Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα σκοτώθηκε στο Παρίσι η πριγκίπισσα Νταϊάνα




Μία πριγκίπισσα που αγαπήθηκε όσο λίγες...





Σήμερα 31 Αυγούστου συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον τραγικό θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, πρώτης συζύγου του πρίγκιπα Κάρολου και μητέρα του Χάρι και του Γουίλιαμ. Το ατύχημα που της στοίχισε τη ζωή συγκλόνισε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία, και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για θεωρίες συνωμοσίας.



Στις 31 Αυγούστου του 1997, η Πριγκίπισσα Νταιάνα και ο ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγέντ σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα στο τούνελ Ποντ Ντ' Αλμά του Παρισιού, όταν η Mercedes-Benz W140 στην οποία επέβαιναν έφυγε απο τον έλεγχο του -όπως ακούστηκε μεθυσμένου- οδηγού τους, Ανρί Πόλ, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν.



Ο θάνατός της ανακοινώθηκε στις 05:30 και βύθισε την Αγγλία στο πένθος. Η 18-μηνη δικαστική έρευνα που ακολούθησε από τις Γαλλικές αρχές, κατέληξε το 1999 στο συμπέρασμα ότι η συντριβή προκλήθηκε από τον Ανρί Πολ, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου γιατί οδηγούσε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ενώ μεθυσμένος.




vivanews.gr

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

ΔΕΙΤΕ: Πώς βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν… αχρωματοψία;




Η αχρωματοψία είναι σε γενικές γραμμές η αδυναμία που παρουσιάζει ένας άνθρωπος να διακρίνει ένα από τα...

τρία χρώματα: Κόκκινο, πράσινο και κυανό. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, έχετε μήπως αναρωτηθεί ποτέ πώς βλέπουν τον κόσμο όσοι έχουν αχρωματοψία;



Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έκανε ο ο Ιάπωνας Kazunori Asad, δημιουργώντας ένα δωμάτιο φωτισμένο με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να μιμείται την αχρωματοψία. Εκεί είδε φωτογραφίες με φίλτρο αχρωματοψίας αλλά και πίνακες του Van Gogh (πολλοί υποστηρίζουν ότι τα περίεργα χρώματα που χρησιμοποιούσε ο διάσημος ζωγράφος στους πινακές του ήταν απόρροια αχρωματοψίας).



Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όπως βλέπετε και στις εικόνες (αυτές με τα πιο έντονα χρώματα είναι όπως τις βλέπουν οι «φυσιολογικοί»). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αχρωματοψία υπάρχει από τη γέννηση και πλήττει περισσότερο τους άντρες από τις γυναίκες σε ποσοστό 8% προς 0,5%, ενώ αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις τη μη εκτίμηση του πράσινου.



Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η αχρωματοψία υπάρχει σε τέτοιο βαθμό ώστε το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί κανένα χρώμα, εκτός από κάποιες αποχρώσεις του μαύρου, του άσπρου και του γκρι.


















perierga.gr

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Μπλε Φεγγάρι


ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ

31.08.2012
Η δέκατη τρίτη πανσέληνος συμβαίνει κάθε 2 με 3 χρόνια κι ο λόγος είναι ότι από το ηλιακό ημερολόγιο κάθε χρόνο περισσεύουν περίπου 11 μέρες, σε σχέση με το σεληνιακό. Έτσι τα 12 φεγγάρια (που συνήθως αντιστοιχούν σε ένα κάθε μήνα) γίνονται δεκατρία, και αυτό το δεύτερο φεγγάρι που πέφτει σε έναν μήνα -όπως φέτος τον Αύγουστο- αποκαλείται και “Blue Moon”.

Όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος ενός ερασιτέχνη αστρονόμου. Στο τεύχος του Μαρτίου 1946 του περιοδικού Sky and Telescope, υπήρχε ένα άρθρο με τίτλο “Once in a Blue Moon” του James Hugh Pruett. Ο Pruett παρερμήνευσε την έννοια του Blue Moon όπως αναφερόταν σε ένα παλιό αγροτικό ημερολόγιο (Maine Farmer’s Almanac). Στο άρθρο ο Pruett έγραφε: «Επτά φορές στα δεκαεννιά χρόνια υπάρχουν 13 πανσέληνοι ετησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 11 μήνες να έχουν μία πανσέληνο, και ένας να έχει δύο. Αυτός ο δεύτερος, αποκαλείται Blue Moon».

Το αγροτικό ημερολόγιο όμως «βάφτιζε» Blue Moon τα φεγγάρια που έπεφταν μεταξύ 20 και 23 στους μήνες Νοέμβριο, Μάιο, Φεβρουάριο ή Αύγουστο. Είναι τα φεγγάρια πριν τα χειμερινά και θερινά ηλιοστάσια και τις ισημερίες. O Pruett μπέρδεψε τις έννοιες μια και το αγροτικό ημερολόγιο μετρούσε το έτος ως την περίοδο ανάμεσα σε δύο χειμερινά ηλιοστάσια, και έφτιαξε τον δικό του -αυθαίρετο- όρο ο οποίος όμως παραδόξως έγινε δημοφιλής και τελικά καθιερώθηκε για τη δεύτερη πανσέληνο ενός μήνα.

Πιο «επιστημονικά» το Blue Moon είναι το τρίτο ολόγιομο φεγγάρι σε μια εποχή τεσσάρων πανσελήνων.

Γιατί όμως αποκαλείται «μπλε»; Όχι βέβαια για το χρώμα του. Η ιστορία χάνεται σε μεσαιωνικές προκαταλήψεις και λαϊκές παραδόσεις. Το πιθανότερο εξάλλου είναι ότι η δεύτερη αυγουστιάτικη πανσέληνος θα ανατείλει ντυμένη σε ροδαλές και χρυσές αποχρώσεις.

doctv.gr

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Λατρεύετε την μπίρα; Γνωρίστε τις...παραξενιές της





Μάθετε πως να διατηρείτε τον αφρό της περισσότερο ...


και άλλα μικρά μυστικά για να απολαμβάνετε καλύτερα το δημοφιλές ποτό.

Γνωρίζατε ότι το φως μπορεί να αλλοιώσει την μπίρα ή ότι ακομη και το παραμικρό λίπος στο ποτήρι μπορεί να αλλάξει τη γεύση της; Αν θέλετε την επόμενη φορά που θα πιείτε την αγαπημένη σας μπίρα να την απολαύσετε ακόμη περισσότερο, διαβάστε τις παρακάτω αράδες:



* Μόλις σερβίρετε την μπίρα στο ποτήρι η θερμοκρασία της αμέσως ανεβαίνει κατά 0,5-2° C. Υπολογίστε λοιπόν να την έχετε σε ψύξη ελαφρώς υψηλότερη από αυτή που επιθυμείτε να την πιείτε
 



* Τα παραδοσιακά πήλινα ποτήρια έχουν πολύ μικρούς πόρους που δεν είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού και διατηρούν για περισσότερη ώρα τον αφρό.



* Απολαύστε τη σε πολύ καθαρό ποτήρι. Υπολείμματα από λίπη επηρεάζουν τη γεύση της ακόμη και σε μικρή ποσότητα....



* Το φως αλλοιώνει την μπίρα, γι' αυτό συνήθως εμφιαλώνεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια



* Οι μπίρες από στάρι συνήθως συνοδεύονται με λεμόνι.



* Για να μην επηρεάζεται η γεύση της πρέπει να φυλάγεται σε δροσερό και σκιερό μέρος και να μην ανακινείτε το μπουκάλι.



* Αφού ανοίξετε το μπουκάλι μπίρας πρέπει να την καταναλώσετε άμεσα γιατί διαφορετικά χάνεται το διοξείδιο του άνθρακα.




24wro

Τιμήθηκαν οι Σουλιώτες, που έπεσαν στο γκρεμό στη μονή Σέλτσου...





Εκδηλώσεις μνήμης, για τη θυσία των Σουλιωτών...


το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό. δίπλα από την Ιερά Μονή Σέλτσου, στην Κοιλάδα του Αχελώου...πραγματοποιήθηκαν από τον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη της Άρτας. Ο εορτασμόςαποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός σε ολόκληρη την περιοχή και πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να προσκυνήσει στην Παναγιά, ανήμερα της εορτής των εννιαμέρων της Θεοτόκου, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν. Με τη

συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή-Πασά και οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1148 σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην μονή του Σέλτσου όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804,αρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή-Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν. Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστένιτσας. Στις 20 Απριλίου, ο Αλή-Πασάς με σύμμαχο την προδοσία, ετοιμάζει σφοδρή επίθεση εναντίων των εξαντλημένων και εξουθενωμένων από την 4μηνη πολιορκία Σουλιωτών. Η μάχη ήταν άνιση. Οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν η αιχμαλωτίστηκαν ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Εκείνη την ημέρα οι ιστορικοί αναφέρουν ότι χάθηκαν 3 γενιές Μποτσαραίων. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και άλλους 10 Σουλιώτες γλίτωσαν από τη σφαγή μέσα σε μια σπηλιά.


24wro


Όσα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς





Τάξη στο άτακτο τοπίο των δεσποζόμενων ...

και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, βάζει ο νόμος... 4039 ΦΕΚ 15/02.02.2012, που επιχειρεί να προστατεύσει τα ζώα από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίησή τους με κερδοσκοπικό σκοπό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου http://www.et.gr . για τη ενημέρωση όλων των άρθρων του σχετικού νόμου.



Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, ο κάτοχος ζώου συντροφιάς υποχρεούται:



· Να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται κάθε έτος από τους κτηνιάτρους κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.



· Να δηλώνει μέσα σε πέντε μέρες την απώλεια του ζώου του.



· Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του.



· Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.



· Να μην εγκαταλείπει το ζώο του, ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή και να το παραδίδει σε αυτόν.



· Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.



· Να μεριμνά για τη στείρωσή του εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.



Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.



Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου:



· Μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.



· Οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.



Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου:



· Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνησή του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτό, έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του.



· Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή, πρέπει να είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.



Απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής τους σήμανσης.



Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση.



Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς.



Πληροφορίες επί του θέματος δίδονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.




24wro
WebRep
currentVote
noRating
noWeight

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ανέκδοτο

Ήταν Μ. Παρασκευή και του λέει η γυναίκα του:

- Δεν πας στην εκκλησία, χρόνια έχεις να πας.

- Να πάω, της λέει αυτός, αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω.


- Ότι κάνουν οι άλλοι, του λέει αυτή.

Πηγαίνει αυτός στην εκκλησία, βλέπει κάποιον να παίρνει κερί, παίρνει και αυτός. Το ανάβει ο άλλος, το ανάβει και αυτός. Κάνει τον σταυρό του, τον κάνει και αυτός.

Κάθεται κάπου, και μετά από λίγη ώρα ετοιμάζονται για την περιφορά του επιτάφιου. Αλλοι παίρνουν τα εξαπτέρυγα, άλλοι τον επιτάφιο, κοιτά και αυτός γύρω του να πάρει κάτι, βλέπει την κολυμπήθρα, την βάζει στον ώμο και ξεκινά με τους άλλους.

Όταν τελειώνει η περιφορά, πεθαμένος στην κούραση, επιστρέφει στην εκκλησία, αφήνει την κολυμπήθρα και γυρίζει στο σπίτι.

- Πως τα πέρασες; τον ρωτά η γυναίκα του.

- Καλά ήταν γυναίκα, αλλά εάν δεν έπεφτα σε μετακόμιση, θα ήταν ακόμη καλύτερα

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν


15 Αυγούστου η κοίμηση της Θεοτόκου






Φωτογραφία για Η κοίμηση της Θεοτόκου / 15 Αυγούστου...!!!
Για την Εκκλησία μας η Θεοτόκος είναι «του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις». Βοήθησε στη σάρκωση του Χριστού, εξυπηρέτησε την παγκόσμια σωτηρία γιατί μ' αυτήν πραγματοποιήθηκε η προαιώνια απόφαση του Θεού: η σάρκωση του Λόγου και η δική μας σωτηρία(Ιω. Δαμασκηνός).

Από τις Θεομητορικές εορτές ξεχωρίζει η εορτή της Κοιμήσεως (15 Αυγούστου). Με αυτήν η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου που περιλαμβάνει, πρώτο, το θάνατο και την ταφή της και, δεύτερο, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Όπως λέει το κοντάκιο της εορτής, «τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησε (τη Θεοτόκο), ως γαρ ζωής μητέρα, προς την ζωήν μετέστησεν ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον».

Ο Κύριος δηλαδή που είναι η πηγή της αληθινής ζωής, πήρε την ανθρώπινη σάρκα στην κοιλιά της Θεοτόκου και γεννήθηκε από αυτήν. Έτσι έκαμε την Παναγία Μητέρα του, μητέρα της ζωής, πηγή της ζωής.






Αφού ο Κύριος με το σταυρικό του θάνατο πάτησε και κατάργησε το θάνατο, ήταν φυσικό να ανεβάσει στους ουρανούς τη Μητέρα του και να της χαρίσει τη δόξα της αιωνιότητας. Όπως λένε τα τροπάρια της Κοιμήσεως, ο θάνατός της προμνηστεύεται τη ζωή. Αυτή που γέννησε τη ζωή, έχει μεταβεί στη ζωή. Έτσι ο θάνατός της ονομάζεται «αθάνατος Κοίμησις». Και όλα αυτά γιατί η Παναγία πρώτη μεταξύ των ανθρωπίνων πλασμάτων πραγματοποίησε τη θεοποίηση του ανθρώπου, που είναι η συνέπεια της σάρκωσης. Όπως ακριβώς το είπαν οι Πατέρες «Ο Θεός ενηθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». «Άνθρωπος γίνεται Θεός ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται» (Μ. Αθανάσιος, ΒΕΠ 30, 119. Δοξαστικό αίνων, 25 Μαρτίου). Αυτήν τη θεοποίηση έδειξε η Θεοτόκος, γιατί, όπως λέει ο ιερός Καβάσιλας, φανέρωσε τον άνθρωπο όπως ήταν στην αρχή στον Παράδεισο, και όπως έπρεπε στη συνέχεια να γίνει. Με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει. Ωραία παρατηρήθηκε, «αυτή είναι δόξα μεγαλύτερη από όλαις τις δόξαις, οπού έλαβε η Θεοτόκος, να αναστηθεί πρωτύτερα από τον καιρό της αφθαρσίας, να δοξασθή προτού να γίνει η κρίσις και η εξέτασις, να λάβη την ανταπόδοσιν προτού να έλθη η ημέρα της ανταποδόσεως, να τιμηθή τέλος πάντων με προνόμια, όμοια με εκείνα του υιού της» (Νικήφόρος Θεοτόκης). Εκείνο δηλαδή που θα απολαύσουν οι πιστοί μετά τη δεύτερη έλευση του Κυρίου και γενική κρίση, προαπολαμβάνει κατεξοχήν η Μητέρα του Θεού. Έτσι εξηγείται γιατί η εορτή της Κοιμήσεως είναι στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας, ένα δεύτερο Πάσχα. Της «άλλης βιοτής της αιωνίου, την απαρχήν» που εορτάζουμε το Πάσχα, ο πρώτος καρπός είναι η δόξα της Υπεραγίας Θεοτόκου.



Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν έχουμε πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γιʼ αυτή μαθαίνουμε από την «Απόκρυφον διήγησιν του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου περί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μαρίας», από το σύγγραμμα «Περί θείων ονομάτων» του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, από τα «Εγκώμια εις την Κοίμησιν» Πατέρων της Εκκλησίας όπως των αγίων Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα τροπάρια που ψάλλει η Εκκλησία μας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας μας γιʼ αυτό το Θεομητορικό γεγονός. Ένα κομμάτι της παράδοσης είναι άλλωστε και η ορθόδοξη εικονογραφία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μάς δίνουν τα παραπάνω κείμενα, η Θεοτόκος ειδοποιήθηκε από άγγελο του Θεού για τον επικείμενο θάνατό της. Αφού στη συνέχεια ανέβηκε στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, κατέβηκε στο σπίτι της. Εκεί γνωστοποίησε στους γνωστούς της την αναχώρησή της απʼ αυτόν τον κόσμο και ετοίμασε τα της ταφής της. Γύρω από την κλίνη της Θεοτόκου συγκεντώθηκαν όλοι οι απόστολοι, εκτός από το Θωμά. Δύναμη του Αγίου Πνεύματος με σχήμα νεφέλης τους άρπαξε από τα διάφορα μέρη της οικουμένης, όπου κήρυσσαν και τους συγκέντρωσε στα Ιεροσόλυμα. «Το δε θεοδόχον αυτής σώμα μετά αγγελικής και αποστολικής υμνωδίας εκκομισθέν και κηδευθέν, εν σορώ τη εν Γεσθημανή κατετέθη, εν ω τόπω επί τρεις ημέρας η των αγγέλων χοροστασία και υμνωδία διέμεινεν άπαυστος. Μετά δε την τρίτην ημέραν της αγγελικής υμνωδίας παυσαμένης, παρόντες οι απόστολοι, ενός αυτοίς απολειφθέντος (του Θωμά που έλειπε) και μετά την τρίτην ελθόντος και το θεοδόχον σώμα προσκυνήσαι βουληθέντος, ήνοιξαν την σορόν. Και το μεν σώμα αυτής το πανύμνητον ουδαμώς ευρείν ηδυνήθησαν, μόνα δε αυτής τα εντάφια κείμενα ευρόντες και της εξ αυτών αφάτου ευωδίας εμφορηθέντες (= γέμισαν από την ανείπωτη ευωδία που έβγαζαν) ησφάλισαν την σορόν». (Ιωάννου Δαμασκηνού, Βʼ Εγκώμιον εις την πάνσεπτον Κοίμησιν της Θεομήτορος, 18). Ο Υιός της που είχε σαρκωθεί από αυτήν, είχε δεχτεί στους ουρανού το άχραντο σώμα της και την αγία της ψυχή. Την ευσεβή αυτή παράδοση της Εκκλησίας μας συνοψίζει άριστα το εξαποστειλάριο της εορτής της Κοιμήσεως, «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεσθημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα, και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».



Από το βιβλίο

«Ο μυστικός κόσμος των Βυζαντινών Εικόνων»

τόμος αʼ

Χρήστου Γ. Γκότση

Εκδ. Αποστολική Διακονία

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)

Ἦχος α’.

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον

Ἦχος πλ. β’. Αὐτόμελον.

Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ἐλπίδα, τάφος καὶ νέκρωσις οὐκ ἐκράτησεν, ὡς γὰρ ζωῆς Μητέρα, πρὸς τὴν ζωὴν μετέστησεν, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.

Ὁ Οἶκος

Τείχισόν μου τὰς φρένας Σωτήρ μου· τὸ γὰρ τεῖχος τοῦ κόσμου ἀνυμνῆσαι τολμῶ, τὴν ἄχραντον Μητέρα σου, ἐν πύργῳ ῥημάτων ἐνίσχυσόν με, καὶ ἐν βάρεσιν ἐννοιῶν ὀχύρωσόν με· σὺ γὰρ βοᾷς τῶν αἰτούντων πιστῶς τὰς αἰτήσεις πληροῦν. Σὺ οὖν μοι δώρησαι γλῶτταν, προφοράν, καὶ λογισμὸν ἀκαταίσχυντον· πᾶσα γὰρ δόσις ἐλλάμψεως παρὰ σοῦ καταπέμπεται φωταγωγέ, ὁ μήτραν οἰκήσας ἀειπάρθενον.

Μεγαλυνάριον

Παρέστης Παρθένε ἐκ δεξιῶν, τοῦ Παμβασιλέως, ὡς Βασίλισσα τοῦ παντός, περιβεβλημένη, ἀθανασίας αἴγλην, ἀρθεῖσα μετὰ δόξης, πρὸς τὰ οὐράνια.

Απολυτίκιο Κοίμησεως της Θεοτόκου - 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
communenews
VIDEO

www.newsnow.gr

ΔΕΙΤΕ: Οι μεγαλύτεροι Σκρουτζ της ιστορίας



 Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας










Δείτε μια λίστα από τσιφούτηδες που έμειναν στην ιστορία για την τσιγκουνιά τους, την οποία θα ζήλευε ακόμα και ο ξακουστός τσιγκούνης Σκρούτζ...












Τζέι Πολ Γκέτι




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Ο Τζέι Πολ Γκέτι έκανε την περιουσία του κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και είχε τον έλεγχο σε πάνω από 200 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Getty Oil Company. Το 1966, το Guinness World Records τον ανακήρυξε τον πιο πλούσιο ιδιώτη του κόσμου, με περιουσία που ξεπερνούσε τα 2 δισ. δολάρια την εποχή που πέθανε, το 1976. Ωστόσο ο Γκέτι ήταν διάσημος σφιχτοχέρης και μέχρι που είχε εγκαταστήσει ένα κερματοτηλέφωνο στην έπαυλή του. Επίσης είναι διάσημος για την άρνησή του να πληρώσει 17 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα όταν απήγαγαν τον έφηβο εγγονό του στη Ρώμη στην δεκαετία του ’70. Μετά την άρνησή του, έκοψαν το αυτί του παιδιού και το ταχυδρόμησαν σε μία τοπική εφημερίδα. Ο Γκέτι τελικά δέχθηκε να πληρώσει το μικρότερο ποσό των 2.2 εκατομμυρίων.








Τζον Ελβς




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












O Άγγλος πολιτικός Τζον Ελβς πιστεύεται πως αποτέλεσε τη βάση για να εμπνευστεί ο Τσαρλς Ντίκενς τον διάσημο τσιγκούνη, Εμπενίζερ Σκρούτζ, στο A Christmas Carol.








To γεννημένο το 1714 μέλος του Κοινοβουλίου, είχε περιουσία πάνω από 390.000 δολάρια (περίπου 28 εκατ. δολάρια σήμερα), ζούσε όμως σαν άπορος. Φορούσε ξεφτισμένα, παλιά ρούχα, πήγαινε για ύπνο πριν πέσει το φως για να αποφύγει να ξοδέψει χρήματα σε κεριά, ενώ το σπίτι του ήταν ένα ρημάδι. Πέθανε με πολύ λίγα στην κατοχή του, όμως άφησε την αξόδευτη περιουσία του στους δύο νόθους γιους του.








Ίνγκβαρ Κάμπραντ




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ, Ίνγκβαρ Κάμπραντ, είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ο Σουηδός επιχειρηματίας, που έχει μετακομίσει στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας από τα 1970, οδηγεί ένα Volvo 15 ετών, πετάει με economy class και ανακυκλώνει τα σακουλάκια του τσαγιού. Είναι γνωστό επίσης πως ο εκκεντρικός 85χρονος επισκέπτεται το εστιατόριο στο τοπικό του κατάστημα IKEA για ένα φτηνό γεύμα από κεφτεδάκια και βραστές πατάτες.








Έτι Γκριν




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Η γεννημένη το 1835, Εριέτα “Έτι” Γκριν, ήταν η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο στα 1800. Όταν πέθανε τα περιουσιακά της στοιχεία άξιζαν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια (κοντά 2 δις. δολάρια εάν κάνει κανείς την αναγωγή σε σημερινά χρήματα), ωστόσο κατά την διάρκεια της ζωής της αρνήθηκε να βοηθήσει εκείνους που είχαν ανάγκη, ακόμα κι αν προέρχονταν από την ίδια της την οικογένεια. Ο γιος της Έτι, έσπασε το πόδι του μικρός, όμως εκείνη αρνήθηκε να πληρώσει για την νοσηλεία του και αντιθέτως προσπάθησε να του βρει μία δωρεάν κλινική που φρόντιζε τους άπορους. Γι’ αυτούς τους λόγους, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, υποστηρίζει πως η Έτι ήταν Η Μεγαλύτερη Τσιγκούνα του Κόσμου.








Μικελάντζελο




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Ο Ιταλός, μοναδικός καλλιτέχνης της Αναγέννησης, Μικελάντζελο έζησε τη ζωή του ως ένας άπορος και παρά το γεγονός πως είχε μεγάλη ζήτηση ως ζωγράφος και ως γλύπτης, και παρά πως πληρώνονταν εκείνη την εποχή καλύτερα και από τον ίδιο τον Πάπα, τον Πάπα Ιούλιο Β΄, ζούσε μέσα στην εξαθλίωση και κοιμόταν με τις μπότες. Με το θάνατό του το 1564, ο Μικελάντζελο άφησε μία περουσία αξίας 50.000 φιορίνια, γύρω στα 55 εκατομμύρια δολάρια σημερινά χρήματα, που τον καθιστούσε μακράν πιο πλούσιο από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή τον Ραφαήλ.








Γουέλινγκτον Αρ Μπερτ




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Όταν ο Γουέλινγκτον Αρ Μπερτ πέθανε το 1919 σε ηλικία 87 ετών, ήταν ένας από τους πιο πλούσιους άντρες στην Αμερική με μία περουσία που υπολογίζεται πως έφτανε τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Όμως ο τσιγκούνης πολυεκατομμυριούχος δεν ήθελε η οικογένειά του να πάρει στα χέρια της τα χρήματά του, έτσι έβαλε έναν όρο στην διαθήκη του, που έλεγε πως τα χρήματα δεν θα μοιράζονταν παρά μόνο 21 χρόνια μετά το θάνατο του τελευταίου του εγγονιού! Μετά από προσμονή 92 ετών, ο όρος έληξε τον Μάιο του 2011 και 12 από τους κληρονόμους του, ηλικίας από 19 μέχρι 94, μοίρασαν την περιουσία.








Οι αδελφοί Κόλιερ




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Οι εκκεντρικοί αδελφοί Όμερ και Λάνγκλεϊ Κόλιερ έζησαν μαζί στο σπίτι όπου μεγάλωσαν από μικροί, στη Νέα Υόρκη, μέχρι τον θάνατό τους. Το δίδυμο, που κατάγονταν από πλούσια οικογένεια, φοβόταν τους εισβολείς και μετατράπηκαν σε ερημίτες καθώς μεγάλωναν, καταλήγοντας τελικά να ασφαλίζουν τα παράθυρά τους και να βάζουν παγίδες γύρω από το σπίτι τους. Το νερό, το ηλεκτρικό και το γκάζι είχαν κοπεί επειδή δεν μπορούσαν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αφού τα αδέλφια πέθαναν την δεκαετία του ’40, 130 τόννοι από σκουπίδια και υπάρχοντα βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών. Η περουσία τους υπολογίζεται πως έφτανε τα 91.000 δολάρια (1.2 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα).








Όλιβερ Κρόμγουελ




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Ως “Lord Protector” της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας στην εκατονταετία του 1600, ο Όλιβερ Κρόμγουελ επηρέασε τις ζωές χιλιάδων, κυρίως με την τσιγκουνιά του. Το 1647 ηγήθηκε του κινήματος των πουριτανών που προσπάθησαν να καταργήσουν τα Χριστούγεννα και να μετατρέψουν την γιορτή σε έναν αυστηρά θρησκευτικό εορτασμό. Στο Λονδίνο, είχε δοθεί η εξουσία στους στρατιώτες να κατάσχουν κάθε γιορτινό φαγητό ή διακόσμηση, ενώ τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είχαν απαγορευθεί. Αυτή η καταθλιπτική εποχή της ιστορίας συνεχίστηκε μέχρι που ο Κρόμγουελ εκδιώχθηκε από την εξουσία το 1660.








Άντριου Κάρνεγκι




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Ο Άντριου Κάρνεγκι ήταν διάσημος ολιγαρκής παρά το γεγονός πως η περιουσία του άξιζε σε σημερινά λεφτά περίπου 3 δισ. δολάρια. Ο γεννημένος το 1835, στην Σκωτία επιχειρηματίας, μετακόμισε στην Αμερική όταν ήταν μικρός και έκανε την περιουσία του από την βιομηχανία ατσαλιού. Ενώ συγκέντρωνε εκατομμύρια, παράλληλα γινόταν γνωστός και για τους μίζερους τρόπους του. Κάποτε έγινε διάσημη η κίνησή του να αφήσει μία δεκάρα ως φιλοδώρημα μετά από ένα πολυδάπανο γεύμα.








Ωστόσο στα τελευταία χρόνια της ζωής του στράφηκε στην φιλανθρωπία και δώρησε εκατομμύρια για την συμβολή της παγκόσμιας ειρήνης και την επιστημονική έρευνα, ενώ ίδρυσε πάνω από 3.000 βιβλιοθήκες κατά μήκος της Αμερικής και του κόσμου.








Εφραίμ Λόπεζ Περέιρα ντ’Αγκουιλάρ




Οι μεγαλύτεροι Σκρούτζ της ιστορίας












Ο ευγενής Εφραίμ Λόπεζ Περέιρα ντ’Αγκουιλάρ γεννήθηκε στη Βιέννη μεγάλωσε όμως στο Λονδίνο. Με τον θάνατο του πατέρα του το 1759, έγινε Βαρώνος και κληρονόμησε τη μεγάλη του περιουσία, και για ένα διάστημα ζούσε με 20 υπηρέτες στα Broad Street Buildings στο London. Σιγά σιγά όμως έγινε ιδιαίτερα εκκεντρικός και τσιγκούνης και γύρισε την πλάτη του στην χλιδάτη ζωή, αφήνοντας την έπαυλή του στην Broad Street, όπως και τρία άλλα μεγαλοπρεπή σπίτια. Πριν τον θάνατό του, έκρυψε τη περιουσία του των 315.000 δολαρίων στο ταπεινό σπίτι του, για να την βρουν οι δύο κόρες του.








dinfo.gr

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού






Δεν υπάρχει κουζίνα στον... κόσμο
, στην οποία το λεμόνι να μην αποτελεί βασικό συστατικό, το οικείο σε όλους μας κίτρινο εσπεριδοειδές, που... είναι δημοφιλές σε όλο τον πλανήτη. Ποια είναι όμως η επίδραση της κατανάλωσης λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό;

Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.

Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ συστήνεται και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.

16 ευεργετικές επιδράσεις του λεμονιού στον ανθρώπινο οργανισμό:

1. Τα λεμόνια, μπορεί να είναι όξινα αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

2. Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.

3. Το συκώτι λατρεύει το λεμόνι: είναι εκπληκτικό τονωτικό για το συγκεκριμένο όργανο, διαλύει το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμόνι που προστίθεται σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό είναι τρομερό πρωινό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.

4. Καθαρίζει το έντερο: Το λεμόνι αυξάνει την περίσταλση του εντέρου, βοηθώντας την κίνησή του, άρα βοηθώντας στην κανονική του λειτουργία. Ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού σε ζεστό νερό και πιείτε το νωρίς το πρωί, αν έχετε σχετικό πρόβλημα.

5. Το σκορβούτο γιατρεύεται με τη χορήγηση μερικών γραμμαρίων χυμού από λεμόνι στον ασθενή, διαλυμένου σε νερό, κάθε δύο ή τέσσερις ώρες. Ακόμα και σήμερα, το Βρετανικό Ναυτικό απαιτεί να υπάρχουν στα πλοία του αρκετά λεμόνια ώστε κάθε ναύτης να μπορεί να καταναλώνει λίγο χυμό λεμονιού ημερησίως. Στο παρελθόν, τα λεμόνια αντικαθίσταντο με limes, εξ ου και το προσωνύμιο των Άγγλων ως «limeys».

6. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά.

7. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες.

8. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.

9. Στην Ινδία, η Ayurveda αξιολογεί το λεμόνι τόσο ως φρούτο, όσο και για τις ιδιότητές του. Είναι ξινό, ζεστό, βοηθά στη γαστρική φωτιά, είναι καλό για την ενίσχυση της όρασης, πικάντικο και στυπτικό.

10. Διαλύει τους εντερικούς σκώληκες.

11. Όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο και δυσκολία στην αναπνοή (όπως στην ορειβασία) τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν ιδιαιτέρως. Ο πρώτος άνδρας που έφτασε ποτέ στην κορυφή του Έβερεστ, ο Edmund Hillary, σημείωνε πάντα ότι η επιτυχία του οφειλόταν και στα λεμόνια.

12. Τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Σύμφωνα, με έρευνες, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της μαλάριας, της χολέρας, του τύφου, της διφθερίτιδας και άλλων ασθενειών.

13. Τα αγγεία του αίματος ενισχύονται από τη βιταμίνη P (βιοφλαβονοειδή), οπότε γίνεται σαφώς πιο δύσκολη μια οποιαδήποτε εσωτερική αιμορραγία. Επίσης, βοηθά πολύ ενάντια στην αρτηριακή πίεση.

14. Τα συμπτώματα των διαταραχών στην όραση, όπως της διαβητικής ρετινοπάθειας, φαίνεται πως βοηθούνται σημαντικά από το στοιχείο ρουτίνη, που βρίσκεται στα λεμόνια.

15. Τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και η λεμονίνη. Πρόκειται για έλαιο, που καταπολεμά ή και σταματά τη μεγέθυνση των καρκινικών όγκων στα ζώα και το φλαβονειδές γλυκοσίδη, που σταματά τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων.

16. Σύμφωνα με τη θεωρία του Reams Biological Ionization (RBTI), το λεμόνι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό (ιόν με αρνητική φόρτιση). Όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα, είναι που τελικά δίνει όλη την κυτταρική ενέργεια.
clickatlife.gr

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

9 «αντίδοτα» για την κακοσμία σώματος και στόματος





Δεν είναι πάθηση, οφείλεται όμως συχνά σε οργανικά αίτια.
Η κακοσμία του σώματος προκαλεί δυσαρέσκεια και μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για τους φορείς της.
Οι συνηθέστερες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι η ελλιπής καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας, η ουλίτιδα και η ξηροστομία -η ύπαρξη των οποίων ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων-, η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου, αλκοόλ, η χρήση καπνού και η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Ενίοτε η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αποτελεί ένδειξη παθήσεων του στομαχιού -όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση-, προβλημάτων του συκωτιού ή των νεφρών και του σακχαρώδους διαβήτη.

Η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας, η σχολαστική καθαριότητα, η αποτρίχωση και η χρήση αποσμητικού συμβάλλουν στην πρόληψη των δυσάρεστων μυρωδιών που μερικές φορές να αναδύει το ανθρώπινο σώμα. Πλύσεις με βότανα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν, ενώ την κακοσμία του στόματος καταπολεμά και η μάσηση συγκεκριμένων βοτάνων.

Μαϊντανός
Η μάσηση μαϊντανού ειδικά μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επίσης συμβάλλει στην πέψη των τροφών. Τις ιδιότητες αυτές του μαϊντανού είχαν αναγνωρίσει οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν για να εξαφανίζουν τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου. Οι αρχαίοι Ελληνες μασούσαν μαϊντανό επειδή πίστευαν ότι το άρωμά του τόνωνε τον εγκέφαλο και ότι ενεργοποιούσε τη δημιουργικότητά τους.

Λεμόνια
Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, το λεμόνι είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα κατά της κακοσμίας, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως αρωματικό. Χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Επίσης, μασάζ με λεμόνι στα πόδια τα απαλλάσσει από τις δυσάρεστες οσμές.

Θυμάρι
Το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία των ποδιών. Οι βοτανολόγοι συνιστούν να βράσετε δυο κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό και να κάνετε ποδόλουτρο επαναλαμβάνοντας για αρκετό χρονικό διάστημα τη διαδικασία. Το θυμάρι οφείλει τη δυνατή, ευχάριστη μυρωδιά του στο θυμέλαιο, το αιθέριο έλαιο που περιέχει, ενώ ο Διοσκουρίδης το ανέφερε το φυτό ως άρωμα και φάρμακο.

Κανέλα
Συνηθίζεται ευρέως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι το πρωί κάνουν γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό, προκειμένου να διατηρούν φρέσκια την αναπνοή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αιθέριο έλαιο της κανέλας, το οποίο περιέχει κατά 65-75% κινναμική αλδεΰδη, είναι πολύ αρωματικό, ενώ τα φύλλα της έχουν έντονη μυρωδιά ευγενόλης. Η φλούδα της έχει μυρωδιά μεθυλαμυλικής κετόνης, η οποία χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Βελανιδιά
Ευεργετικό ρόλο στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και των ποδιών έχει το αφέψημα και το έγχυμα της φλούδας της βελανιδιάς. Γαργάρες με έγχυμα από τη φλούδα των κλαδιών της, ανακουφίζει από τις ερεθισμένες αμυγδαλές και ωφελούν άτομα με χαλάρωση των ούλων και στοματίτιδα. Το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται και ως αντισηπτικό σε πληγές. Ενα ζεστό ποδόλουτρο για 20 λεπτά έως μισή ώρα συμβάλλει στη μείωση της δυσοσμίας των ποδιών.

Η βελανιδιά ή δρυς είναι γένος φυτών της οικογένειας των φυγιδών με 200 περίπου είδη. Είναι ψηλό και αιωνόβιο δένδρο και ο καρπός του είναι το βελανίδι. Αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και ζει πολλά χρόνια. Για να μεγαλώσει και να φτάσει στην πρώτη της καρποφορία χρειάζεται να περάσουν έως και 60 χρόνια. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν βελανιδιές των οποίων η ηλικία μπορεί να φτάνει και τα 800 έτη!

Χάνει το φύλλωμά του σταδιακά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ομαλή αποικοδόμηση των οργανικών ουσιών που περιέχονται στα φύλλα του. Συμβάλλει, έτσι, στον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στην ανάπτυξη και άλλων φυτών.

Άνηθος
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι αρωματικές ιδιότητες του άνηθου. Η πιο γνωστή του χρήση είναι η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, η οποία επιτυγχάνεται με το μάσημα των σπόρων του. Η αποξήρανσή του πρέπει να γίνεται πριν ανθίσει το φυτό.

Οι αρχαίοι Eλληνες έφτιαχναν άρωμα από τα λουλούδια του (άνηθο μύρο), ενώ με τους σπόρους του αρωμάτιζαν το κρασί. Με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, καθώς θεωρούνταν χαλαρωτικό και τονωτικό. Το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό. Το άρωμα του άνηθου είναι παρόμοιο με εκείνο του γλυκάνισου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίζει τα φαγητά.

Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία και στην παρασκευή ποτών. Εκτός από την αρωματική του δράση, το αφέψημα των σπόρων του άνηθου έχει ορεκτικές, χωνευτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, κυρίως των μικρών παιδιών και τους κολικούς, ενώ συμβάλλει στην ανακούφιση παιδιών που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά. Το αφέψημα του άνηθου πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Ευκάλυπτος
Το ξύλο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ναυπηγική και σε οικοδομικές εργασίας, λόγω της υψηλής του αντοχής.

Το δένδρο, ωστόσο, είναι γνωστό κυρίως για τη θεραπευτική του δράση. Το ευκαλυπτέλαιο, που περιέχεται στα φύλλα του ευκαλύπτου, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής. Ο ευκάλυπτος είναι αντισηπτικός των πνευμόνων, ενώ χρησιμοποιείται κατά του έρπητα και των σπυριών. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη δυσοσμία του στόματος, την έντονη δυσπεψία, ενώ φέρεται να επουλώνει και αιματώματα που προκαλεί η ουλίτιδα. Το αιθέριο έλαιο καθαρίζει την ατμόσφαιρα και διεγείρει το μυαλό.

Δυόσμος
Το μάσημα φρέσκων φύλλων δυόσμου καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην εξαφά­νιση του λόξυ­γκα. Για τις ιδιότητές του αυτές ο δυόσμος χρησιμοποιείτο από τα αρχαία χρόνια, με τον Διοσκουρίδη να τον ονομάζει ηδύοσμο τον ήμερο και τον Θεόφραστο να τον αναφέρει ως μίνθη. Πρόκειται για ένα φυτό τονωτικό, με διεγερτικές ιδιότητες, που αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τους πόνους του στομαχιού και τις νευρικές διαταραχές.

Δενδρολίβανο
Το μάσημα φρέσκου δενδρολίβανου είναι ένας φυσικός τρόπος για καθαρή αναπνοή. Είναι ό,τι πρέπει για να αποφύγουμε δυσάρεστες οσμές έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Είναι αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας, εξουδετερώνοντας τη δυσοσμία που προκαλείται από τον πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές. Καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες.

Το δενδρολίβανο είναι ένας αρωματικός, αειθαλής θάμνος. Οι αρχαίοι Ελληνες τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτιρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη, κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και αποτελούν πηγή για την παραγωγή μελιού.

Το δενδρολίβανο είναι ένα ανθεκτικό φυτό, το οποίο προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον, ενώ αντέχει και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με τη καταλληλότερη περίοδο καλλιέργειας τους μήνες της άνοιξης.

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΠΟΔΙΩΝ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Υλικά – Βότανα 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού μέντα 1 κουταλάκι του γλυκού ευκάλυπτος 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος 1 κουταλάκι του γλυκού λεβάντα 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικός 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree 1 κουταλάκι της σούπας γλυκερίνη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε βραστό νερό στα βότανα και φτιάχνουμε έγχυμα. Το αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να απελευθερωθούν οι δραστικές ουσίες των βοτάνων και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και τη γλυκερίνη.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και το ανακινούμε καλά πριν από τη χρήση. Ψεκάζουμε με το μείγμα τα πόδια, τις παπούτσια και τις παντόφλες.

medicalnews.gr

Φεστιβάλ ελληνικού φαγητού στο Τορόντο





Κάθε καλοκαίρι η πόλη του Τορόντο επιδεικνύει την πολυπολιτισμικότητά της
με μία σειρά από εκδηλώσεις φαγητού. Ένα τέτοιο Φεστιβάλ είναι και οι «Γεύσεις του Ντάνφορθ» που θα διενεργηθεί από τις 10 μέχρι τις 12 Αυγούστου στο κέντρο του Τορόντο.

Αν και η πόλη διοργανώνει συχνά τέτοια φεστιβάλ, το Φεστιβάλ ελληνικού φαγητού, γνωστό ως οι «Γεύσεις του Ντάνφορθ», είναι ίσως το πιο δημοφιλές και προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, η Λεωφόρος Ντάνφορθ που έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών εστιατορίων ανά χιλιόμετρο στην Βόρεια Αμερική, κλείνει και μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο μπαζάρ φαγητού και διασκέδασης.

Φέτος οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία πέρα από ελληνικές γεύσεις, να απολαύσουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και ντόπιους αλλά και ξένους καλλιτέχνες σε μουσικές παραστάσεις με ελληνική μουσική.
greekreporter.gr

Γιατί ο αφρός των χρωματιστών σαπουνιών είναι πάντα άσπρος;




Βλέπουμε σαπούνια με πολύ όμορφα χρώματα, πράσινα, κίτρινα, μπλε, κλπ, αλλά όλα αυτά, έχουν άσπρο αφρό! Κουφό..
.
Ξεκινώντας, να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό το οποίο πολύ από εμάς δεν ξέραμε: καμία ουσία - κανένα αντικείμενο δεν έχει χρώμα!

Και τότε πως βλέπουμε χρωματιστά διάφορα πράγματα;!

Πολύ απλά...

Είναι ένα τρικ με το φως, την απορροφητικότητα φωτός του αντικειμένου και τα μάτια μας!

Βλέπουμε κάτι να έχει χρώμα, μόνο όταν άσπρο φως (που αποτελείται από ένα σύνολο πολλών χρωμάτων) πέσει επάνω σε ένα αντικείμενο, απορροφηθεί μεγάλο μέρος από το σύνολο των χρωμάτων του, και ανακληθεί μόνο ένα χρώμα από το σύνολο των χρωμάτων που αποτελείται.

Πιο απλά, ας φέρουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβετε:

βλέπουμε ένα αντικείμενο πράσινο, γιατί όταν πέφτει το άσπρο φως(που αποτελείται από ένα σύνολο χρωμάτων: μπλε, πράσινο, κόκκινο, κλπ) πάνω του, το αντικείμενο απορροφά όλα τα χρώματα εκτός του πρασίνου(έχει δηλαδή αυτή την ιδιότητα), το οποίο το ανακλάει!

Έτσι, στα μάτια μας το αντικείμενο αυτό φαίνεται πράσινο!

Τώρα, το σαπούνι είναι ένα στέρεο αντικείμενο.

Όμως ο αφρός του σαπουνιού, είναι ένα σύνολο από φούσκες, με μία πολύ λεπτή στρώση σαπουνιού και αρκετό αέρα.

Επειδή η στρώση του σαπουνιού που συνθέτει τις φούσκες, είναι τρομερά λεπτή, είναι ημιδιάφανη.

Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα το φως που θα πέσει επάνω στον αφρό του σαπουνιού (δηλαδή επάνω σε πολλές μικρές φούσκες) να επιτρέπει μία ποσότητα φωτός να τον διαπεράσει και να ανακλά, ελάχιστη ποσότητα του συνολικού φωτός.

Επειδή όμως, όπως προαναφέραμε είναι πλέον ημιδιάφανος, θα απορροφήσει το σύνολο των χρωμάτων, χωρίς να βγει ένα συγκεκριμένο χρώμα!

Χάνει δηλαδή το σαπούνι την ιδιότητα που όταν ήταν στέρεο, να ανακλάσει μόνο ένα χρώμα ΠΛΗΡΩΣ και να απορροφήσει τα άλλα χρώματα ΠΛΗΡΩΣ, εξαιτίας του ότι έγινε ημιδιάφανο και απλά ανακλά μικρό μέρος του συνολικού φωτός, χωρίς διαχωρισμό.

Έτσι, στην περίπτωση που έχουμε απορρόφηση και ανάκλαση μέρους του άσπρου φωτός, χωρίς να ανακλαστεί ένα συγκεκριμένο χρώμα του, τότε βλέπουμε το αντικείμενο άσπρο!







coolweb.gr

Αναγνώστες