Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Φωτοταξίδι στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και ο μύθος του ματωμένου γάμου στην Νυμφόπετρα


Οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη καταλαμβάνουν τα πιο βαθιά σημεία στη λεκάνη της Μυγδονίας. Η περιοχή των λιμνών προσδιορίζεται από την πόλη του Λαγκαδά στο δυτικό άκρο και τα στενά της Ρεντίνας, γνωστά και ως Μακεδονικά Τέμπη, στο ανατολικό άκρο.
Οι λίμνες συνδέονται μεταξύ τους με μια τάφρο, ενώ η Βόλβη συνδέεται με το Στρυμονικό κόλπο (ή τον κόλπο του Ορφανού) μέσω του Ρήχιου ποταμού. Είναι προφανές ότι εκατομμύρια χρόνια πριν ολόκληρη η λεκάνη καλυπτόταν από το νερό μιας λίμνης, απομεινάρια της οποίας είναι οι δύο αυτές λίμνες. Σήμερα η φυσιογνωμία τους είναι διαφορετική: αβαθής, εύτροφη και με λίγο οξυγόνο το καλοκαίρι η Κορώνεια, βαθύτερη μεσοεύτροφη και με περισσότερο οξυγόνο το καλοκαίρι η Βόλβη.
Η Βόλβη είναι η 2η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με συνολική έκταση περίπου 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 20 μέτρα. Η Κορώνεια στη δεκαετία του 50 ήταν μια από τις πιο παραγωγικές λίμνες της χώρας σε ότι αφορά τα αλιεύματα. Έκτοτε συνεχώς συρρικνώνεται. 
Στη Ρεντίνα, στις όχθες του Ρήχιου ποταμού ο Αριστοτέλης έκτισε τη φιλοσοφική του σχολή, ενώ στην περιοχή της Ρεντίνας επίσης φέρεται να έχει σκοτωθεί και ταφεί ο μεγάλος τραγικός Ευριπίδης. Στους Βυζαντινούς χρόνους άρχισε και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Απολλωνίας και του Λαγκαδά. Σήμερα στην περιοχή των λιμνών βρίσκονται τα χωριά Ρεντίνα, Μικρή και Μεγάλη Βόλβη, Σχολάρι, Νυμφόπετρα, Αγ. Βασίλειος και Λαγκαδάς.




Νυμφόπετρα ένας τόπος γεμάτος θρύλους που αξίζει κανείς να επισκεφτεί 

Η Νυμφόπετρα ανήκει στον δήμο Βόλβης και έδρα του δήμου είναι ο Σταυρός και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
Οι Νυμφόπετρες είναι βράχοι μεγάλου μεγέθους που στέκουν επιβλητικοί ανάμεσα σε λιγοστά δέντρα. Είναι αρκετοί σε αριθμό και μπορώ να πω πως τα σχήματα που φέρουν σου εξάπτουν τη φαντασία και σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως και γιατί στέκουν εκεί ξεχασμένα από το χρόνο. Φυσικά σε ένα τέτοιο μέρος δεν μπορούν να λείπουν και οι διάφορες παραδόσεις οι οποίες δίνουν έναν πιο μυστηριώδη τόνο στο ήδη περίεργο σκηνικό.
Ο θρύλος λοιπόν μιλάει για μια ανθρώπινη πομπή που καθ’ οδόν για ένα γάμο έπεσε θύμα μίας ισχυρής ανθρώπινης κατάρας. Η μητέρα της νύφης, έχοντας ξεχάσει το δαχτυλίδι του γάμου, καταράστηκε μέσα στη σύγχυση της την πομπή με αποτέλεσμα όλοι οι μετέχοντες σε αυτήν να μείνουν εκεί πετρωμένοι για πάντα με μόνη παρέα τους την αιωνιότητα. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές αυτού του θρύλου βέβαια όπως είναι φυσικό.

Πέρα από τις ιστορίες αυτές που όλους μας γοητεύουν υπάρχει και η αληθινή (σχετικά με το πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας) επιστημονική εξήγηση. Οι εν λόγω βράχοι λοιπόν είναι μάλλον από ασβεστόλιθο, ή πιο σωστά είναι τραβερτινικοί σχηματισμοί που προήλθαν από απόθεση ανθρακικού ασβεστίου από θερμά νερά.
Τα ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή αποτελούσαν τη δίοδο μέσω της οποίας νερά από υδροφόρους ορίζοντες σε κάποιο βάθος -που είχαν σχετικά αυξημένη θερμοκρασία και περιεκτικότητα σε άλατα- έβγαιναν στην επιφάνεια. Οι πηγές από τις οποίες ανέβλυζαν αυτά τα νερά βρίσκονταν κατά μήκος αυτών των ρηγμάτων και σε αυτό οφείλεται και η γραμμική διάταξη των εν λόγω σχηματισμών.

Πηγές 1gym-triandr.thess.sch
          iwrite.gr  
Φωτογραφίες Λένα Χ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες