Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

«Εφιάλτες: Τρομακτικά όνειρα σαν σκηνές από ταινία τρόμου…!»


Τι ακριβώς είναι ο εφιάλτης?
Ο εφιάλτης είναι ένα όνειρο που εμφανίζεται κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του ύπνου και προκαλεί αισθήματα τρόμου, φόβου, αγωνίας ή υπερβολικού άγχους.
Πολλές φορές το άτομο μετά την αφύπνιση είναι σε θέση να ανακαλέσει το περιεχόμενο του ονείρου.

Τις περισσότερες φορές οι εφιάλτες είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες και μάλιστα, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι «συμβάλλουν» στην αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών. Όταν όμως η εμφάνισή τους είναι συχνή τότε αποτελούν μια διαταραχή η οποία οδηγεί σε σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής του. Η διαταραχή αυτή περιλαμβάνεται στις παραϋπνίες και ονομάζεται Διαταραχή Εφιαλτών (πρώην Διαταραχή Ονειρικού Άγχους).

Οι εφιάλτες συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία πριν το 10ο έτος και θεωρούνται φυσιολογικοί εάν φυσικά δεν παρεμβαίνουν αρνητικά στην ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Παρουσιάζονται πιο συχνά στα κορίτσια και είναι δυνατό να συνεχιστούν μέχρι την ενήλικη ζωή. Οι εφιάλτες των ενηλίκων συχνά συνδέονται με εξωτερικούς παράγοντες άγχους ή με άλλη ψυχική διαταραχή.

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της Διαταραχής Εφιαλτών?

1. Επανειλημμένες αφυπνίσεις κατά το δεύτερο μισό της περιόδου του ύπνου (ή από σύντομους ύπνους)

2. Δυνατότητα λεπτομερούς ανάκλησης του τρομακτικού περιεχομένου του ονείρου το οποίο συνήθως αφορά απειλές κατά της επιβίωσης, της ασφάλειας ή της αυτοεκτίμησης του ατόμου

3. Γρήγορη και άμεση ανάκτηση του προσανατολισμού και της εγρήγορσης του ατόμου μετά την αφύπνιση από το τρομακτικό όνειρο

4. Σημαντική έκπτωση των κοινωνικών, επαγγελματικών και άλλων σημαντικών περιοχών της λειτουργικότητας του ατόμου

5. Οι εφιάλτες δεν οφείλονται στις φυσιολογικές αντιδράσεις μιας ουσίας ή ενός φαρμάκου ή σε κάποια άλλη ψυχική διαταραχή

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η εμφάνιση των εφιαλτών?

 Το άγχος και το στρες είναι οι πιο συχνές αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση τρομακτικών ονείρων. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στο 60% των περιπτώσεων, ένα σημαντικό γεγονός ζωής προηγήθηκε της εμφάνισης των εφιαλτών

 Ασθένεια με πυρετό

 Πένθος

 Ανεπιθύμητη αντίδραση ή παρενέργεια ενός φαρμάκου

 Πρόσφατη διακοπή ενός φαρμάκου (πχ υπνωτικά χάπια)

 Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 Η απότομη διακοπή αλκοόλ

 Διαταραχή ύπνου αναπνευστικής προέλευσης (υπνική άπνοια)

 Διαταραχές ύπνου (ναρκοληψία και ενήπνιος τρόμος)

 Κατανάλωση τροφής πριν τον ύπνο η οποία αυξάνει το μεταβολισμό του σώματος και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου


Tips για έναν Ευχάριστο Ύπνο!

Ορίστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ρυθμίστε την έγερσή σας την ίδια ώρα κάθε πρωί. Αποφεύγετε την απορύθμιση του κύκλου του ύπνου και προσπαθήστε να το εφαρμόσετε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ώστε να έχετε ένα πιο εύκολο Δευτεριάτικο ξύπνημα!

Σωματική άσκηση

20 - 30 λεπτά την ημέρα σωματικής άσκησης είναι ένας καλός στόχος! Συνήθως η καθημερινή άσκηση βοηθά στον καλό ύπνο αρκεί να μην επιλέξετε να το κάνετε λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας. Άσκηση περίπου 5 ώρες πριν πάτε για ύπνο θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, εκτός κι αν είστε τύπος … της πρωινής άσκησης!

Αποφύγετε καφεΐνη – νικοτίνη και αλκοόλ

Διεγερτικά ροφήματα όπως ο καφές είναι καλό να αποφεύγονται πριν την ώρα του ύπνου.

Μην ξεχνάτε ότι η νικοτίνη επηρεάζει τον ύπνο με αποτέλεσμα οι καπνιστές να έχουν την τάση να κοιμούνται πολύ ελαφριά και συχνά να ξυπνούν νωρίς το πρωί λόγω της αποχής τους από την ουσία.

Να θυμάστε ότι το αλκοόλ δεν διευκολύνει τα άτομα να κοιμηθούν βαθιά ή να εισέλθουν στον ύπνο REM.

Χαλαρώστε … για να κοιμηθείτε!

Επιλέξτε συγκεκριμένες χαλαρωτικές δραστηριότητες και συνδέστε τις με την ώρα του ύπνου, το κρεβάτι σας, το υπνοδωμάτιό σας. Ένα ζεστό μπάνιο, το χαλαρό διάβασμα ενός βιβλίου ή η απαλή χαλαρωτική μουσική μπορούν να αποτελέσουν χαλαρωτικές «τελετουργίες» πριν τον ύπνο σας.

Κοιμηθείτε μέχρι το φως του ήλιου!

Αντικαταστήστε το ξυπνητήρι σας με . . . τις φωτεινές αχτίδες του ηλίου! Ξυπνήστε με το φως του ήλιου καθώς το φυσικό φως βοηθά στον καθημερινό επαναπρογραμματισμό του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού. Αν μάλιστα αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας καλό θα είναι να εκτίθεστε καθημερινά τουλάχιστον για 1 ώρα στο πρωινό ηλιακό φως!

Μην ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας περιμένοντας να σας πάρει ο ύπνος!

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι σας. Προτιμήστε να κάνετε κάτι άλλο, όπως να διαβάσετε, να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να ακούσετε μουσική, μέχρι να νιώσετε κουρασμένοι. Η αγωνία που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μετατρέπεται σε άγχος που μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην αϋπνία.

Έλεγχος της θερμοκρασίας του υπνοδωματίου σας

Διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα. Υπερβολική ζέστη ή κρύο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ή να σας αποτρέψει από το να κοιμηθείτε εύκολα.

Επίσκεψη σε ιατρό αν το πρόβλημα ύπνου παραμένει!

Αν έχετε πρόβλημα ύπνου κάθε βράδυ ή αν νιώθετε κουρασμένοι την επόμενη μέρα, τότε καλό θα είναι να κλείσετε ραντεβού με ένα ιατρό. Κέντρα Μελέτης Ύπνου υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας όπως στον Ευαγγελισμό, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, την Σωτηρία Πανεπιστημιακή Κλινική, το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, το Ευγενίδειο Νοσοκομείο και το Ερρίκος Ντυνάν.
tromaktiko

Πως θα καταλάβετε αν τα αυγά σας είναι φρέσκα;


Ένα έξυπνο και απλό κόλπο για να ξέρετε ανά πάσα στιγμή πόσο φρέσκα είναι τα αυγά που έχετε στο ψυγείο -άρα και αν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα- είναι το εξής...

Βάλτε το αυγό μέσα σε ένα μικρό μπολ με νερό. Αν το αυγό πάρει οριζόντια θέση, σημαίνει πως είναι πολύ φρέσκο. Αν πάρει κάθετη θέση, σημαίνει πως είναι μπαγιάτικο
tromaktiko

8 συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό!


Το πέρασμα του παιδιού από την οικογένεια στο σχολείο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ο χωρισμός από εσάς μπορεί να του δημιουργήσει άγχος και μεγάλη ανασφάλεια.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί:

Συζήτηση: Ακόμα κι αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε στο παιδάκι σας τι ακριβώς θα συμβεί εκεί που θα πάει, θα δυσκολευτεί να το καταλάβει. Ο παιδικός σταθμός είναι κάτι απόλυτα καινούργιο στη ζωή του και αφού δεν έχει προηγούμενες παραστάσεις, η σύγκριση και η κατανόηση δεν είναι εφικτές. Παρ'όλα αυτά μια κουβεντούλα μαζί του που θα του εξηγήσετε τους λόγους που πρέπει να πάει στο σχολείο είναι πολύ χρήσιμη για την προετοιμασία του.

Εξοικείωση με τον χώρο: Μια πολύ καλή κίνηση είναι να το πάτε από κοντά να δει και να γνωρίσει το σχολείο. Γνωρίστε το στη δασκάλα, στα υπόλοιπα παιδάκια και δείξτε του τα παιχνίδια. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει ένα μήνα πριν αρχίσει το σχολείο.

Ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη: Πρέπει να δείχνετε στο μικρούλι σας ότι είστε πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη που θα πάει σχολείο, ότι έχετε εμπιστοσύνη να το αφήσετε εκεί και ότι είστε σίγουρη πως θα του αρέσει και θα περνάει υπέροχα εκεί. Το παιδάκι νιώθει ότι οι γονείς του είναι αυτοί που έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο χώρο, και αφού έχουν εμπιστοσύνη να το αφήσουν εκεί, θα εμπιστευτεί το καινούργιο του περιβάλλον πιο εύκολα και το ίδιο.

Υπομονή: Το παιδάκι σας χρειάζεται κάποιο χρόνο να προσαρμοστεί στην καινούργια καθημερινότητα και κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά. ίσως λοιπόν να χρειαστεί να μείνετε κάποιες μέρες παραπάνω κοντά του, ώσπου να νιώσει σιγουριά στο καινούργιο του περιβάλλον.

Σεβασμός: Πρέπει να σεβαστείτε το ρυθμό προσαρμογής του παιδιού σας και να δείξετε κατανόηση και σεβασμό στους φόβους, στις αγωνίες, στα συναισθήματα και στους προβληματισμούς του. Με ειλικρίνεια και προσοχή προσπαθήστε να το βοηθήσετε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η υπερβολική προστασία δε βοηθάει και αντίθετα αν προσπαθήσετε να ξεγλιστρήσετε, το παμπόνηρο πλασματάκι σας θα το καταλάβει αμέσως και θα νιώσει ότι το εγκαταλείπετε ή θα αισθανθεί προδομένο.

Συνέπεια: Μην αργήσετε να το πάρετε ποτέ από το σχολείο. Αν όλα τα παιδάκια φύγουν και μείνει τελευταίο θα αισθανθεί εγκαταλειμμένο και θα έχει συνέχεια το φόβο ότι μπορεί να ξαναγίνει. Είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία για εκείνο και δύσκολα φεύγει από το μυαλουδάκι του.

Ψυχραιμία: Ακόμα κι αν το μικρούλι μας κλαίει, χτυπιέται και ουρλιάζει τις πρώτες μέρες που πρέπει να σας αποχωριστεί και αρνείται κατηγορηματικά να πάει στο σχολείο, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφοδιαστείτε με πολύ ψυχραιμία και να προσπαθήσετε να το καθησυχάσετε.

Σταθερότητα και επιμονή: Αφού συζητήσετε και αποφασίσετε από κοινού με τον σύντροφό σας ότι πρέπει να το στείλετε στον παιδικό σταθμό όσο έντονη και να είναι η αντίδραση του παιδιού σας δεν πρέπει ποτέ να αλλάξετε την απόφασή σας. Τα πισωγυρίσματα και η αμφιβολία από την πλευρά σας θα φέρουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια προσαρμογής του. Με την δική σας σταθερότητα και επιμονή θα δείτε ότι θα προσαρμοστεί γρήγορα στις καινούργιες συνθήκες και θα καταφέρει να ενταχθεί στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.

20 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι!


Το πιο αρωματικό φυσικό απολυμαντικό το έχετε σίγουρα αυτή τη στιγμή στο ψυγείο σας και… σίγουρα δεν ξέρετε τις καθαριστικές του δυνατότητες.Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κιτρικό οξύ, ο χυμός λεμονιού είναι από τα καλύτερα φυσικά καθαριστικά λόγω του χαμηλού pH αλλά και των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων. Δείτε λοιπόν στη συνέχεια τι μπορείτε να καθαρίσετε ή καλύτερα να… λάμψετε!

1. Χρησιμοποιήστε μισό λεμόνι και αλάτι για να καθαρίσετε μπρούντζινα αντικείμενα.

2. … και τις βρύσες χρωμίου.

3. Αραιωμένος χυμό λεμονιού όχι μόνο καθαρίζει τους λεκέδες από τις σανίδες κοπής της κουζίνας αλλά σκοτώνει και τα μικρόβια. Τρίψτε όλη την επιφάνεια και μετά ξεπλύντε καλά.

4. Χρησιμοποιήστε το χυμό λεμονιού και μια παλιά οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα πλακάκια του μπάνιου.

5. Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων σας και απομακρύνετε τις οσμές . Τοποθετήστε στο φούρνο μικροκυμάτων ένα φλιτζάνι με 3/4 νερού ανακατεμένο με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Θερμάνετε μέχρι βρασμού. Αφήστε για 10 λεπτά με κλειστή πόρτα. Σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.

6. Βάλτε ένα αραιό διάλυμα από χυμό λεμονιού σε ένα μπουκάλι σπρέι και καθαρίστε τις επιφάνειες laminate. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και στεγνώστε.

7. Τρίψτε ψησταριές και σχάρες με μια λεμονόκουπα και αλάτι.

8. Αφαιρέστε λεκέδες και οσμές από πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Προσθέστε σόδα σε χυμό λεμονιού, τρίψτε, ξεπλύνετε και στεγνώστε.

9. Καθαρίστε και απολυμάνετε τα σιφώνια ρίχνοντας ζεστό νερό μαζί με χυμό λεμονιού.

10 .Δώστε λάμψη στα χρωματιστά ρούχα τοποθετώντας τα σε ζεστό νερό και χυμό λεμονιού (περίπου μισό φλιτζάνι ανά λίτρο νερού) και μετά πλύντε κανονικά. Μη χρησιμοποιείτε σε μεταξωτά ή άλλα ευαίσθητα υφάσματα.

11. Προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού στο υγρό πιάτων για να ενισχύσετε την απολύμανση.

12. Αφαιρέστε τις μυρωδιές από το ψυγείο σας τοποθετώντας μισό λεμόνι σε ένα πιατάκι. Αλλάζετε μία φορά την εβδομάδα.

13. Απομακρύνετε τις μυρωδιές των τροφίμων από τα χέρια σας με ένα αραιό διάλυμα νερού και χυμό λεμονιού.

14. Αφαιρέστε τους λεκέδες γράσου από τα ρούχα. Τρίψτε με λίγο χυμό λεμονιού στο σημείο και αφήστε να μείνει μία μέρα. Την επομένη πλύντε το ρούχο κανονικά.

15. Καθαρίστε τα τζάμια και τους καθρέφτες . Βάλτε μερικές κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού μαζί με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.

16. Κρατήστε καθαρή τη λεκάνη της τουαλέτας. Καθαρίστε με το βουρτσάκι το οποίο έχετε εμποτίσει σε χυμό λεμονιού. Καθαριότητα και απολύμναση μαζί.

17. Απολυμάνετε τα καινούρια σκουλαρίκια τοποθετώντας τα σε ένα μπολ με λενόνι (μόνο τα κουμπώματα).

18. Καθαρίστε τα άλατα από το βραστήρα και την καφετιέρα βράζοντας στο νερό μερικές φέτες λεμονιού.

19. Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με αραιό χυμό λεμονιού για να είναι πιο λαμπερά και μαλακά.

20. Κάντε ένα φυσικό peeling στο πρόσωπο χρησιμοποιώντας ζάχαρη και χυμό λεμονιού.
tromaktiko

Αναγνώστες