Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Φωτοταξίδι στην Αμμουλιανή

Η Αμμουλιανή είναι το μεγαλύτερο αλλα και το  μοναδικό κατοικημένο νησί της κεντρικής Μακεδονίας με μόνιμο πληθυσμό (600 κάτοικοι). Βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους. Από τη θεσσαλονίκη απέχει 130 χιλιόμετρα και συνδέεται με φέριμποτ με την απέναντι ακτή Τρυπητή (Αμμουλιανή - Τρυπητή 2 ναυτικά μίλια). Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.









Ίχνη εγκατάστασης ανάγονται ήδη από τα κλασσικά χρόνια, ενώ στα βυζαντινά αποτελούσε μέρος της κτηματικής περιουσίας (Μετόχι) της Μονής Βατοπεδίου. Οι μοναδικοί κάτοικοι του νησιού μέχρι το 1924 ήταν δυο-τρεις καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία της Μονής, καθώς και μερικοί εργάτες, κυρίως από την Ιερισσό, που βοηθούσαν στην καλλιέργεια των χωραφιών, στη βοσκή των ζώων και στο μάζεμα των ελιών. Με Νόμο της Κυβέρνησης Βενιζέλου στις 14 Φεβρουαρίου 1923, ένα μεγάλο μέρος της κτηματικής περιουσίας των μοναστηριών περιήλθε στο κράτος για στέγαση των προσφύγων. Έτσι το μέχρι τότε σχεδόν ακατοίκητο νησί της Αμμουλιανής αποτέλεσε τη νέα πατρίδα για 600 περίπου Πασσαλιμανιώτες πρόσφυγες, που ως τα τέλη του 1924 ζούσαν στην αντικρινή Ουρανούπολη. Μέχρι που να στηθούν τα πρώτα ομοιόμορφα σπιτάκια του εποικισμού από την κυβέρνηση, οι πρόσφυγες βρήκαν στέγη στα καλογερικά μετόχια, στους σταύλους, στην εκκλησία και στα δωμάτια που διέμεναν οι εργάτες. Από την άνοιξη ως το Σεπτέμβριο του 1925 ένα δεύτερο κύμα προσφύγων έφτασε στην Αμμουλιανή, προερχόμενο αυτή τη φορά, από το Χωριό Γαλλιμή του Μαρμαρά. Ο εποικισμός συνεχίσθηκε και συμπληρώθηκε τον επόμενο χρόνο με οικογένειες από τα Σκουπιά, το Μαρμαρά, την Κούταλη, τη Σμύρνη, το Αβδίμι, την Κωνσταντινούπολη, τα Παλάτια, τη Μηχανιώνα, την Αφθόνη αλλά και την Ικαρία, το Τρίκερι και την Ιερισσό.



Οι κυριότερες παραλίες που μπορεί κανείς να απολαύσει τη θάλασσα είναι: ΑΛΥΚΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΜΟΣ, ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΚΑΡΑΓΑΤΣΙ, ΦΑΚΑ, ΤΣΑΣΚΑ, ΝΗΣΑΚΙΑ και πολλές ακόμα όχι λιγότερο όμορφες.

Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων. Η Αμμουλιανή κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η φυσική ομορφιά του νησιού, οι πεντακάθαρες θάλασσες, το φρέσκο ψάρι και η φιλοξενία. Το νησί διαθέτει πληθώρα από ενοικιαζόμενα δωμάτια, studios, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Ακόμη, υπάρχει και ένα camping.

Πηγές visitammouliani
         http://ammoylianh.pblogs.gr/
Φωτογραφίες Λένα Χωραϊτου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες