Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Οτζι, η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης

otzi_ice1

Καταψύχθηκε στα χιόνια των Άλπεων. Έτρωγε ελάφι και φρούτα, ενώ έπασχε από αρτηριοσκλήρωση. Αγώνας δρόμου των αρχαιολόγων να εντοπίσουν και άλλα ευρήματα πριν λιώσουν οι πάγοι και καταστραφούν.

Ελβετοί επιστήμονες πιστεύουν πως απομένουν μόνο λίγες δεκαετίες προτού λιώσουν οι πάγοι που σκεπάζουν κάποιες περιοχές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ήδη το λιώσιμο των πάγων στις ελβετικές Άλπεις αλλά και σε άλλα σημεία στον κόσμο έχει φέρει στη επιφάνεια πολύ σημαντικά αρχαία ευρήματα, όπως εργαλεία, αρχαία δερμάτινα ενδύματα, παπούτσια ακόμα και τα υπολείμματα ενός ανθρώπου, γνωστού ως Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων, ο οποίος έζησε πριν από 5.000 χρόνια. Αυτού του είδους τα ευρήματα είναι όλο και πιο συχνά τώρα που λιώνουν οι πάγοι.
glaciers-artifacts-switzerland

Στο πλαίσιο των ενεργειών να εντοπιστούν αυτοί οι θαμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί, το Ελβετικό Ινστιτούτο Πολιτισμού ζήτησε από μία ομάδα Αλπινιστών, που οργανώνουν συχνά ορειβατικές εκδρομές, σε περίπτωση που εντοπίσουν αρχαία αντικείμενα στα λιωμένα χιόνια να τα παραδώσουν στις αρμόδιες αρχές. Στην Ελβετία οι πάγοι που λιώνουν αποτελούν ευκαιρία εντοπισμού ευρημάτων για τους αρχαιολόγους, αλλά ταυτόχρονα και μειονέκτημα γιατί ο πάγος αποτελούσε ασπίδα προστασίας. Αφενός δηλαδή αποκαλύπτονται μέρη και αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας που ήταν θαμμένα για χιλιάδες χρόνια τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν, αφετέρου όμως, ο χρόνος πιέζει τους επιστήμονες αφού κάποια ευρήματα είναι πολύ ευαίσθητα και αλλοιώνονται ή καταστρέφονται χωρίς την παρουσία του προστατευτικού πάγου.
otzi-iceman-swiss



Διαβάστε όλο το άρθρο: ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες