνέντευξή του πριν από δέκα χρόνια με αφορμή την 30ή επέτειο από το δυστύχημα.
Οι επιζήσαντες υπέμειναν πολλές εβδομάδες με σφοδρές καταιγίδες και πολικό ψύχος. Πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν και πέθαναν. Οι πιο δυνατοί απομακρύνονταν κάθε τόσο προσπαθώντας, μάταια, να καταλάβουν που βρίσκονται. Ήταν καθηλωμένοι σε ένα απομονωμένο σημείο, καλυμμένο με χιόνι, στη μακρύτερη οροσειρά της Γης.
Αργά το μεσημέρι της 29ης Οκτωβρίου, καθώς η ομάδα των επιζησάντων ετοιμαζόταν για μια ακόμη πολική νύχτα, μια χιονοστιβάδα καταπλάκωσε ό,τι είχε απομείνει από το αεροπλάνο και στοίχισε τη ζωή σε επτά άνδρες και μια γυναίκα. Ο αριθμός των επιζώντων μειώθηκε στους 19 και το αντικείμενο των συζητήσεών τους ήταν πλέον συχνά η τροφή τους.















«Πεινούσαμε τόσο πολύ», θυμάται ο Παέζ, ο οποίος τότε ήταν 18 ετών. «Καταρτίσαμε μια λίστα με 130 εστιατόρια στο Μοντεβιδέο. Κανονικός μαζοχισμός». Οι επιζήσαντες χάραξαν ένα σταυρό στο χιόνι με τα απομεινάρια των αποσκευών της ελπίζοντας ότι θα είναι ορατός από ψηλά. «Αυτό που μας κρατούσε δυνατούς ήταν η σκέψη της επόμενης μέρας. "Ίσως αύριο" αυτό ήταν που μας κράτησε ζωντανούς για 72 μέρες. "Ίσως αύριο!" αυτό ήταν το σύνθημά μας», θυμόταν ο Ρομπέρτο Κανέσα.


Ήταν εκείνος, μαζί με το Nando Parrado, που κατάφεραν να ανέβουν σε ένα βουνό και να ζητήσουν βοήθεια. Μέσα σε δέκα μέρες περπάτησαν 70 χιλιόμετρα στις Άνδεις μέχρι που βρήκαν έναν χιλιανό αγρότη, ο οποίος κάλεσε τα σωστικά συνεργεία που τελικά περισυνέλεξαν τους επιζώντες με ελικόπτερο στις 22 Δεκεμβρίου.


Πηγή newsbomb.gr

Γιορτάζουν σήμερα 13-10



Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη

Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη


Οι Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη μαρτύρησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος (249 - 251 μ.Χ.), σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Όλοι, πατρίδα είχαν την Πέργαμο.

Ο Κάρπος, με άρτια γραμματική μόρφωση, ευσεβέστατος και με πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία, είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική και πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί, έγινε διάκονος και άμεσος συνεργάτης του Καρπού. Ο Αγαθόδωρος, ψυχή εκλεκτή και πιστή, ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων. Όταν και τους τρεις συνέλαβε ο ανθύπατος Ουαλέριος, ομολόγησαν μπροστά του με παρρησία το Χριστό. Τότε ο Ουαλέριος τους είπε: «Οι χριστιανοί είναι δεισιδαίμονες, ανίκανοι, χωρίς ανώτερα αισθήματα. Εσείς, σαν μορφωμένοι άνθρωποι, αμέσως πρέπει να τους αρνηθείτε». Στην κατηγορία αυτή, απάντησε ο Επίσκοπος Καρπός με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου. Μια απάντηση που ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στους αιώνες, για το φρόνημα των συνειδητών χριστιανών. Είπε λοιπόν: «Κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι ταῖς ἰδίαις χερσὶ λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν», που σημαίνει, εμείς οι χριστιανοί βασιλιά, κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Έπειτα, την ώρα που οι άπιστοι στο Ευαγγέλιο μας βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι' αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια γλυκά και παρακλητικά.

Εκνευρισμένος ο Ουαλέριος από την απάντηση, αφού τους βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Παπύλου Αγαθονίκη, όλους τους αποκεφάλισε.


Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πάπυλου βρίσκονται στις Μονές Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και Τιμίου Σταυρού Σάμου.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κάρπου βρίσκονται στις Μονές Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και Τιμίου Σταυρού Σάμου.



Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν ωραία στο σώμα και στην ψυχή.

Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του. Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και δυναμικά απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις». Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να δεχτεί τον μωαμεθανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε ότι: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας».

Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου 1795 μ.Χ., κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και έτσι πανάξια έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Νυμφίο Χριστό.

Άγιος Βενιαμίν ο Διάκονος ο Ιερομάρτυρας που μαρτύρησε στην Περσία

Ο Άγιος Βενιαμίν έζησε στις αρχές του 5ου αι, μ.Χ., επί βασιλέων, Περσίας Ισδιγέργη και Κωνσταντινούπολης Θεοδοσίου του Μικρού. Μάλλον καταγόταν από την Περσία και ήταν Διάκονος της εκεί Εκκλησίας. Κήρυττε με θερμότητα ζήλου και δύναμη λόγου τις αλήθειες του Ευαγγελίου και έτσι είλκυε πολλούς ειδωλολάτρες. Για τη δράση του αυτή καταγγέλθηκε στον βασιλιά Ισδιγέργη και υποβλήθηκε σε φρικτά μαρτύρια, μέσα στα όποια παρέδωσε την εκλεκτή ψυχή του.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης συνέθεσε εγκωμιαστικό λόγο και ασματική Ακολουθία για τον Άγιο Βενιαμίν τον Διάκονο.
Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.

Πηγή saint.gr/

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

η πρώτη περμανάντ............Ένας Γερμανός αλλάζει την εικόνα των γυναικείων μαλλιών

Magnify Image

Το 1906, σε ένα σαλόνι ομορφιάς του Λονδίνου μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ο Γερμανός κομμωτής Karl Ludwig Nessler, γνωστός και ως Charles Nestle, παρουσίασε τα πρώτα μόνιμα κυματιστά μαλλιά, πρόδρομο της σύγχρονης περμανάντ.   Γιος υποδηματοποιού, γεννήθηκε στην πόλη του Μέλανα Δρυμού Todtnau, ο Nessler ανέπτυξε από νωρίς ενδιαφέρον για το styling των μαλλιών και απέκτησε εμπειρία σε διάφορες θέσεις εργασίας και μαθητείας στην Ευρώπη, όπου εργάστηκε ως κουρέας σε κομμωτήρια. Τότε ο Nessler σκέφτηκε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα μηχάνημα που θα έκανε μόνιμα κυματιστά τα μαλλιά και το 1896 άρχισε να πειραματίζεται. 

Magnify Image


Στην πραγματικότητα, ο πρώτος που είχε πειραματιστεί με το κατσάρωμα των μαλλιών ήταν ο Marcel Grateau, ο οποίος το 1872, επινόησε ένα ζεύγος από λαβίδες, το οποίο θερμαινόταν σε φλόγα αερίου και εφαρμοζόταν στα μαλλιά. Οι λαβίδες δημιουργούσαν ένα δισδιάστατο κύμα, παρόμοιο με αυτό που κάνει ένα σίδερο για μπούκλες.   

Το 1905, ο Nessler, που είχε πλέον αρχίσει να γίνεται γνωστός με το όνομα «Charles», είχε το δικό του κομμωτήριο στο Λονδίνο, όπου συνέχισε να πειραματίζεται με νέες μεθόδους για κατσαρά μαλλιά. Για να αναπτύξει τη δική του εφεύρεση, συνδύασε τη μέθοδο του Grateau, μαζί με καυστικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν για να δώσουν διάφορα σχήματα στις περούκες.


Magnify ImageΗ διαδικασία που αναπτύχθηκε ονομάστηκε "μέθοδος στου καυτού σπιράλ". Ο Nessler ουσιαστικά "πότιζε" τα μαλλιά με ένα αλκαλικό διάλυμα (το πρώτο μίγμα έγινε από ούρα αγελάδος και νερό), και στη συνέχεια τύλιγε με το σπιράλ τις μεταλλικές ράβδους, οι οποίες συνδέονται με μια ηλεκτρική μηχανή θέρμανσης. Οι μεταλλικές ράβδοι θερμαίνονταν και έδιναν φόρμα στα υγρά, χημικά επεξεργασμένα μαλλιά. 



Ο Nessler έκανε το πρώτο του πείραμα, πάνω στη σύζυγό του, Katharina Laible.  Η μέθοδος όμως είχε πολλά H εφεύρεση του Nessler μειονεκτήματα. Η διαδικασία διήρκεσε περίπου έξι ώρες και χρησιμοποιήθηκαν 12 ρολά για τα μαλλιά από ορείχαλκο. Οι κύλινδροι ήταν απίστευτα ζεστοί, (περίπου 100 βαθμοί Κελσίου) και μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής. Για την αποφυγή εγκαυμάτων, ο Nessler ανέπτυξε ένα δυσκίνητο σύστημα το οποίο θα κρεμόταν από ψηλά. Οι δύο πρώτες του προσπάθειες στο κεφάλι της συζύγου του οδήγησαν σε μια καταστροφή. Όχι μόνο κάηκαν ολοσχερώς τα μαλλιά της, αλλά έπαθε και εγκαύματα στο δέρμα. Χάρη στην υπομονή και την επιμονή του Nessler και της συζύγου του η εφεύρεσή του βελτιώθηκε κατά πολύ και άρχισε να απολαμβάνει ευρεία αναγνώριση. 

Magnify ImageΜεταγενέστερο μηχάνημα περμανάντ



Το 1909, ο Nessler έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του και άνοιξε κομμωτήρια στη Νέα Υόρκη και την υπόλοιπη Αμερική. Έχασε όμως τελικά τον πλούτο που συγκέντρωσε από την εφεύρεση του στο χρηματιστηριακό κραχ της Μαύρης Παρασκευής. Η μέθοδος του Nessler, έγινε ο πρόδρομος της σύγχρονης περμανάντ. 

http://www.lifo.gr/team/sansimera/51953




12 Οκτωβρίου 1944, η Αθήνα απελευθερώνεται απο τους Γερμανούς και μπαίνει στον Εμφύλιο

Image

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μαζί με τη γιορτή για την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς και το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου μπήκε αμέσως στον επόμενο πόλεμο. Τον εμφύλιο. Και πως τα φέρνει η ιστορία: 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώνεται από τους Γερμανούς, 12 Οκτωβρίου 1949 τελειώνει και τυπικά ο Εμφύλιος πόλεμος με την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Στρατού ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός.

Η εβδομάδα από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου 1944 ήταν μια από τις πιο σημαντικές στον 20ο αιώνα σε επίπεδο συμβολισμού αλλά και γεγονότων. Στις 12 Οκτωβρίου τα γερμανικά στρατεύματα ξεκινούν την αποχώρησή τους από την Αθήνα. Ο γερμανός διοικητής Φέλμι προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για την ομαλή έξοδο των γερμανικών στρατευμάτων διαρρέοντας ότι δεν θα υπάρξουν καταστροφές στην επαρχία κατά την αποχώρηση. Πρόλαβαν όμως οι γερμανοί και εκτέλεσαν πατριώτες στο Δαφνί πριν φύγουν μαζί με κάποιους συνεργάτες διερμηνείς τους.

Ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας για το τέλος της τετράχρονης τυραννίας . Από εκείνη την ημέρα είναι και τα κινηματογραφικά πλάνα με μουσική επένδυση Χατζιδάκι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

"Το Εμβατήριο της Μελισσάνθης". Μουσική απ' την "Εποχή της Μελισσάνθης" του Μάνου Χατζιδάκι (1980), μια ελεγεία για την "μελαγχολική" απελευθέρωση που "δεν πρόλαβε να γίνει λ α ϊ κ ή. Την καταγράψαν μ' ευκολία ε θ ν ι κ ή, και την γιορτάζουνε στα Δημαρχεία και στις Νομαρχίες". Πλάνα αρχείου απ' την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944).

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/10/12-1944.html#.VDohe2d_uAw

Γιορτάζουν σήμερα 12-10

Κυριακή 12-10-14
Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος,
Μνήμη της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου,
Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος,
Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός

Ανατολή Ήλιου: 06:29
Δύση Ήλιου: 17:53
Σελήνη 19 ημερών

Γιορτάζουν σήμερα οι:
Ανδρομάχη, Βαλάντης


Οι Άγιοι Βαλάντιος, Βαρλαάμ, Βαρνάβας ο μοναχός, Βασίλειος ο επίσκοπος, Γεώργιος ο Βαβατσινιώτης, Γεώργιος ο επιτηδειώτης, Γεώργιος ο περαχωρίτης, Γεώργιος ο Σαλαμάνης, Δημητριανός ο επίσκοπος, Ειρηνικός ή Αρνιακός, Ελπίδιος, Επαφρόδιτος είναι από τους 300 Αλαμανούς Κυπρίους Αγίους. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο τους


Οι Άγιοι Ανδρομάχος και Διόδωρος μαρτύρησαν δια πυρός.



Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Οι υψηλές υπογραφές που έκαναν τα αναμνηστικά υπερπολύτιμα!

Πόσο θα πληρώνατε άραγε για την υπογραφή του ινδάλματός σας ή κάποιου που αγαπάτε ιδιαιτέρως τέλος πάντων;

Στην κατηγορία μάλιστα που συζητάμε, δεν χρειάζεται καν να είναι καλλιτέχνης, αφού όπως θα δούμε οι διασημότητες με τις υπογραφές-χρυσάφι εκτείνονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. 

Θα μιλήσουμε έτσι για αυτόγραφα που έγιναν ανάρπαστα, με τον θάνατο του εικονιζόμενου να εκτοξεύει κατόπιν την υπογραφή σε καθεστώς θρύλου, κάνοντας την τιμή του στην αγορά να αγγίζει ύψη δυσθεώρητα. 

Κρατηθείτε λοιπόν γιατί τα ποσά μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο…

Η εφημερίδα του Τζον Κένεντι
Τιμή: 
31.000 ευρώ



Αυτό είναι πράγματι το τελευταίο αυτόγραφο του αμερικανού προέδρου, καθώς δύο ώρες αργότερα δολοφονήθηκε. Κι έτσι το φύλλο της εφημερίδας του Ντάλας που φέρει την υπογραφή του JFK έγινε αυτομάτως συλλεκτικό. Το είχε αγοράσει μια γυναίκα, η οποία προσέγγισε κατόπιν τον Κένεντι και του ζήτησε να υπογράψει το εξώφυλλο της «Dallas Morning News» με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 1963. Κι αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο πράγμα που θα υπέγραφε ποτέ ο Κένεντι, καθώς λίγο αργότερα θα ήταν παρελθόν…

Η φωτογραφία του Τζέσε Τζέιμς
Τιμή: 
41.000 ευρώ 



Ο διάσημος ληστής του 19ου αιώνα ήταν ένα είδος ιδιότυπου Ρομπέν των Δασών για τις ΗΠΑ: έκλεβε τους τραπεζίτες και έδινε πολλά στους μη προνομιούχους. Κι έτσι σύντομα η Άγρια Δύση, έπειτα από πολλές και πετυχημένες ληστείες τραπεζών, γέμισε με τις φωτογραφίες του Νο 1 καταζητούμενου! Και μιας και ήταν φυγάς, δεν συνήθιζε να υπογράφει τίποτα, γι’ αυτό και η φωτογραφία αυτή με την υπογραφή του κοστίζει σήμερα χρυσάφι. Ο θρύλος του Φαρ Ουέστ βγήκε από τη μέση στις 3 Απριλίου 1882 από τον πληρωμένο φονιά Ρόμπερτ Φορντ…

Η κιθάρα του Τζίμι Πέιτζ
Τιμή:
 58.000 ευρώ



Ο κιθαρίστας και για πολλούς ηγέτης των θρυλικών Led Zeppelin δεν χρειάζεται φυσικά συστάσεις, καθώς μιλάμε για την ίδια την ιστορία της ροκ! Ο Πέιτζ υπέγραψε μια κιθάρα Gibson (μοντέλο EDS-1275) του 1963, η οποία όταν βγήκε σε δημοπρασία έγινε πραγματικά κακός χαμός. Αυτό που εκτοξεύει την τιμή της είναι ότι παρά τα 50 χρονάκια της ζωής της, παραμένει λειτουργικότατη… 

Η γλώσσα του Αϊνστάιν
Τιμή: 
60.000 ευρώ



Ο επιστήμονας που άλλαξε τη μοίρα της φυσικής έβγαλε κάποτε αυθάδικα τη γλώσσα στον φωτογράφο, δημιουργώντας ένα από τα πλέον αχτύπητα ενσταντανέ της οικουμένης! Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε μια σειρά αντιτύπων της εν λόγω φωτογραφίας, υπογράφοντας μια χούφτα από δαύτα. Το στιγμιότυπο απαθανατίστηκε το 1951 από τον φωτογράφο Arthur Sasse (για λογαριασμό του πρακτορείου United Press International), στη γιορτή των 72ων γενεθλίων του επιστήμονα. Ο φωτογράφος το μόνο που θέλησε ήταν ένα πλατύ χαμόγελο του Αϊνστάιν, εκείνος όμως του χάρισε το ενσταντανέ της ζωής του… 

Η μπάλα μπέιζμπολ των Τζο ΝτιΜάτζιο και Μέριλιν Μονρόε
Τιμή: 
151.000 ευρώ



Ο θρύλος του μπέιζμπολ παντρεύτηκε τη διαβόητη σεξοβόμβα και λίγο αργότερα υπέγραψαν μαζί μια μπάλα του αθλήματος, για να γίνει χρόνια αργότερα (2006) το ακριβότερο αναμνηστικό του σπορ όλων των εποχών! Νεοϋορκέζος φωτογράφος είχε ζητήσει από το ζευγάρι το εν λόγω αυτόγραφο την άνοιξη του 1961, κάνοντας έτσι την τύχη του…

Το συμβόλαιο του Τζίμι Χέντριξ
Τιμή: 
159.000 ευρώ



Ο θρυλικός μουσικός και αχτύπητος κιθαρίστας πέθανε στην πρόωρη ηλικία των 27 ετών, προλαβαίνοντας ωστόσο να αφήσει βαθιά το στίγμα του στη μουσική. Τόσο βαθιά που το τελευταίο συμβόλαιο που υπέγραψε ποτέ, στις 15 Οκτωβρίου 1965 με τη δισκογραφική PPX Enterprises Inc, έγινε το ακριβότερο συμβόλαιο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία! Αυτό που κάνει το εν λόγω νομικό κιτάπι τόσο ξακουστό είναι ότι ενώ τα συμβόλαια διασφαλίζουν υποτίθεται και τις δύο πλευρές, εδώ μιλάμε για την κλεψιά του αιώνα! Κι αυτό γιατί ο Χέντριξ θα έπαιρνε μόλις 1 δολάριο για κάθε αντίτυπο δίσκου και το 1% από τα δικαιώματα. Ναι, ο ζωντανός τότε θρύλος Τζίμι Χέντριξ…

Η μπάλα μπέιζμπολ του Μπέιμπ Ρουθ 
Τιμή: 
308.000 ευρώ



Ένας από τους κορυφαίους παίκτες του σπορ όλων των εποχών συνεχίζει να πουλά τρελά, με τα αναμνηστικά που τον αφορούν να αγοράζονται πια έναντι αρκετών εκατομμυρίων. Εδώ όμως μιλάμε για αυτόγραφα. Κι έτσι η μπάλα που υπέγραψε ο αστέρας το 1927 πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2012 και ξεπέρασε τις 300.000 ευρώ! Ο Ρουθ είχε δώσει το υπογεγραμμένο μπαλάκι στον 11χρονο Johnny Sylvester, ο οποίος είχε τραυματιστεί όταν έπεσε από άλογο, μόνο και μόνο για να γίνει λίγο αργότερα η ακριβότερη υπογεγραμμένη μπάλα του κόσμου… 

Ο υπογεγραμμένος δίσκος του δολοφονημένου Τζον Λένον
Τιμή:
 416.000 ευρώ



Ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 1980 όταν ο Mark Chapman πλησίασε τον μυθικό μουσικό, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, και του ζήτησε να υπογράψει το αντίτυπο από το «Double Fantasy». Ο φονιάς πυροβόλησε κατόπιν τον Λένον τέσσερις φορές στην πλάτη, με το αίμα του αδικοχαμένου μουσικού να λερώνει το εξώφυλλο του δίσκου που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στα πρακτικά της δίκης. Η αιματοβαμμένη περιπέτεια του άλμπουμ το έκανε φυσικά συλλεκτικό, καθώς ποιος συλλέκτης θα μπορούσε να πει όχι στο αίμα του θρυλικού «Σκαθαριού»;

Η Διακήρυξη του Λίνκολν
Τιμή:
 3 εκατ. ευρώ



Ο πρόεδρος που βάλθηκε να απελευθερώσει τους Αφρο-Αμερικανούς από τα δεσμά της δουλείας υπέγραψε το 1864 κάπου 48 αντίτυπα της περίφημης διακήρυξης που έδινε την ελευθερία τους σκλάβους (Emancipation Proclamation), από τα οποία σώζονται τα 26 περίπου. Κι ενώ τα περισσότερα ανήκουν σε μουσεία και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, κάποια περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτό που βγήκε σε δημοπρασία το 2010 για να τινάξει την μπάνκα στον αέρα! Το αντίτυπο ήταν κάποτε στην κατοχή του Μπόμπι Κένεντι και πλέον το απολαμβάνει ανώνυμος συλλέκτης…

Η Γέννηση των ΗΠΑ του Τζορτζ Ουάσιγκτον 
Τιμή:
 7,7 εκατ. ευρώ



Το ακριβότερο αυτόγραφο που δόθηκε ποτέ ήταν το προσωπικό αντίτυπο του αμερικανικού Συντάγματος που είχε ο πρόεδρος Ουάσιγκτον στην κατοχή του. Η υπογραφή που καμιά σχέση με τις άλλες μπορεί να εντοπιστεί στην πρώτη σελίδα της ιδρυτικής πράξης των ΗΠΑ, κάτι που έκανε ανάρπαστο το ούτως ή άλλως πολύτιμο και σπάνιο ντοκουμέντο. Όταν μάλιστα βγήκε σε δημοπρασία το 2012 από τον οίκο Sotheby’s, η διαδικασία κράτησε μόλις 5 λεπτά, καθώς το ποσό που αποφάσισε να δαπανήσει η Ann Bookout για το κιτάπι δεν μπορούσε να βρει ταίρι.

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 1963 φεύγει απο τη ζωή η μεγάλη Edith Piaf

Το «σπουργιτάκι» που έγινε σύμβολο της Γαλλίας!

Το απόλυτο σύμβολο του φημισμένου γαλλικού πάθους και πείσματος υποστήριξε την εικόνα τόσο με τη φωνή και τα τραγούδια όσο και με την προσωπική της ζωή. 

Η μικροκαμωμένη (σχεδόν μινιατούρα!) ερμηνεύτρια μάγεψε τα πλήθη της οικουμένης με την αιθέρια φωνή και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, την ίδια στιγμή που προκάλεσε τα χρηστά ήθη με τα αναρίθμητα ειδύλλια και τους φλογερούς της έρωτες.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες από μικρή, η ζωή δεν θα της φερθεί σαν τριαντάφυλλο, καθώς έπειτα από τρία σοβαρότατα τροχαία ατυχήματα θα αναγκαστεί να εθιστεί στη μορφίνη και το αλκοόλ για να παλέψει τον αφόρητο πόνο.

Παρέμεινε ωστόσο δυνατή και όρθια μέχρι τις τελευταίες στιγμές, όταν και θα έχανε τη μάχη από τον καρκίνο. Η κληρονομιά της ωστόσο δεν θα χανόταν μαζί της: η δημοφιλέστερη τραγουδίστρια της Γαλλίας, που απολάμβανε καθεστώς λαϊκής ηρωίδας, θα έγραφε 80 τραγούδια και θα ερμήνευε περισσότερα από 200, τα οποία έμελλε να αποτυπώσουν τη ζωή, τον έρωτα, την απώλεια και τη θλίψη...

Πρώτα χρόνια



Η Edith Piaf γεννιέται στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1915 ως Εdith Giovanna Gassion, με τους γονείς της να την ονομάζουν έτσι από την περίφημη βρετανή νοσοκόμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Edith Cavell, η οποία εκτελέστηκε για τη βοήθεια που παρείχε σε γάλλους στρατιώτες που δραπέτευαν από τη γερμανική αιχμαλωσία. Η μητέρα της, Annetta Giovanna Maillard, ήταν η σχετικά γνωστή ιταλίδα τραγουδίστρια «Line Marsa», ενώ ο πατέρας της, Louis-Alphonse Gassion, ήταν ακροβάτης του δρόμου. 

Οι γονείς της σύντομα θα παρατούσαν τη μικρή Εντίθ, με τη γιαγιά της -η οποία είχε στην κατοχή της οίκο ανοχής- να αναλαμβάνει για ένα διάστημα την τύχη της. Το 1929 πάντως, σε ηλικία 14 ετών, η Εντίθ ακολουθεί τον πατέρα της στις παραστάσεις δρόμου και στο τσίρκο όπου εργαζόταν, οργώνοντας όλη τη γαλλική επικράτεια.

Η Πιάφ σύντομα θα αποχωριζόταν και τον πατέρα της, όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική της καριέρα ως τραγουδίστρια του δρόμου στο Παρίσι. Πριν κλείσει μάλιστα τα 17 της θα έμενε έγκυος, με το κοριτσάκι που γεννήθηκε ωστόσο να πεθαίνει από μηνιγγίτιδα δύο χρόνια αργότερα...

Καριέρα στο τραγούδι 



Το 1935, σε ηλικία 20 ετών, η Πιάφ γνωρίζεται με τον Louis Leplee, ιδιοκτήτη του περίφημου παρισινού καμπαρέ των Ηλυσίων Πεδίων «Le Gerny», ο οποίος της προσφέρει δουλειά, εκτιμώντας τη θαυμάσια φωνή της. Η μικροκαμωμένη φιγούρα της, η νευρώδης ενέργεια και το φοβισμένο του βλέμματός της σύντομα θα της φέρουν το ψευδώνυμο «Σπουργιτάκι», που θα την ακολουθήσει σε όλη της τη ζωή...

Ο Leplee ωστόσο, πέρα από το να βγάζει παρατσούκλια, αποφάσισε να κάνει την Πιάφ πασίγνωστη: οργανώνει τεράστια διαφημιστική καμπάνια για το ντεμπούτο της Πιάφ στο μαγαζί του, κάνοντάς τη σχεδόν αμέσως δημοφιλή στην παρισινή νύχτα. Τόσο δημοφιλή μάλιστα που την ίδια χρονιά θα ηχογραφήσει δύο προσωπικούς δίσκους!

Ο μέντοράς της θα δολοφονηθεί βέβαια την επόμενη άνοιξη, με την αστυνομία να τη θεωρεί αρχικά ένοχη και κατόπιν να υποθέτει ότι γνώριζε απλώς τον δολοφόνο αλλά αρνιόταν να τον καταδώσει. Εξαιτίας της περιπέτειας με τον νόμο, η ίδια αλλάζει την περσόνα της: υιοθετεί μόνιμα το καλλιτεχνικό της όνομα «Εντίθ Πιάφ» και παραγγέλνει τραγούδια που αποτυπώνουν με ρομαντική διάθεση τη ζωή της στον δρόμο, δίνοντας έμφαση στο πάθος και την εσωτερική δύναμή της. 

Πριν κλείσει τα 23, είναι πια μια ντίβα των βαριετέ θεαμάτων: πέρα από τις επιτυχίες της εποχής, γυρίζει την πρώτη της ταινία, που την καθιερώνει στις συνειδήσεις του κοινού, ενώ το 1940 πρωταγωνιστεί σε θεατρικό έργο του Ζαν Κοκτό!
Β' Παγκόσμιος Πόλεμος



Η Πιάφ ήταν ήδη δημοφιλέστατη ερμηνεύτρια όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι συναυλίες που έδωσε μάλιστα για τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της Γαλλίας θεωρήθηκαν στην εποχή τους αμφιλεγόμενες, αργότερα ωστόσο αποδείχθηκε ότι εργαζόταν για λογαριασμό της γαλλικής Αντίστασης: στις παραστάσεις που έδινε για γάλλους αιχμαλώτους πολέμου, προμήθευε με πλαστές ταυτότητες τους στρατιώτες, συντελώντας αποφασιστικά στην απόδρασή τους! 
Μεταπολεμική εκτόξευση στη δόξα



Μετά το τέλος του πολέμου, η φήμη της γενικεύτηκε στα πέρατα του κόσμου. Η ίδια περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, αφήνοντας άφωνο τον κόσμο με την υποβλητική χροιά της φωνής της. 

Το αμερικανικό κοινό είναι βέβαια διστακτικό αρχικά να την αγκαλιάσει, παρά το γεγονός ότι η ηπίων τόνων, σκυθρωπή και μονίμως μαυροφορεμένη Πιάφ συγκεντρώνει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της. Σύντομα βέβαια και οι ΗΠΑ θα την αγκάλιαζαν ολόψυχα.
Προσωπική ζωή



Η προσωπική ζωή της Εντίθ Πιάφ είχε κάτι από το χαρακτηριστικό δράμα των ερμηνειών της: πολυάριθμα ειδύλλια, μνημειώδεις έρωτες, αλλά και τραγικά γεγονότα.

Πρώτα απ' όλα, ήταν τα τρία σοβαρά τροχαία ατυχήματα που θα της συνέβαιναν μετά το 1951, που θα οδηγούσαν σε χορήγηση γενναίων δόσεων μορφίνης για τον πόνο, με τον εθισμό στην ουσία να είναι αναπόφευκτος. Η ίδια ανακάλυψε ότι το «κοκτέιλ» μορφίνης και αλκοόλ ήταν αποτελεσματικότερο, με τον εθισμό στο αλκοόλ να ακολουθεί ευθύς αμέσως και να επιδεινώνει την υγεία της δραματικά.

Ήταν όμως και ο ταραχώδης ερωτικός της βίος, που περιλάμβανε πλήθος αντρών να περνούν και να αφήνουν το στίγμα τους στη ζωή της: από συναδέλφους και διασημότητες της Γαλλίας μέχρι και αστέρες του κινηματογράφου και αθλητές.



Αξιοσημείωτα ειδύλλια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν με τον μικρότερό της συνθέτη Ζορζ Μουστακί και τον νεαρό και άσημο τότε ηθοποιό Ιβ Μοντάν (1944), για τον οποίο λειτούργησε μάλιστα ως μέντορας εκτοξεύοντας την καριέρα του. O έρωτας της ζωής της ήταν όμως ο παντρεμένος παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ Marcel Cerdan, με τη θυελλώδη σχέση τους να γίνεται παγκόσμια είδηση! 



Η ίδια παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος γάμος ήταν με τον τραγουδιστή Jacques Pills, ο οποίος διάρκεσε 4 χρόνια. 



Το 1962 παντρεύεται τον κατά 20 χρόνια νεότερό της έλληνα κομμωτή και ερμηνευτή Θεοφάνη Λαμπουκά, τον οποίο αποκαλεί «Τεό Σαγαπό». 



Ο γάμος τους δεν θα διαρκέσει ωστόσο πολύ, καθώς την επόμενη χρονιά η Πιάφ θα φύγει από τη ζωή...
Κατοπινά χρόνια



Η Πιάφ παρέμενε ενεργή μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής της, παρά τον χρόνιο πόνο, τον εθισμό της στη μορφίνη και την επάρατο νόσο που θα τη χτυπήσει στα τέλη της δεκαετίας του '50. Κάνει μάλιστα απανωτές εμφανίσεις και καταιγιστικές περιοδείες, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι φορές που καταρρέει πάνω στη σκηνή. 

Το 1960 ηχογραφεί την τεράστια επιτυχία «Non, Je Ne Regrette Rien», συνεχίζοντας τον θρίαμβό της μέσα στις αντιξοότητες της ζωής, τον εθισμό στο αλκοόλ και τη μορφίνη, αλλά και τους ατελέσφορους έρωτες.
Από το 1955-1962 θα δώσει αναρίθμητες παραστάσεις σε Παρίσι, Νέα Υόρκη (στην οποία γνωρίζει ασυνήθιστη επιτυχία για καλλιτέχνη που τραγουδά σε άλλη γλώσσα!) και αλλού, με την τελευταία φορά που θα μπει στο στούντιο να είναι τον Απρίλιο του 1963. Είναι πλέον αστέρι διεθνούς βεληνεκούς...

Θάνατος και κληρονομιά



Η Εντίθ Πιάφ θα πεθάνει από καρκίνο στην έπαυλή της στη Γαλλική Ριβιέρα στις 11 Οκτωβρίου 1963, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Ο σύζυγός της αποφασίζει να την ενταφιάσει στο Παρίσι, δίπλα στην κόρη της Μαρσέλ, με τον επίσκοπο του Παρισιού να αρνείται να την κηδέψει θρησκευτικά, εξαιτίας της άσωτης ζωής που θεωρούσε ότι έζησε η ντίβα του γαλλικού πενταγράμμου.

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν ωστόσο για το τελευταίο αντίο στη μεγαλύτερη φωνή της Γαλλίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100.000 ανθρώπους και την κίνηση στο Παρίσι να «παγώνει» εντελώς.

Η γαλλίδα ερμηνεύτρια σφράγισε με τη φωνή της μια σειρά από σπουδαία κομμάτια, αφήνοντας γερή παρακαταθήκη στις γενιές που θα έρχονταν. Ταυτόχρονα, «ανακάλυψε» και βοήθησε πολλά νέα ταλέντα, συνδεόμενη ταυτόχρονα ερωτικά με τους περισσότερους: Ιβ Μοντάν, Ζορζ Μουστακί, Σαρλ Αζναβούρ και Ζιλμπέρ Μπεκό της χρωστάνε πολλά. 

Η ζωή της θα αποτυπωθεί σε βιβλία, θέατρο, τηλεόραση και κινηματογράφο, μια ζωή τρυφερή σαν τριαντάφυλλο και άγρια ταυτόχρονα σαν τα αγκάθια του κοτσανιού...

Γιορτάζουν σήμερα 11-10

Προσοχή: Τι πρέπει να κάνετε αν σπάσει το θερμόμετρο υδραργύρου;…

111

Αντιμετώπιση περιστατικού:
Σε περίπτωση ατυχήματος υδραργύρου μικρής έκτασης, όπως είναι το θερμόμετρο που περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδραργύρου,  ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
•  Απομονώστε την περιοχή και αερίστε αμέσως το χώρο
•  Κρατήστε όλους τους ανθρώπους και τα κατοικίδια μακριά από το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο
•  Ανοίξτε αμέσως πόρτες και παράθυρα για να αεριστέι ο χώρος
•  Εάν έσπασε το θερμόμετρο στα χέρια σας και ο υδράργυρος είναι στα ρούχα ή στα παπούτσια, ζητήστε να σας φέρουν βρεγμένο χαρτί και σακούλα. Μαζέψτε τον υδράργυρο με το βρεγμένο χαρτί, πετάξτε το χαρτί στη σακούλα και τη σακούλα την βγάζετε έξω από το σπίτι, ποτέ στον κάδο του σπιτιού. Στη συνέχεια βγάλτε τα μολυσμένα ρούχα- παπούτσια και πλύντε τα στο χέρι, όχι στο πλυντήριο με άλλα ρούχα.
•  Ποτέ δεν καθαρίζουμε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια.
•  Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα ή σκουπάκι
• Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε προιόντα οικιακής χρήσης που περιέχουν αμωνία ή χλωρίνη για να καθαρίσουμε το σημείο που έσπασε το θερμόμετρο.
•  Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τα σταγονίδια του υδραργύρου, χρησιμοποιήστε φακό- Το φως θα αντανακλάσει τα σταγονίδια του υδραργύρου και θα είναι ευκολότερο να τα εντοπίσουμε
•  Κλείστε τη θέρμανση- κλείστε τους ανεμηστήρες
• Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων εάν πιστεύετε ότι κάποιος εισέπνευσε ή έφαγε σταγονίδια υδραργύρου: 210 7793777
Ακόμα και η μικρότερη ποσότητα υδραργύρου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σημαντικό ζήτημα. Ο Υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο.
Τι μπορεί να προκαλέσει;
Αισθητηριακές διαταραχές – όρασης, ακοής, ομιλίας-, διαταραγμένη αίσθηση και έλλειψη συντονισμού, συμπτώματα ζάλης ή τάσης προς έμετο, αυπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμος, ευθρότητα παλαμών και πελμάτων, υπεριδρωσία.





Αναγνώστες