Κυριακή 19 Μαΐου 2013

σκυλος κ ζεστη

Το καλοκαίρι είναι επίσημα εδώ! Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας δεν υποφέρει και δεν κινδυνεύει! Διαβάστε 4 απλά βήματα.

1) ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!
Ακόμα και τα ''λίγο ανοιχτά'' παράθυρα δεν αρκούν. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 100 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά και το ζώο κινδυνεύει να πεθάνει από θερμοπληξία. Μην αφήνετε το ζώο στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγο, ούτε κάτω από σκιά. Ούτε το νερό είναι αρκετό, αφού κι αυτό ζεσταίνεται. Μία καθυστέρηση στο ταμείο...μπορεί να κοστίσει τη ζωή του ζώου σας. Αξίζει;

Διαβάστε περισσότερα για τη θερμοπληξία ΕΔΩ.

2) ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΖΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΕΠΑΡΚΗ ΣΚΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΣΕΡΟ ΝΕΡΟ.
Ένα δεμένο σκυλί, με μοναδική προστασία..ένα σπιτάκι και ένα μπωλ με νερό που βράζει κάτω απ τον ήλιο δεν είναι η εικόνα ενός αγαπημένου τετράποδου που ανήκει σε φιλόζωο.
Τα σκυλιά σπάνια χρησιμοποιούν τα σπιτάκια τους το καλοκαίρι λόγω της ζέστης. Προτιμούν να ξαπλώνουν στη σκιά, σε πλάκες ή στο χώμα. Αφήστε το σκύλο να βρει το σημείο που προτιμά ή αν του έχετε κάποιο περιφραγμένο χώρο βεβαιωθείτε ότι έχει πλήρη κάλυψη από τον ήλιο, ότι αερίζεται επαρκώς και ότι το νερό του είναι πάντα καθαρό και όχι στον ήλιο. Το καλύτερο πάντως είναι να βάλετε το σκύλο μέσα στο σπίτι στη δροσιά ή σε κάποιο δροσερό δωμάτιο, πχ γκαράζ.

Διαβάστε περισσότερα για την κατάλληλη θέση του ''σπιτόσκυλου'' ΕΔΩ.

3) ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΨΥΛΛΟΥΣ,ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΝΙΠΕΣ
Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν προκαλούν μόνο φαγούρα. Οι πρώτοι προκαλούν σοβαρέςδερματίτιδες και τα δεύτερα σοβαρές ως θανατηφόρες ασθένειες στο αίμα. Η καλύτερη αντιμετώπιηση είναι πάντα η πρόληψη. Θυμηθείτε να ξεκάζετε το σκύλο σας με τα κατάλληλα αντιπαρασιτικά spray κάθε μήνα ή να του φοράτε αντιπαρασιτικό κολλάρο ή αμπούλα. Ακόμα όμως κι αυτά μπορεί να μην είναι επαρκή αν ζείτε στην εξοχή όπου υπάρχουν ψηλά χόρτα. Ψηλαφίστε το σκύλο σας, ψάξτε μέσα στο τρίχωμα του.
Αν έχει οποιοδήποτε παράσιτο, αφαιρέστε το και ψεκάστε εκ νέου το ζώο με αντιπαρασιτικό. Βοηθά και η απολύμανση του σπιτιού και του κήπου από ειδικά συνεργεία, με φάρμακα φιλικά για τα κατοικίδια.
1 φορά το χρόνο ή κάθε 6 μήνες μία εξέταση αίματος μπορεί να είναι σωτήρια, αφού θα δείξει τυχόν μόλυνση στο αίμα, είτε από τσιμπούρια είτε από τη σκνίπα που μεταδίδει το καλαζάρ. Θυμηθείτε να ψεκάζετε το σκύλο σας κάθε βράδυ, μετά τη Δύση του ηλίου, με το φάρμακο κατά της σκνίπας, από Μάιο ως Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια ΕΔΩ.

4) ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΒΟΛΤΕΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
Το καλοκαίρι οι βόλτες και η άσκηση του σκύλου δεν θα πρέπει να είναι έντονα, ειδικά να ο σκύλος είναι άνω των 7 ετών. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και αν τον δείτε να βαριανασαίνει σταματήστε το περπάτημα και καθήστε κάτω μαζί του μέχρι να ηρεμήσει.
Οι πατούσες του σκύλου καίγονται στην καυτή άσφαλτο, κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να μην βγαίνετε βόλτες το μεσημέρι παρά μόνο απόγευμα ή πολύ πρωϊ.


www.adespoto.gr

Άνθρωποι και σκύλοι εξελίχθηκαν μαζί


Οι σκύλοι τελικά ίσως είναι κάτι περισσότερο από καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, καθώς νέα έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι...

οι σκύλοι είναι συνοδοιπόροι των ανθρώπων στη διαδρομή της εξέλιξης.



Σύμφωνα με την έρευνα οι σκύλοι διαχωρίστηκαν από τους γκρίζους λύκους πριν 32.000 και έκτοτε οι ο εγκέφαλος και τα πεπτικά όργανα των οικόσιτων σκύλων εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο με τον εγκέφαλο και τα όργανα των ανθρώπων.



Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα και πως η συμβίωση σε κοινό περιβάλλον επηρέασε την εξέλιξη ανθρώπων και σκύλων για χιλιάδες χρόνια.



Η έρευνα



Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί πότε οι λύκοι εξημερώθηκαν και έγιναν καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Απόπαλαιότερη έρευνα σε απολιθωμένο κρανίο σκύλου που ανακαλύφθηκε στα βουνά της Σιβηρίας οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι σκύλοι εξημερώθηκαν πριν 33.000 χρόνια, ωστόσο γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι σκύλοι στην Κίνα εξημερώθηκαν μόλις πριν 16.000 χρόνια.



Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των επιστημόνων στηρίζει την άποψη ότι οι σκύλοι εντάχθηκαν στην ανθρώπινη κοινωνία πριν 10.000 χρόνια.



Μάλιστα ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αγριόσκυλα της νότιας Κίνας ήταν τα πρώτα οικόσιτα ζώα.



Για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, ο Δρ. Guo-dong Wang, ερευνητής γενετικής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, ανέλυσε το γενετικό υλικό τεσσάρων γκρίζων λύκων, τριών κινέζικων σκύλων, ενός γερμανικού ποιμενικού, ενός βελγικού μαλινουά και ενός θιβετιανού μαστίφ.



Από την ανάλυση του DNA προέκυψε ότι οι γκρίζοι λύκοι διαχωρίστηκαν από τους κινεζικούς σκύλους πριν περίπου 32.000 χρόνια.



«Οι κινεζικοί σκύλοι αντιπροσωπεύουν τον χαμένο σύνδεσμο στη διαδικασία εξημέρωσης των σκύλων», επισημαίνεται στη μελέτη.

Έκτοτε η εξέλιξη των σκύλων έγινε σταδιακά και ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σκύλοι άρχισαν να εξημερώνονται.



Εξετάζοντας γενετικό υλικό ανθρώπων και σκύλων οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι και τα δυο είδη υπέστησαν παρόμοιες αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με την πέψη και τον μεταβολισμό, κάτι που αποδίδεται στην αλλαγή της διατροφής τους, η οποία σημειώθηκε ταυτόχρονα.



Οι ερευνητές επιπλέον ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων και των σκύλων εξελίχθηκε ταυτόχρονα, ειδικά σε ότι αφορά τα γονίδια που επεξεργάζονται τη χημική εγκεφαλική ουσία σεροτονίνη.
tromaktiko


Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com/2013/05/blog-post_5929.html#ixzz2Tk8IUcvD

Ο Λόρενς της Αραβίας κατά του οθωμανικού ζυγού



Τόμας Έντουαρντ Λόρενς: Άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας. Πολλοί Άραβες τον θεωρούν λαϊκό ήρωα για τους αγώνες του υπέρ της απελευθέρωσης των Αράβων από τον οθωμανικό και τον ευρωπαϊκό ζυγό.

Αλλά και πολλοί Βρετανοί τον συγκαταλέγουν μεταξύ των μεγαλύτερων ηρώων της χώρας τους.



Ο Τόμας Έντουαρντ Λόρενς (Thomas Edward Lawrence) -γνωστότερος ως Λόρενς της Αραβίας - γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1888 στο Τρίμεντοκ της βόρειας Ουαλίας. Από παιδί, ακόμα, τον είχε «κερδίσει» η αρχαιολογία. Αποφοίτησε αριστούχος από το Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στη μεσαιωνική αγγειοπλαστική, τις οποίες όμως εγκατέλειψε όταν του προτάθηκε να εργαστεί σε κάποιες βρετανικές αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μέση Ανατολή. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους Άραβες, την κουλτούρα και τη γλώσσα τους, συλλέγοντας εμπειρίες που αργότερα αποδείχθηκαν ανεκτίμητες.



Όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914, ο Λόρενς στρατολογήθηκε ως στρατιωτικός σύνδεσμος μεταξύ των βρετανικών και των αραβικών δυνάμεων στο Κάιρο. Δύο χρόνια αργότερα, οι Άραβες επαναστάτησαν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κι ο Λόρενς στάλθηκε στη Μέκκα. Η αποστολή του ήταν να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών, αλλά γοητεύτηκε από το πνεύμα της ερήμου, ένωσε τους Άραβες σε τακτικό στρατό και τους οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Τις εμπειρίες του από την Αραβική Επανάσταση τις κατέγραψε στα κλασσικά βιβλία του «Επτά στύλοι της σοφίας: Ένας θρίαμβος» (εκδόσεις Εστία) και «Ανταρτοπόλεμος στην έρημο» (εκδόσεις Άγρα).



Μετά τον πόλεμο, εργάσθηκε στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το 1919 συμμετείχε στη Διάσκεψη των Παρισίων για την ειρήνη, όπου υποστήριξε ενθέρμως την ιδέα της αραβικής ανεξαρτησίας. Παρά τις προσπάθειές του, όμως, η Συρία, η Παλαιστίνη και το Ιράκ παρέμειναν κάτω από την κυριαρχία της Γαλλίας και της Βρετανίας.



Το 1921 διορίστηκε σύμβουλος του Ουίστον Τσόρτσιλ στο Υπουργείο Αποικιών, θέση από την οποία παραιτήθηκε ένα χρόνο αργότερα για να καταταγεί στη βρετανική Πολεμική Αεροπορία. Προκειμένου να διατηρήσει την ανωνυμία του, χρησιμοποίησε ψεύτικο όνομα (Τόμας Έντουαρντ Ρος), κάτι που ανακάλυψαν οι εφημερίδες και αποπέμφθηκε. Κατάφερε να επανέλθει, με τη βοήθεια ενός υψηλόβαθμου φίλου του, τον Αύγουστο του 1925, με το όνομα Τόμας Έντουαρντ Σόου.



Από τη RAF αποχώρησε το Μάρτιο του 1935 και αποσύρθηκε στο αγρόκτημά του στο Ντόρσετ της Αγγλίας. Δύο μήνες αργότερα είχε ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του και υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Πέθανε στις 19 Μαϊου 1935.

Πηγή: http://tsekouratoi20133.blogspot.com/2013/05/blog-post_7343.html#ixzz2TjxnmO8q

Αναγνώστες